Utazási betegségek

Bélférgek

A bélférgek igen elterjedtek és különösen gyakoriak a trópusi, illetve a "fejlődő" országokban. Sokféle féregfertőzés létezik, de leggyakrabban előforduló féregfertőzéseket 3-4 parazita okozza.


Bélférgek


Elterjedtség

 • A bélférgek igen elterjedtek és különösen gyakoriak a trópusi, illetve a "fejlődő" országokban. Sokféle féregfertőzés létezik, de leggyakrabban előforduló féregfertőzéseket 3-4 parazita okozza.

Panaszok és tünetek

 • A lappangási idő általában 2-4 hét körül van, függ a féreg életciklusától
 • Gyakran tünetmentes marad
 • Bizonytalan hasi fájdalom, puffadás
 • Székletben megjelenő férgek (féregrészek)
 • Bőrviszketés, vérszegénység
 • Egyéb, súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak a férgek számától függően

Kórokozó

 • Leggyakoribb férgek: Ascaris lumbricoides (orsóféreg), Achylostoma duodenale (bányász aszály), Enterobius vermicularis (cérnagiliszta), Tenia solium, Tenia saginata (galandféreg)

Átvitel

 • A betegség (emberi trágyával kezelt) szennyezett étellel és itallal terjed

Hosszú távú hatása

 • Nagymennyiségű féreggel való fertőződés esetén a beteg leromlása, vérszegénység kialakulása figyelhető meg

Kik kaphatják meg

 • Olyanok, akik a járványos területeken élnek, illetve oda utaznak, és nem tartják be az előírásokat

Gyógyítás

 • Hatékony gyógyszerekkel rendelkezünk

Megelőzés

 • Megfelelően tisztított, hőkezelt ételek és italok fogyasztása
Kiemelt témák

Hasonló hírek

Kiderítették mi okozza jetlag jelenséget

 Az Oxfordi Egyetem kutatói úgy vélik, kiderítették, miért is tart olyan sokáig, míg egy hosszabb utazást követően szervezetünk alkalmazkodik az új időzónához. Azt állítják, megtalálták azokat a „molekuláris fékeket”, amelyek az ún. „jetlag”-et okozzák.  

Tovább

Utazásra nem javasolt országok – Mit kockáztatunk az utazással?

 Néhány hete a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok és térségek közé sorolta Egyiptomot. Ezzel a biztonsági kategóriával számos desztináció esetén számolnunk kell. (A teljes lista itt található.) Nagyon fontos, hogy azok az utazók, akik a felsorolt országok valamelyikébe tervezik pihenésüket, tisztában legyenek a rájuk vonatkozó útlemondási és biztosítási tudnivalókkal.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Kambodzsa

Kambodzsa egész területe a trópusi övezetben fekszik, csupán 10 fokkal az egyenlítő felett. Ez az egzotikus ország számtalan az első pillanattól képes elbűvölni az odalátogatókat.

Egyik különlegessége a tánca, melyhez már a hozzá tartozó népviselet is szemet gyönyörködtető. A selyem szoknyához és tunikához egy fejdísz is jár, és Angkor néhány templomának falain ilyen ruhákban táncoló alakokat is láthatunk.

Kambodzsa tradícionális zenéje sem mindennapi; különleges húros hangszerekből csalják elő a dallamokat, melyek kísérhetnek... Kambodzsa