Aktuális

Július 28. - A hepatitis világnapja

2013-07-29


Szerző: Molnár Barbara


 Korunk egyik legveszélyesebb vírusos betegsége, a hepatitis, rengeteg embert fertőz meg naponta úgy, hogy sokan közülük ezt még csak nem is sejtik. A hepatitis világnapja azért jött létre, hogy minden évben felhívják a figyelmet a betegség létezésére, annak megelőzési lehetőségeire, a betegek gyógyulásának előmozdítására.

 

 

 A hepatitis világnapját a WHO (World Health Organization – Egészségügyi Világszervezet) kezdeményezésére tartják minden év július 28-án, az amerikai Nobel-díjas orvos, Baruch Blumberg születésének évfordulóján. Ő fedezte fel ugyanis a Hepatitis B vírust, amely napjaink egyik legelterjedtebb fertőző betegségének okozója. A világnap három speciális területre hivatott összpontosítani:

 

  • a megelőzés, a vírusos hepatitis és az abból eredő egyéb betegségek kiszűrése és megfékezése érdekében, 
  • a hepatitis elleni vakcina ellátottság növelésére és a nemzeti immunizációs programokba való bevonására, illetve
  • egy egységes válasz kialakítására a hepatitis betegséggel kapcsolatban.

 

A hepatitises megbetegedések tüneteiben sok a hasonlóság, de kórokozóik és az azok által okozott betegségek különböznek egymástól. A hepatitis vírusok kétféle formában terjednek: a hepatitis A vírus a tápcsatornán keresztül, azaz szájon át kerül a szervezetbe (megbetegedhetünk csapvíztől, szennyezett vízből készült italoktól és jégtől, mosatlan zöldségektől, gyümölcsöktől, tengeri herkentyűktől, illetve olyan ételektől, amelyek érintkeztek fertőzött személyekkel), míg a hepatitis B vírussal szexuális úton, vérrel és testnedvek által fertőződhetünk meg.

 

A hepatitis vírusok akut és krónikus májgyulladást okozhatnak, ami májzsugorodáshoz, vagy akár májrákhoz is vezethet. A WHO legfrissebb adatai szerint körülbelül 240 millió hepatatis B-vel fertőzött és közel 150 millió hepatitis C által megbetegedett ember él világszerte.

 

A hepatitis vírusokkal szemben a legjobb védekezés a megelőzés: a hepatitis A és B ellen  védőoltással hosszú távú, több évtizedre szóló védettség érhető el. A hepatitis C ellen nincs vakcina, ugyanakkor időben felismerve gyógyítható.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Kék Zászlós mediterrán strandok – Mire érdemes figyelni a kitüntetett nyaralóhelyeken?

 Az ideális nyaralóhely fogalma mindenki számára mást jelent. Vannak azonban bizonyos feltételek, melyek általánosan elvártak. A Kék Zászló programban világszerte azok a strandok és kikötők vehetnek részt, ahol bizonyos minőséggel és szolgáltatásokkal kapcsolatos feltételek megvalósulnak. Cikkünkben a magyar utazók által leginkább kedvelt mediterrán országok Kék Zászlós strandjait és kikötőit mutatjuk be.    

Tovább

Úti neszesszer natúr módra - Természetes védelem, a nyaralás ideje alatt is

 Bőrünk és hajunk egészségének megőrzése a vakáció ideje alatt kiemelt jelentőségű, hiszen a szikrázó napsütés valamint a sós víz, erősen igénybe veheti bőrünket, hajunkat. A natúrkozmetikai készítmények szerelmeseinek a Dr. Organic termékcsalád számos olyan természetes készítményt kínál, amelyek segítségével a haj-és bőrvédelem az utazás alatt is gyerekjáték! Aki bőrproblémákkal küzd, annak érdemes az otthon is használt, szenzitív...

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Spanyolország

A megunhatatlan Spanyolország
 
Kevés színesebb és vonzóbb ország van Európában, mint Spanyolország. Az Ibériai-félsziget nagyobbik államában mindenki megtalálja azt, amiért életében legalább egyszer el kell ide látogatnia. Legendás építészeti remekek, híres múzeumok, csodálatos tengerpartok ugyanúgy vonzzák ide a turistákat és utazókat, mint legkülönbözőbb sportok – gondoljunk csak a futballra, a valenciai versenypályára és még sorolhatnánk – vagy csak egyszerűen a mediterrán hangulat.
 
A célpontok is olyan sokszínűek, mint maga... Spanyolország

Egészségügyi információk országok szerint