Görögország - Gasztronómia

 

Egészséges és felejthetetlen fogások

A görög konyha alapvetően a marha- és birkahúsra épül, melyeket nagy változatosságban (sült, pörkölt, grill) készítenek el, különféle fűszereket használva, amelyek az ízek igazi kavalkádját alkotják. Ételeik főszereplői így tehát a fűszerek, leginkább az oregano és a bazsalikom a meghatározó, de a koriander, a fahéj, a kömény, az olajbogyó és az olívaolaj is közkedvelt. A görögök kedvelik a salátákat, melyek nemcsak köretként, de főételként is fogyasztanak, legtöbbször a sózott kecskesajttal, a fetával. Persze tengeri népként a görög konyha is bővelkedik a halakból és egyéb víziállatokból készült fogásokban.  A nap bármely szakában fogyaszthatóak a tojással, spenóttal, hagymával, sajttal töltött piték, melyeket félkész állapotban, az üzletekben is megtalálhatunk. Süteményeik általában igen édesek, leginkább a török csemegékhez hasonlíthatóak. Az italok közül igen kedvelt aperitif az ouzo (ánizsos pálinka). Boraik többnyire édes, testes, aromás borok. Ilyen pl. a retsina, a fenyőgyantával ízesített fehérbor, vagy a mavrodafni, mely mazsolaszőlőből készül. 

Török hatás a görög konyhára - Tzatziki és polip

A görög konyhára nagy hatással volt a négyszáz éves török uralom, s ez különösen az előételekben érezhető (ilyen a tzatziki és a citromlében és olivaolajban pácolt polip vagy a rizzsel töltött szőlőlevelek). A legismertebb görög ételek mind alapvetően török hatásra kerültek az itteni konyhába, így például a gyros és a szuflaki.

Birka és bárányhús

Általánosságban is igaz, hogy a hagyományos húsételek elsősorban birkából vagy bárányhúsból készülnek. A szállodákban és a nagyobb éttermekben azonban mindenhol rendelhetünk az európai ízléshez közelebb álló csirke- vagy pulykahúsból készült ételeket helyi fűszerezéssel elkészítve. A nagy meleg miatt a húsokat elsősorban grillezik vagy nyárson sütik és szintén grillezett zöldségekkel vagy salátával kínálják. 
Látogatásunk alatt mindenképpen érdemes egy helyi éttermet felkeresnünk, mert a görögök általában igen jó szakácsok! Olcsóbb harapnivalókat, mint például a szuflaki és a gyros, bárhol találunk. 

Pastitsio és horiatiki

Népszerű főétel a pastitsio (makaróni darált hússal sütve és béchamel mártás), a töltött paradicsom és a frissen grillezett tengeri finomságok. A görög ételek fő velejárója a görög saláta. Jellegzetes görög húsétel a muszaka, amelyhez padlizsánt, paradicsomot és darált húst használnak fel. A görög saláta mellett a másik helyi specialitás a horiatiki (juhsajt-saláta). 
A tengerpartokon mindenhol készítenek halételeket is, ehhez a legváltoztatosabb tengeri halakat használják fel.

Hellén juhsajt és joghurt

A helyi sajtok és a joghurtok juhtejből készülnek, érdemes megkostólni például a mézzel készített helyi joghurtot, igen finom csemege! 
A nyári időszakban, természetesen, mindenhol kaphatók finom, ízletes gyümölcsök is. A friss áruk (gyümölcs, hal például) beszerzéséért a helyi piacra is kilátogathatunk, a legtöbb helyen az igazi mediterrán hangulat a keleties bazárok zsibvásárával keveredve felejthetetlen élményt jelent.

Ouzo és Metaxa

A görög italok közül a legismertebb az ouzo nevű ánizspálinka (ezt általában vízzel hígítva isszák), illetve a Metaxa nevű konyak. A bortermelésnek az ókorra visszanyúló hagyománya van, a helyiek a borokat korábban gyantával igyekeztek tartósítani.

Gyantás bor

A gyantás bor így egyfajta görög specialitás lett, ma azonban már csak kisebb falvakban kóstolhatunk, igaz, ilyen módon készült italt, mert a palackozott termékekben a gyanta arányát a különböző előírások miatt olyan alacsonyra kellett visszaszorítani, hogy szinte nem is érezni a különbséget. A görög borok egyébként alapvetően könnyű mediterrán borok, a legjellemzőbbek a vörös és a rozé típusúak.

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Görögország

Kék és fehér – ez a csodálatos Görögország
 
A Földközi-tenger hűsítő, kristálytiszta vize, fehér-kékben pompázó házak és a görög konyha utánozhatatlan ízei. Ezek az első dolgok, amik eszünkbe jutnak, ha az európai kultúra bölcsőjére, Görögországra gondolunk. A helyi emberek mindig őszinte mosollyal és túláradó vendégszeretettel fogadják a hozzájuk látogatókat. Minden sarkon valamilyen ókorból maradt, felbecsülhetetlen értékű műemlékbe botlunk, miközben a bouzuki hangja belengi az utcákat. A nyaralóknak főszezonban igen könnyű... Görögország