Aktuális

Kék Zászlós mediterrán strandok – Mire érdemes figyelni a kitüntetett nyaralóhelyeken?

2014-06-17


Szerző: Molnár Barbara


 Az ideális nyaralóhely fogalma mindenki számára mást jelent. Vannak azonban bizonyos feltételek, melyek általánosan elvártak. A Kék Zászló programban világszerte azok a strandok és kikötők vehetnek részt, ahol bizonyos minőséggel és szolgáltatásokkal kapcsolatos feltételek megvalósulnak. Cikkünkben a magyar utazók által leginkább kedvelt mediterrán országok Kék Zászlós strandjait és kikötőit mutatjuk be.

 

 

 A Kék Zászló program

 

A Kék Zászló program, angolul Blue Flag, egy olyan minőségbiztosítási rendszer, mely a strandok és kikötők vizének tisztaságát hivatott jelezni. A programot 1985-ben Franciaországban indították útjára, ahol olyan helyi strandok kaptak egy a víz minőségét jelölő kék színű zászlót, amelyek betartottak bizonyos előírásokat a víz tisztaságára és szennyvíz kezelésére vonatkozóan. A programot két évvel később, 1987-ben kezdték el  kiterjeszteni Európában, miután az Európai Bizottság elfogadta a FEEE (Foundation for Environmental Education in Europe, Alapítvány az Európai Környezetvédelmi Oktatásért) javaslatát. 1992-ben a Kék Zászló elnyerésének feltételei szigorodtak és egységessé váltak az összes részt vevő országban. 2001-ben a kezelőszervezet Foundation for Environmental Education-re (Alapítvány a Környezetvédelmi Oktatásért) változtatta a nevét és kiterjesztette a programot Európán kívülre is.

 

A Kék Zászló tehát egy, a FEE által létrehozott védjegy, mely összesen 60 európai, afrikai, óceániai, ázsiai, észak-és dél-amerikai ország összefogásával működő nonprofit civil szervezetet tömörít. Évről évre országok tucatjaival, strandok és kikötők ezreivel bővül a programban résztvevők száma. A Kék Zászló kritériumrendszere magában foglal különböző, a vízminőséggel, a környezetvédelmi edukációval és információnyújtással, a környezetvédelmi intézkedésekkel, valamint a biztonsággal és kiszolgálással kapcsolatos feltételeket. A Kék Zászlót azon strandok és kikötők kapják meg, melyek megfelelnek a fenti kritériumoknak. A cím azonban bármikor visszavonható, amennyiben valamelyik strand vagy kikötő már nem felel meg valamelyik követelménynek.

 

Minőségi strandok a mediterráneumban

 

A magyarok talán legkedveltebb – és legközelebbi – célországaiban, így Horvátországban, Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Törökországban egyaránt számtalan Kék Zászlós strand és kikötő közül választhatunk.

 

A horvát tengerpart északi részén elterülő Kvarner-öbölben található például a homokos Rajska, a kavicsos partú Zrće vagy a homokos és sziklás parttal is rendelkező Lido strand. Az Isztriai-félszigeten választhatjuk a Girandella strandot, ahol sziklás, kavicsos vagy betonozott területek közül válogathatunk, a sziklás A Ladin Gaj strandot vagy a homokos illetve köves Plaža Koversada strandot is.

 

Görögországban a Kék Zászló elismerést bezsebelt strandok között olyan népszerű tengerparti szakaszok szerepelnek, mint Shinya és Karavi (Marathonas), Avlaki (Markopoulou), Varkiza “Giabanaki” és “Do it” nevű strandjai, illetve három városi strand is: a Lagonisi, Asteras, és Asteras-Voliagmeni. A legtisztább görög kikötők között szerepel a Halkidiki-félszigeten található Porto Karas és Sani, az Athén közelében elterülő Olympic Marina és Flisphu, Korinthos mellett a Xilokastro, valamint Lefkada, Korfu és Kos kikötői is.

 

Olaszország is bővelkedik Kék Zászló elismerést elnyert strandokkal és kikötőkkel. Az északi részen fekvő Liguria területén találjuk például Finale Ligure-t, Lavagna-t vagy Celle Ligure-t.  A Marche-i területen választhatjuk Sirolo-t, Lido di Fermo-t vagy San Benedetto del Tronto-t. Toscanaban Marina di Pisa, San Vincenzo vagy Monte Argentario csalogatják a látogatókat, de ne feledkezzünk meg a talán egyik legnépszerűbb üdülőhelyről, Lido di Jesolo-ról sem.

 

A Franciaországba indulók is rengeteg Kék Zászlós strand közül választhatnak: a Charente Maritime - Poitou Charentes területén elterülő Gatseau, La grande plage vagy Les Gollandières strandokat. A Gironde – Aquitaine részre indulók üdülhetnek a Maubuisson, a Montalivet vagy a Océan Nord strandjain. A francia riviéra is számtalan minőségi partszakasszal rendelkezik, mint példáula Anse Mistral, a Bijou vagy a Beau Rivage strand.

 

Törökország szerelmesei Antalyaban választhatják az Amelia Beach Resort-ot, az Aska Just In Beach-et vagy a Club Phaselis-t. Mugla területén a Aktur Camping, a Baia Bodrum Hotel, illetve a Cayiraltı Public Beach strandjai szintén Kék Zászlósak. Izmir környékén a Hanedan Beach,a  Karakum Public Beach vagy a Leon Otel Melis Cafe Beach is minőségi kikapcsolódást ígér.

 

573 stranddal és 108 jachtkikötővel Spanyolország kapta a legtöbb Kék Zászló a minősítést a program 1987-es bevezetése óta. Barcelona városában és a tarragonai L'Ametlla de Mar területén található strandok között jobbnál jobb kitüntetett helyeket kereshetünk fel, de a valenciai régióban is számos Kék Zászlós strandot találhatunk, ilyen például Cullera és Orihuela, továbbá Murcia területén is minőségi kikapcsolódás vár minket.

 

Mire ügyeljünk?

 

Bár a Kék Zászló követelményrendszere kitér többek közt a vízminőségre, a környezetvédelemre, a biztonságra, van néhány egészségügyi kérdés, melyet nem hivatott vizsgálni. Ezek olyan általános, az utazók által betartandó, fontos előírások, melyek a Kék Zászló kritériumaitól függetlenek. A mediterrán területeken igen gyakori a hepatitis A vírus előfordulása, amelyet közvetíthet szennyezett étel és ital, fertőzött tengeri állat, kagyló, szenyezett vízből készült jégkocka, fagylalt. Általánosságban elmondható, hogy csapvíz helyett igyunk palackozott ásványvizet, kerüljük a mosatlan zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. Ezen kívül nagyon fontos a gyakori kézmosás, érdemes magunknál tartani egy adag alkoholos fertőtlenítőszert is. A legbiztosabb megelőzési módszer azonban az, ha még nyaralás előtt utánanézünk, milyen védőoltások felvétele javasolt a célországba való utazás esetén.

 

*A Kék Zászlós strandok és kikötők teljes és folyamatosan frissített listája országokra lebontva a http://www.blueflag.org/ oldalon érhető el.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Koffer tippek - Hogyan válasszunk megfelelő bőröndöt?

 Gondolta volna, hogy különböző típusú bőröndöt érdemes választani, ha autóval, vonattal vagy repülővel utazunk? Tudta, hogy a harsány színű bőröndök használata nemcsak egy divathóbort, hanem valódi gyakorlati előnyük is van? Cikkünkben szakember segítségével adunk hasznos tanácsokat a tökéletes utazótáska kiválasztásához! 

Tovább

Tuti tippek Ciprusra indulóknak

 Cikkünkben Ciprus legnépszerűbb nyaralóhelyeire kalauzoljuk el Önöket, összegyűjtve azok közkedvelt szállodáit, részletesen beszámolva az áraikról, főbb szolgáltatásaikról.     

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Görögország

Kék és fehér – ez a csodálatos Görögország
 
A Földközi-tenger hűsítő, kristálytiszta vize, fehér-kékben pompázó házak és a görög konyha utánozhatatlan ízei. Ezek az első dolgok, amik eszünkbe jutnak, ha az európai kultúra bölcsőjére, Görögországra gondolunk. A helyi emberek mindig őszinte mosollyal és túláradó vendégszeretettel fogadják a hozzájuk látogatókat. Minden sarkon valamilyen ókorból maradt, felbecsülhetetlen értékű műemlékbe botlunk, miközben a bouzuki hangja belengi az utcákat. A nyaralóknak főszezonban igen könnyű... Görögország

Egészségügyi információk országok szerint