Aktuális

Misztikus helyek Horvátországban

2013-07-10


Szerző: Glázer Szilvia


 A gyönyörű tájak, a kristálytiszta vizű tengerpartok, az ódon kis városkák igazi vonzerőt jelentenek a Horvátországba látogatók számára. Egy nyaralást azonban különlegessé tehet az is, ha a meglátogatott helyhez hiedelmek, legendák is kötődnek. Cikksorozatunkban a mediterrán térség varázslatos, spirituális feltöltődést ígérő helyszíneit szeretnénk bemutatni, kezdve a magyar turisták körében oly kedvelt Horvátországgal.

 

 

 Horvátország egyik legnépszerűbb zarándokhelye Bistrica, ami a csodatévő Szűz Anya fekete szobráról ismert a hívők körében. Marija Bistricába évente több százezer ember látogat el, hogy imádkozzon a csodatevő szobor előtt, átélje a vigasz és a megbékélés érzését. A zarándokhely Zágrábtól körülbelül 60 km-re északra található, Krapina-Zagorje megyében. Ha Letenyénél lépjük át a határt, akkor csak 10-15 kilométeres kitérőt jelent a zágrábi autópályáról. A kis fekete szobor története a XV. századra nyúlik vissza, ekkor készítette egy ismeretlen fafaragó. Már akkor azt tartották róla, hogy természetfeletti erővel bír, áldást hoz a hozzá könyörgőknek és enyhíti a szenvedők fájdalmát. A török hódoltság, majd a balkáni háborúk idején többször elrejtették a szobrocskát, nehogy elvesszen vagy megsérüljön a harcok alatt. A zarándokhely a kilencvenes évek elején nyerte el mostani formáját, ekkor építették ki a szoborhoz vezető utakat és ekkor egyesítették a kegyhelyet, a bazilikát és a különböző vallási létesítményeket.


Az egyik leghíresebb görög legendához köthető helyszín Horvátországban Kalüpszó szigete, Mljet, ahol a híres nimfa hét évig fogva tartotta Odüsszeuszt. Homérosz eposzának történetét őrzi nevében a sziget híres barlangja, az Odüsszeusz barlang, amit szintén érdemes megtekinteni. Mljet a misztikum, a természeti szépség és a növényritkaságok szigete. Méltán kapta meg a „Horvátország legzöldebb szigete” címet, északnyugati részét egyedi ökorendszere és két sós tava miatt 1960-ban nemzeti parkká nyílvánították. Különleges látnivaló a Nagy tavon keletkezett mini-szigetecske, amelyen a Benedek-rendi szerzetesek a kolostort és templomot (ma Szent Mária templomként ismert) építettek a 12. században. A szépen felújított épületegyüttes napjainkban szállodaként üzemel. Érdemes felkeresni a római kori palota maradványait és az V. században épített kora-keresztény bazilika romjait is. Ha valaki Mljet szigetén időzik, akkor nem szabad kihagynia a tenger gyümölcseiből készült finomságokat, a frissen szedett gyümölcsöket és zöldségeket, a helyi fagylaltkülönlegességeket és a friss források vizeit sem. Az egészségügyi  viszonyok a hazaihoz hasonlóak, nem kell aggódnunk a különböző fertőzések miatt. Egyedül a hepatitis A elleni védőoltás felvétele ajánlott, hiszen ezáltal aggodalom nélkül, bátran fogyaszthatjuk a különböző tengeri herkentyűket.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Vénasszonyok nyara a homokos horvát partokon

 A nyári főszezonnak sajnos már vége és az időjárás sem túl kegyes hozzánk kora ősszel, de ha szerencsénk van, hosszú vénasszonyok nyarának örülhetünk még. Ha meg szeretnénk nyújtani nyári szünetünket, üljünk be az autóba és látogassunk meg egy közeli tengerparti városkát Horvátországban! Néhány óra alatt leérhetünk és a vacsoránkat már egy  hangulatos helyi étteremben fogyaszthatjuk el!    

Tovább

Külföldre autóval – praktikus tanácsok nem csak kezdőknek

 Bár itthon már vége a nyárnak, tőlünk délebbre még gyakran kúszik harminc fok fölé a hőmérő higanyszála. Ezért sokan döntenek úgy, hogy – a tömeget elkerülve – az utószezonban autóznak a mediterrán térségbe. Cikkünkben az ő számukra gyűjtöttünk csokorba néhány praktikus tanácsot az Autóklub segítségével.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Horvátország

Horvátország – 5-6 óra múlva már lubickolhatunk az Adriai-tengerben
 
Kellemes mediterrán éghajlat, gyönyörű leanderbokrok, kristálytiszta tenger, fürdésre csábító kavicsos öblök, többszáz éves templomok, hangulatos, szűk sikátorok, barátságos vendéglátók, roston sült halak, jóféle vörösborok – Horvátország ezzel és emellett még számos programmal is várja látogatóit. A tenger, a napfény, az ókori romok és a történelmi városkák rengetegét nehéz lenne felsorolni. Az egyes régiók (Isztria, Észak-, Közép- és Dél-Dalmácia, a... Horvátország

Egészségügyi információk országok szerint