Aktuális

Vigyázzunk a kutyákkal! – a veszettség megelőzéséről

2013-11-08


Szerző: Glázer Szilvia


 A kutyák rendszeres védőoltása lehet a kulcsa a veszettség megállításának – közölte az Egészségügyi Világszervezet szeptember végén a veszettség világnapján. A veszettség több, mint 60 000 ember halálát okozza évente, többnyire gyermekekét.

 

 

 Mivel Magyarországon kötelező a kutyák veszettség elleni oltása, megfertőződés lehetősége kevésbé veszélyezteti az embereket, azonban itthon is előfordulhat, hogy az őszi kirándulások alkalmával veszettséggel fertőzött vadállattal vagy kóbor állatokkal találkozunk. Mindenesetre a trópusokra utazóknak érdemes a veszettségről is tájékozódni, mivel a fejlődő országok háziállatait nem oltják rendszeresen, ott jóval gyakoribbak a megbetegedések. A veszettség világszerte igen elterjedt, főként Ázsia és Afrika szegényebb országaiban. A WHO adatai szerint évente átlagosan 55-60.000 ember halálát okozza a veszettség, az elhunytak 40%-a tizenöt év alatti gyermek. A betegséget leggyakrabban a kutyák közvetítik az emberek felé, így igen fontos négylábú kedvenceink védőoltása. A fertőzés ellen védőoltással lehet védekezni (évente mintegy 15 millió ember kapja meg a vakcinát), továbbá ajánlatos elkerülni a vadállatok és a kóbor kutyák közelségét itthon és külföldön egyaránt.

 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Koffer tippek - Hogyan válasszunk megfelelő bőröndöt?

 Gondolta volna, hogy különböző típusú bőröndöt érdemes választani, ha autóval, vonattal vagy repülővel utazunk? Tudta, hogy a harsány színű bőröndök használata nemcsak egy divathóbort, hanem valódi gyakorlati előnyük is van? Cikkünkben szakember segítségével adunk hasznos tanácsokat a tökéletes utazótáska kiválasztásához! 

Tovább

Tuti tippek Ciprusra indulóknak

 Cikkünkben Ciprus legnépszerűbb nyaralóhelyeire kalauzoljuk el Önöket, összegyűjtve azok közkedvelt szállodáit, részletesen beszámolva az áraikról, főbb szolgáltatásaikról.     

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Görögország

Kék és fehér – ez a csodálatos Görögország
 
A Földközi-tenger hűsítő, kristálytiszta vize, fehér-kékben pompázó házak és a görög konyha utánozhatatlan ízei. Ezek az első dolgok, amik eszünkbe jutnak, ha az európai kultúra bölcsőjére, Görögországra gondolunk. A helyi emberek mindig őszinte mosollyal és túláradó vendégszeretettel fogadják a hozzájuk látogatókat. Minden sarkon valamilyen ókorból maradt, felbecsülhetetlen értékű műemlékbe botlunk, miközben a bouzuki hangja belengi az utcákat. A nyaralóknak főszezonban igen könnyű... Görögország

Egészségügyi információk országok szerint