Ausztria (Osztrák Köztársaság) - Hasznos

 

 
  

Főbb adatok Ausztriáról:

 
Bécs, AusztriaFőváros: Bécs
Államforma: szövetségi köztársaság
Terület: 83.870 km2
Országhívószám: +43

 

Magyarország ausztriai nagykövetsége:

Cím: Bankgasse 4-6 1010 Wien
Előhívó: (00)-(43)-(1)
Telefon: 537-80-300 (munkaidőben)
Ügyelet: (00-43-669) 120-290-48 (mobiltelefon diplomáciai ügyekben, munkaidőn kívül)
Fax: 535-99-40
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Horváth István
E-mail vie.missions@kum.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/vienna
 
Hivatalos nyelvek: német, egyes régiókban: szlovén, horvát, magyar
 
Vallás: 88% római katolikus, 6% protestáns
 
Időeltolódás: nincs
 
Pénznem:
EURO 1 euro = 100 cent
Bankjegyek: 5, 10, 20, 50, 100, 200 es 500 euro
Érmék: 1 es 2 euro, valamint 1, 2, 5, 10, 20 es 50 cent.
 
Lakosság: 8,2 millió
 
Klíma: Az ország klímája nagyrészt kontinentális. Az átlagos hőmérséklet nyáron 20 °C körüli, tavasszal és ősszel 10 °C. A hegyekben 1000 méterenként kb. hat fokkal csökken. Ezeken a helyeken az UV sugárzás veszélyt jelent.
 
Áram: 220 V / 50 Hz a magyarhoz hasonló csatlakozással.
 
 
 

Beutazási szabályok, vízumkötelezettség magyar állampolgárok részére

 
Ausztria az EU tagja, így magyar állampolgárok fényképes igazolvánnyal utazhatnak az országban.
 

Beviteli szabályok

Bármilyen valuta korlátozás nélkül bevihető Ausztriába. Nem kereskedelmi célra az alábbi dohányáru és alkohol mennyiség vihető be: 800 szál cigaretta, 400 szál szivarka, 200 szál szivar, 1 kg dohány, 10 liter tömény alkohol, 20 liter likőr, 90 liter bor (melyből legfeljebb 60 liter lehet pezsgő), 110 liter sör
 

Segélyhívó telefonszámok:

Tűzoltók: 122
Rendőrség: 133
Mentők: 144
Orvosi ügyelet: 141
Hegyimentők: 140
Euro segélyvonal: 112
Autómentés - OAMTC: 120, ARBO: 123
 

Bankok nyitva tartása:

Hétfő, kedd, szerda, péntek: 8-12.30-ig és 13.30-15.
Csütörtök: 8-12.30-ig és 13.30-17.30.
Az elfogadott hitelkártyákat ugyanúgy a bejáratnál kiragasztott matricák jelölik, mint Magyarországon. 
 

Fényképezés és videofelvételek

A látnivalók környékén fényképezőgép es videokamera használata előtt mindig győződjünk meg róla, hogy a felvétel készítése ingyenes-e vagy fizetni kell érte.
 

Borravaló

A szállodai és az éttermi árak tartalmazzak a borravalót, azonban szokás a pincéreket, szállodai alkalmazottakat az ár 10 % -val jutalmazni elégedettségünk esetén.
 

Ausztria tartományai:

Ausztriát 9 szövetségi tartomány (Bundesland) alkotja. A tartományokat a tartományi kormányok igazgatják (Landesregierung). A szövetségi kormányzatok élén a tartományi vezetők állnak (Landeshauptmann). Bécsben ez a tisztség megegyezik a polgármesterével, a tartományi kormány pedig a városi szenátussal. A települések vezetői a polgármesterek (Bürgermeister).

Salzburg, Ausztria

 

A 9 tartomány neve és székhelye:

Burgenland, Kismarton (Eisenstadt)
Karintia, Klagenfurt
Alsó-Ausztria, St. Pölten
Felső-Ausztria, Linz
Salzburg, Salzburg
Stájerország, Graz
Tirol, Innsbruck
Vorarlberg, Bregenz
Bécs, Bécs

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Ausztria, www.
kulugyminiszterium.hu

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Lélegzetelállító városok, amelyeket télen látnod kell

Vajon lehetséges télen csak otthon ülni, takaróba burkolózni és várni a kikeletet? Természetesen nem. Emberek milliói a világ minden tájáról már beleszerettek a téli turizmus varázsába, amin nincs is mit csodálkozni. Attrakciókban, projektekben nincs is hiány. Hova menjünk télen, mit csináljunk, mit nézzünk meg? Ötletcsomagot mutatunk be, és garantáljuk, hogy mindenki talál magának valót!

Téli látnivalók

Szlovéniai utazás – tippek a tökéletes élményhez

Szlovénia

Szlovénia igazán népszerű úti cél Európában, hiszen sokoldalú látnivalókkal és kikapcsolódási lehetőségekkel várja az ide érkező turistákat. A szállás és programok felkutatása mellett vannak azonban további szempontok, melyeket érdemes észben tartanunk és lehetőleg az utazásunk megkezdése előtt elrendeznünk. Nézzük meg tehát együtt, hogy milyen tippeket kell figyelembe vennünk a tökéletes szlovéniai élményhez.

Szlovénia tippek

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Peru

Peru maga a történelem. Kevés olyan ország van a Földön, amely olyan történelemmel büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fővárost Cuzcot, Machu Picchu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének, ahhoz hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de ez még kiegészül a varázslatos tájakkal, és az egyedülálló élővilággal is, a világ egyik legizgalmasabb... Peru