Málta - Gasztronómia

 

A máltai konyha sokat átvett az arab, olasz és angol konyhától, de rendelkezik helyi specialitásokkal:

Málta levesei:

 

  • Aljotta: halleves hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, mentával és majoránnával fűszerezve, citromlével ízesítve. Ez a máltai „halászlé”, noha csak igen kevés vendéglő étlapján szerepel. Igazából különleges paradicsomleves, amibe a halon kívül még egy maroknyi rizst is főznek. A halkedvelők rajonganak ezért a jellegzetes máltai levesért, melynek íze eltéveszthetetlen.
  • Minestra: sűrű zöldségleves répából, karfiolból, sütőtökből, zellerszárból rizzsel.
  • Soppa ta’-l-Armla (özvegy leves): zöldségleves paradicsommal, tojással, sajttal

 

Tészták, édességek:

 

  • Apple pie: Almás pite. A kis, fedett almás sütemények Máltán rendkívül népszerűek. 20 centért minden sarkon kaphatunk belőlük, sőt, néhány ajándékbolt is árulja ezeket a finomságokat. Néhány kávézóban is szerepel az étlapon. Az almatölteléket ízesíthetik őrölt szegfűszeggel is, így különösen érdekes lesz az íze.
  • Biskuttini tar-rahal: házi készítésű parasztos keksz. A falatnyi kelt tésztát hagyományos módon citromhéjjal, őrölt szegfűszeggel és fahéjjal ízesítik. Cukormázzal vonják be, ezt gyakran színezik is, hogy ne csak a gyomor, de a lélek is megteljen édességgel. Ánizsos változatát is kedvelik.
  • Figolla: Málta déli részéről származó húsvéti sütemény. A cifra, színes, marcipános tésztafigurák neve: figolli.
  • Ftajjar: máltai kenyér.
  • Helwa tat tork: kimondottan édes, mandulás desszert. Törökországból származik. Nagyrész gyalult és egész mandulából áll, ezért rendkívül tartalmas.
  • Hobz: kenyér.
  • Hobz biz-zejt: olajos kenyér. A kenyér szinte tökéletes, a héja finom ropogós, belül pedig puha és könnyű. A ropogós parasztkenyeret minden étkezés előtt fogyasztják. Egy szelet kenyér olaj- és kapribogyóval, paradicsommal, mentával és esetleg szardellával - no meg persze kevés olajjal - előétel vagy rágcsálnivaló. Kitűnő szendvics a nyári melegben, sok szigetlakó munkásnak még ma is ez az ebédje. A tápláló, eredetileg a parasztok körében fogyasztott „kenyér” megkoronázása egy adag, mégpedig bőkezűen mért adag olaj, mellyel a feltétet öntik nyakon. Olaj nélkül, a fent említett feltétekkel szintén fontos szerepe van az étkezésben, mivel - sózott vaj kíséretében - gyakran köretként tálalják.
  • Imqaret: máltai édesség, melyen erőteljes arab hatás érezhető. Olajban kisütött, datolyával rétesszerűen megtöltött, majd fölszeletelt tészta. A tésztatekercsek tölteléke narancsvízzel, narancshéjjal, őrölt szegfűszeggel és ánizzsal ízesített szárított datolya-paszta. A falusi népünnepélyek csemegéje ugyan nagyon zsíros, mégis finom, főleg ha teljesen friss, és még forró.
  • Kannoli ta"l-irkotta: Szicíliából származó édesség. Kis tésztatekercseket cukor, rikotta, csokoládédarabok, pirított mandula, vaníliaaroma és kandírozott cseresznye keverékével töltenek meg.
  • Kwarezimal: édesség, mandulás csemege.
  • Prinjulata: farsangi édesség.
  • Pudina tal-hobz: máltai édesség (szó szerint: kenyérpuding). Hogyan jut eszébe valakinek kenyérből pudingot készíteni? Rejtély. Mindenesetre az eredmény meglepő módon finom. Ezt a jellegzetes máltai édességet kenyérből, cukorból, narancshéjból, kakaóból, vaníliából, damaszkuszi mazsolából, kevés szerecsendióból, tojásból és tejből készítik. Hidegen vagy melegen tálalják, általában sűrű vaníliaszósszal.
  • Qaghaq ta"l-ghasel: máltai mézes gyűrű. Nemcsak finom, de laktató is. A lisztből és grízből készült világos tésztát melasz, cukor, kakaó és gríz keverékével töltik meg, melyet narancs- és citromhéjjal, ánizzsal és őrölt szegfűszeggel ízesítenek. Ilyen mézes perecet vásárolhatunk csomagolva élelmiszerboltokban, és turistaként haza is hozhatunk belőle.
  • Qaghao ta"l-gulglien: vajas tésztából készített szezámos karikák.
  • Zeppoli: bő olajban sütött gömbölyű fánkok. Ha kihűltek, mindegyiket bevágják, és édes túróval töltik meg. A tetejére mézet csorgatnak, és még dióval is megszórják.

Sós sütött tészták:

 

  • Maltese biscuits: máltai keksz. Finom rágcsálnivaló. Ezek a kör alakú vagy párna formájú falatkák búzalisztből, vízből, sóból és sütőporból készülnek, így kellemesen zsírszegények, ezért könnyen emészthetők.
  • Ottijet: nyolcszögletű kekszek szezámmaggal. Kisebb élelmiszerboltok polcain zacskókban árulják.
  • Pastizzi: Töltött levelestészta-tasakok. Szicíliából származó péktermék. Pikáns, laktató sajtos tészta. A formája a mi szerelmeslevelünkre emlékeztet, de a tésztája sós, és túróval vagy a szigeten termő, különlegesen nagy szemű, zöld, főtt babbal töltik meg. Úton-útfélen melegen kínálják. Legjobb, ha forrón fogyasztjuk, így különösen aromás. Létezik rikottás, spenótos, törött borsós, húsos és tonhalas változata is.
  • Qassatat: laktató kis lepények húsos töltelékkel, törött zöldborsóval és friss spenóttal is. Ajánlatos melegen fogyasztani őket, akárcsak a pastizzit.
  • Qassatat ta"l-irkotta: tölteléke rikottasajt, melyet általában meg is borsoznak, ezáltal a sütemény pikáns mellékízt kap.
  • Qassatat tal spinaci u incova: spenóttal, hagymával, ajókagyűrűvel töltött sült lepény. Különösen böjti időszakokban kelendő.
  • Tar-pizelli: spenóttal, összetörött borsóval töltött levelestészta-tasakok (vö. pastizzi).
  • Tar-rikotta: borsos sajttal töltött levelestészta-tasakok (vö. pastizzi).
  • Torta tal lampuki: főtt dorádóval, karfiollal, spenóttal, hagymával és mazsolával töltött lepény. A lampuki-felfújthoz aranymakréla-szeleteket, spenótot, karfiolt, gesztenyét és mazsolát használnak.

Főételek:

  • Antipasto: régi helyi étel máltai virsliből, friss zöldségekből és padlizsánból, a szigeten termett olívabogyókkal együtt fogyasztják.
  • Bragioli: marhahústekercs, melyet sertéshússal, kapribogyóval, tojással és vörösborban főtt kenyérrel töltenek.
  • Fenek: sült nyúl. Paradicsommal, fokhagymával, valamint vörösborral készítik el.
  • Fenek bit-tewm: nyúl fokhagymás-boros mártásban.
  • Kabocca moqlija bil-bacon: sült káposzta szalonnával. A sziget egyik legjellegzetesebb étele.
  • Kapuhata: vegetáriánus egytálétel. Máltai jellegzetesség.
  • Kuskus: zöldbabból és borsóból főtt levesbe daraszerű tésztát főznek. Nagypénteki étel.
  • Laham fil fornt: hagyma- és burgonyakarikák közé ágyazott marha-, illetve sertéscomb.
  • Ravjul: ravioli. Ez a tészta akkor a legfinomabb, ha friss, és házi készítésű. A ravjult Máltán búzadara-tésztából készítik, ez öleli körbe a friss rikottából és apróra vágott petrezselyemből készült tölteléket. Fűszeres paradicsommártással tálalják. Néhány étterem kicsit más, a vegetáriánusok számára fogyaszthatatlan formában is kínálja: a paradicsomszószban darált hús is van.
  • Rikotta: máltai túró.
  • Ross fil-forno: fenséges és laktató sült rizottó, darált hússal kevert sült rizs. Szalonnából, hagymából, darált húsból, paradicsomból és természetesen rizsből készül. A hozzávalókat tojással és parmezánnal együtt sütik meg a sütőben. Népszerű ősi fogás, nagy hagyománya van, eredetileg a föníciaiak korából származik, mikor ők Máltán telepedtek le.
  • Spagetti biz-zalza tal-quarnit spagetti polipszósszal.
  • Timpana: Makaróni sajttal és tojással. Húsos makarónival töltött lepény. Tésztaétel, fűszeres húsos szósszal, a sütőben pirítják meg. Sült makaróni. Felfújt makaróniból, darált húsból, csirkemájból és szalonnából, leveles tésztával és parmezánnal borítva.

Italok:

  • CISK: helyi sör
  • Kinnie: limonádé. Sötétbarna szénsavas ital, keserűnarancs és zöldfűszer ízzel. Távolról az osztrák Almdudlerre emlékeztet.
  • Shandy: sör és citromlé keveréke
  • Lemoncello: citromlikőr
  • Kaktuszlikőr

 Forrás: Konyhamester.hu


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Gasztro tippek belföldi utazóknak

 A belföldi utazások egyre népszerűbbek a magyarok körében. A klasszikus úti célnak számító Balaton és a gyógyfürdők mellett egyre többen fordulnak a kulináris élvezetek felé. Cikkünkben a legérdekesebb és legújabb gasztronómiai csemegéket gyűjtöttük egy csokorba, néhány megfontolandó egészségügyi tanáccsal.    

Tovább

Úti neszesszer natúr módra - Természetes védelem, a nyaralás ideje alatt is

 Bőrünk és hajunk egészségének megőrzése a vakáció ideje alatt kiemelt jelentőségű, hiszen a szikrázó napsütés valamint a sós víz, erősen igénybe veheti bőrünket, hajunkat. A natúrkozmetikai készítmények szerelmeseinek a Dr. Organic termékcsalád számos olyan természetes készítményt kínál, amelyek segítségével a haj-és bőrvédelem az utazás alatt is gyerekjáték! Aki bőrproblémákkal küzd, annak érdemes az otthon is használt, szenzitív...

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Málta

A Földközi-tenger közepén, Szicília és Afrika között fekvő Málta kis mérete ellenére változatos kulturális és turisztikai élményt nyújt az odalátogatóknak. Régi templomromok, tekintélyt parancsoló erődök, középkori paloták, szűk utcák, hatalmas katedrálisok és a köréjük fonódó legendák tanúskodnak az ország gazdag múltjáról.
 
A három lakott szigetből (Málta, Gozo, Comino) és sok kopár sziklából álló kis ország nemcsak műemlékeivel, hanem természeti adottságaival is lenyűgözi az utazókat, a Földközi-tenger térségében... Málta