Aktuális

Július 28. - A hepatitis világnapja

2013-07-29


Szerző: Molnár Barbara


 Korunk egyik legveszélyesebb vírusos betegsége, a hepatitis, rengeteg embert fertőz meg naponta úgy, hogy sokan közülük ezt még csak nem is sejtik. A hepatitis világnapja azért jött létre, hogy minden évben felhívják a figyelmet a betegség létezésére, annak megelőzési lehetőségeire, a betegek gyógyulásának előmozdítására.

 

 

 A hepatitis világnapját a WHO (World Health Organization – Egészségügyi Világszervezet) kezdeményezésére tartják minden év július 28-án, az amerikai Nobel-díjas orvos, Baruch Blumberg születésének évfordulóján. Ő fedezte fel ugyanis a Hepatitis B vírust, amely napjaink egyik legelterjedtebb fertőző betegségének okozója. A világnap három speciális területre hivatott összpontosítani:

 

  • a megelőzés, a vírusos hepatitis és az abból eredő egyéb betegségek kiszűrése és megfékezése érdekében, 
  • a hepatitis elleni vakcina ellátottság növelésére és a nemzeti immunizációs programokba való bevonására, illetve
  • egy egységes válasz kialakítására a hepatitis betegséggel kapcsolatban.

 

A hepatitises megbetegedések tüneteiben sok a hasonlóság, de kórokozóik és az azok által okozott betegségek különböznek egymástól. A hepatitis vírusok kétféle formában terjednek: a hepatitis A vírus a tápcsatornán keresztül, azaz szájon át kerül a szervezetbe (megbetegedhetünk csapvíztől, szennyezett vízből készült italoktól és jégtől, mosatlan zöldségektől, gyümölcsöktől, tengeri herkentyűktől, illetve olyan ételektől, amelyek érintkeztek fertőzött személyekkel), míg a hepatitis B vírussal szexuális úton, vérrel és testnedvek által fertőződhetünk meg.

 

A hepatitis vírusok akut és krónikus májgyulladást okozhatnak, ami májzsugorodáshoz, vagy akár májrákhoz is vezethet. A WHO legfrissebb adatai szerint körülbelül 240 millió hepatatis B-vel fertőzött és közel 150 millió hepatitis C által megbetegedett ember él világszerte.

 

A hepatitis vírusokkal szemben a legjobb védekezés a megelőzés: a hepatitis A és B ellen  védőoltással hosszú távú, több évtizedre szóló védettség érhető el. A hepatitis C ellen nincs vakcina, ugyanakkor időben felismerve gyógyítható.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Ramadán Főszezonban – mire számítsunk turistaként?

 A Ramadán az iszlám világ egy hónapig tartó böjtidőszaka, mely türelemre, önkontrollra, áldozatkészségre és empátiára sarkall mindazokkal az emberekkel szemben, akik kevésbé szerencsések és rosszabb körülmények között élnek, továbbá spiritualitásra és adakozásra ösztönöz. Azoknak, akik ebben az évben a július 9. és augusztus 7. közötti időszakban készülnek az érintett területek valamelyikére utazni, érdemes megismerni az iszlám világ legfőbb vallási eseményét.    

Tovább

Egyiptomból hurcolták be a hepatitis A járványt Európába

  Az Európai Unió több országában is találtak hepatitis A fertőzötteket a tavaly novembertől idén áprilisig tartó időszakban. Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) kutatása alapján kimutatható, hogy a betegséget minden esetben Egyiptomból hurcolták be, bár a pontos forrást még nem sikerült azonosítani. Éppen emiatt az ECDC minden egyiptomi utazónak azt javasolja, hogy vegyék fel a hepatitis A elleni védőoltásokat mielőtt megkezdik nyaralásukat.      

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Spanyolország

A megunhatatlan Spanyolország
 
Kevés színesebb és vonzóbb ország van Európában, mint Spanyolország. Az Ibériai-félsziget nagyobbik államában mindenki megtalálja azt, amiért életében legalább egyszer el kell ide látogatnia. Legendás építészeti remekek, híres múzeumok, csodálatos tengerpartok ugyanúgy vonzzák ide a turistákat és utazókat, mint legkülönbözőbb sportok – gondoljunk csak a futballra, a valenciai versenypályára és még sorolhatnánk – vagy csak egyszerűen a mediterrán hangulat.
 
A célpontok is olyan sokszínűek, mint maga... Spanyolország

Egészségügyi információk országok szerint