Horvátország - Földrajzi adatok

Ország rövid neve:

Horvátország

Ország hivatalos neve:

Horvát köztársaság

Ország neve angolul:

Croatia

Ország neve a saját nyelvén:

Republika Hrvatska

Államforma:

többpártrendszerű parlamentális köztársaság

Főváros:

Zágráb (Zagreb)

Autójelzés:

HR

Időzóna:

GMT+1 (március és október GMT+2)

Terület:

89810km2 ¬ebből szárazföldi 56610 km2 tengeri: 33200 km 2

Népesség (évszám):

4.495.904 fő (2005)

Népsűrűség (évszám):

83 fő/km2 (2005)

Népcsoportok:

horvát (77%), szerb(9%), magyar(4%), bosnyák(7%), olasz(2%), egyéb(1%)

Vallás:

római katolikus(88%), pravoszláv(6%), muzulmán(3%), protestáns(3%)

Közigazgatási beosztás:

20 megye+Zágráb

Országhívószám:

+385

Hungary Direct:

+36

Hivatalos pénz és váltópénz:

Kuna 1kuna=100 lipa

Egyéb elfogadott fizetőeszköz:

EUR, USD, környező országok pénzét közepes árfolyamon váltják(pl.HUF), kártyás fizetés fontosabb helyeken megoldott (EUROCARD, MASTERCARD, VISA)

Hivatalos nyelv:

horvát

Egyéb beszélt nyelv(ek):

német, olasz, angol,(néhol: szerb, magyar, orosz)

Elektromos hálózat:

220V AC, 50Hz

GDP (évszám):

204 milliárd dollár(2002)

GDP/fő (évszám):

4600 dollár/fő (2002)

Gazdasági növekedés (évszám):

4,5% (2002)

Infláció (évszám):

2,2% (2002)

Környezet, éghajlat

 

A tőlünk délre fekvő ország éghajlata, hőmérsékleti viszonyai kedvezőbbek a hazainál. A szárazföldet a tengerparttól a Velebit hegység választja el, ennek kontinentális oldalán télen nulla fok körüli a hőmérséklet, a hegyekben mértek már mínusz húsz celsius fokot is. A tengerparton már érezhető a mediterrán hatás, itt télen sem csökken a hőmérséklet fagypont alá, átlag 6-11 °C mérhető, nyáron pedig a 27 °C a jellemző. A bátrabbak az Adria vizében akár télen is fürödhetnek, 12 °C alá ritkán esik a vízhőfok, persze az igazi a nyári 25 °C körüli tengervíz, amely szinte mindenütt kristálytiszta, átlátszó.

 

Földrajzi fekvés

 

A határtól a tenger felé indulva eleinte sík vidékkel találkozhatunk, melyet az átszelő nagyobb folyók hoztak létre, elsősorban a Duna mellékfolyói a Dráva, Száva, utóbbi mellett fekszik a főváros Zágráb (Zagreb). E vidéken 150-160 méter tengerszint feletti magasságok találhatók, és fokozatosan emelkedik a Velebit-hegység irányába. A hegyek délebbre magasabbak, a tenger felé meredekebb a felszín, hirtelen süllyedünk, ezt a fülnyomás növekedése is érzékelteti, gyakrabban kell nyelnünk, hogy kiegyenlítsük a nyomásváltozást. A csúcsok persze nem szélsőségesek, a legmagasabb pont a Troglav-hegy a maga 1913 méteres szintjével. A tengerpart néhol egészen elkeskenyedik, a hegyek belezuhannak a tengerbe, csak a sziklába vájt utak nyújtanak biztos kapaszkodót. Az északibb területek partvidéke már laposabb, 50 méter körül emelkednek ki a tengerből, eleinte homokos a part (Pula-Opatija között), aztán fokozatosan kövesedik, Zadar környékén lesz újra szelídebb a partszakasz. A kiépített üdülőterületeken azonban a félelmetes sziklák tövében használható kavicsos strandokat találhatunk.
A nagyobb földrajzi körzetek sorrendben: Lika (főváros, Plitvicei tavak), Isztria (Pulától Rijekáig), Kvarner (Rijekától Senjig), Észak-Dalmácia, Közép-Dalmácia, Dél-Dalmácia.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Opatija – luxusvilág pár órára

 Ha egy kis luxusra vágyunk, akkor nem kell rögtön repülőgépre szállni, hogy elérjük a Francia Riviérát, elég csak 5-6 órát autózni Opatijába, Horvátország egyik legszebb és legelegánsabb üdülőhelyére. A Fiumétól pár kilométerre fekvő városka gyönyörű palotáival, luxushoteleivel, békebeli hangulatot árasztó Ferenc József sétányával felveszi a versenyt akár Cannes-nal vagy Nizzával is.    

Tovább

Misztikus helyek Horvátországban

 A gyönyörű tájak, a kristálytiszta vizű tengerpartok, az ódon kis városkák igazi vonzerőt jelentenek a Horvátországba látogatók számára. Egy nyaralást azonban különlegessé tehet az is, ha a meglátogatott helyhez hiedelmek, legendák is kötődnek. Cikksorozatunkban a mediterrán térség varázslatos, spirituális feltöltődést ígérő helyszíneit szeretnénk bemutatni, kezdve a magyar turisták körében oly kedvelt Horvátországgal.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Horvátország

Horvátország – 5-6 óra múlva már lubickolhatunk az Adriai-tengerben
 
Kellemes mediterrán éghajlat, gyönyörű leanderbokrok, kristálytiszta tenger, fürdésre csábító kavicsos öblök, többszáz éves templomok, hangulatos, szűk sikátorok, barátságos vendéglátók, roston sült halak, jóféle vörösborok – Horvátország ezzel és emellett még számos programmal is várja látogatóit. A tenger, a napfény, az ókori romok és a történelmi városkák rengetegét nehéz lenne felsorolni. Az egyes régiók (Isztria, Észak-, Közép- és Dél-Dalmácia, a... Horvátország