Aktuális

Misztikus helyek Horvátországban

2013-07-10


Szerző: Glázer Szilvia


 A gyönyörű tájak, a kristálytiszta vizű tengerpartok, az ódon kis városkák igazi vonzerőt jelentenek a Horvátországba látogatók számára. Egy nyaralást azonban különlegessé tehet az is, ha a meglátogatott helyhez hiedelmek, legendák is kötődnek. Cikksorozatunkban a mediterrán térség varázslatos, spirituális feltöltődést ígérő helyszíneit szeretnénk bemutatni, kezdve a magyar turisták körében oly kedvelt Horvátországgal.

 

 

 Horvátország egyik legnépszerűbb zarándokhelye Bistrica, ami a csodatévő Szűz Anya fekete szobráról ismert a hívők körében. Marija Bistricába évente több százezer ember látogat el, hogy imádkozzon a csodatevő szobor előtt, átélje a vigasz és a megbékélés érzését. A zarándokhely Zágrábtól körülbelül 60 km-re északra található, Krapina-Zagorje megyében. Ha Letenyénél lépjük át a határt, akkor csak 10-15 kilométeres kitérőt jelent a zágrábi autópályáról. A kis fekete szobor története a XV. századra nyúlik vissza, ekkor készítette egy ismeretlen fafaragó. Már akkor azt tartották róla, hogy természetfeletti erővel bír, áldást hoz a hozzá könyörgőknek és enyhíti a szenvedők fájdalmát. A török hódoltság, majd a balkáni háborúk idején többször elrejtették a szobrocskát, nehogy elvesszen vagy megsérüljön a harcok alatt. A zarándokhely a kilencvenes évek elején nyerte el mostani formáját, ekkor építették ki a szoborhoz vezető utakat és ekkor egyesítették a kegyhelyet, a bazilikát és a különböző vallási létesítményeket.


Az egyik leghíresebb görög legendához köthető helyszín Horvátországban Kalüpszó szigete, Mljet, ahol a híres nimfa hét évig fogva tartotta Odüsszeuszt. Homérosz eposzának történetét őrzi nevében a sziget híres barlangja, az Odüsszeusz barlang, amit szintén érdemes megtekinteni. Mljet a misztikum, a természeti szépség és a növényritkaságok szigete. Méltán kapta meg a „Horvátország legzöldebb szigete” címet, északnyugati részét egyedi ökorendszere és két sós tava miatt 1960-ban nemzeti parkká nyílvánították. Különleges látnivaló a Nagy tavon keletkezett mini-szigetecske, amelyen a Benedek-rendi szerzetesek a kolostort és templomot (ma Szent Mária templomként ismert) építettek a 12. században. A szépen felújított épületegyüttes napjainkban szállodaként üzemel. Érdemes felkeresni a római kori palota maradványait és az V. században épített kora-keresztény bazilika romjait is. Ha valaki Mljet szigetén időzik, akkor nem szabad kihagynia a tenger gyümölcseiből készült finomságokat, a frissen szedett gyümölcsöket és zöldségeket, a helyi fagylaltkülönlegességeket és a friss források vizeit sem. Az egészségügyi  viszonyok a hazaihoz hasonlóak, nem kell aggódnunk a különböző fertőzések miatt. Egyedül a hepatitis A elleni védőoltás felvétele ajánlott, hiszen ezáltal aggodalom nélkül, bátran fogyaszthatjuk a különböző tengeri herkentyűket.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Opatija – luxusvilág pár órára

 Ha egy kis luxusra vágyunk, akkor nem kell rögtön repülőgépre szállni, hogy elérjük a Francia Riviérát, elég csak 5-6 órát autózni Opatijába, Horvátország egyik legszebb és legelegánsabb üdülőhelyére. A Fiumétól pár kilométerre fekvő városka gyönyörű palotáival, luxushoteleivel, békebeli hangulatot árasztó Ferenc József sétányával felveszi a versenyt akár Cannes-nal vagy Nizzával is.    

Tovább

Így étkezzünk kánikulában következmények nélkül – óvatosan a helyi konyhával!

 Egy-egy külföldi vakáció helyszínéül a legtöbben a mediterrán vagy trópusi területeket választják. Ezekben az országokban – időszaktól függően – extrém melegre is számítani kell. A forró napok egyrészről megviselik a szervezetünket - így nem mindegy, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk -, másrészről előtérbe kerülnek azok a típusú megbetegedések is, amelyek a nem megfelelően tárolt és hűtött élelmiszerektől származhatnak. Egy hasmenés...

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Horvátország

Horvátország – 5-6 óra múlva már lubickolhatunk az Adriai-tengerben
 
Kellemes mediterrán éghajlat, gyönyörű leanderbokrok, kristálytiszta tenger, fürdésre csábító kavicsos öblök, többszáz éves templomok, hangulatos, szűk sikátorok, barátságos vendéglátók, roston sült halak, jóféle vörösborok – Horvátország ezzel és emellett még számos programmal is várja látogatóit. A tenger, a napfény, az ókori romok és a történelmi városkák rengetegét nehéz lenne felsorolni. Az egyes régiók (Isztria, Észak-, Közép- és Dél-Dalmácia, a... Horvátország

Egészségügyi információk országok szerint