SZEXTURIZMUS

 

Szexturizmus – oltásokkal és kondommal a biztonságért!

 

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen. Manapság egyre inkább elfogadottá válik az a nézet, hogy a nők számára is létezik piaca a szexturizmusnak. Annyi azonban biztos, hogy a fejlődő országok fiataljai – legyen szó, lányokról vagy fiúkról – könnyű pénzszerzési lehetőségnek tartják a külföldiekkel való szexuális viszonyt. Persze ezek a kalandok közel sem veszélytelenek. A hepatitis B, HIV, HPV fertőzések, a gyakori nemi betegségek következményeként életreszóló következménye lehet a felelőtlen szexturizmusnak.

Nők esetében gyakran nem szexturizmusról van szó, hanem az új megfogalmazás szerint románcturizmusról. Azért kreálták ezt az új fogalmat, mivel mind a turistanők, mind a helybéli férfiak kölcsönösen olyannak látják a közöttük létrejött kapcsolatot, mint amelyben sokkal fontosabb szerepe van a románcnak és az udvarlásnak, mint a pénzen vásárolt szexnek; olyannak látják egymást, mint akit érzelmi kapcsolat fűz a "párjához", s azt akarja, hogy ez a kapcsolat hosszú időre szóljon. A legtöbb nő úgy érezheti, hogy őszintén szereti és kívánja őt egy férfi, aki heves szerelmének nem fukarkodik látványos formában is kifejezést adni.

 

A strandi szépfiúk és a szexmunkásnők jellemzői

 

A szépfiúk - értelemszerűen - a fiatal korosztályokból kerülnek ki, jó fizikumúak, vonzó külsejűek. Életkoruk legtöbbször 17 és 25 év közötti, ritkán akad közöttük 25 évesnél idősebb. Az ügyesebbje könnyen tanul idegen nyelveket, akár négy-öt nyelven is képes tűrhetően társalogni. Sokan közülük olyan állásban dolgoznak, ahol szükségszerűen kapcsolatba kerülnek turistákkal (idegenvezetők, strandfelszereléseket kölcsönözők, pincérek vagy bárfiúk, sorsjegy árusok vagy üdülőtelepi apartmanokkal foglalkozók). Munkájuk végzése teljesen legitim ürügyet teremt nekik arra, hogy "megkörnyékezzék" a turistanőket, és igen megkönnyíti, hogy kapcsolatot teremtsenek velük. A női szexmunkások nagyjából hasonló életkorúak, mint a fiatalemberek. Néhányan közülük már külföldön is dolgoztak szexmunkásként (a fiúk között ilyen egy sem akadt). Miközben a legtöbb fiúnak van valamilyen egyéb foglalkozása, a nők semmi egyéb alkalmazásban nem állnak, ez a munka jelenti számukra az egyetlen bevételi forrást, így teljes mértékben ettől függenek. Nyelvtudásuk közel sem olyan jó, mint a fiúké. Szinte mindegyik szexmunkásnőnek vannak kliensei a helyi lakosság köréből is, akiktől sokkal kevesebb pénzt kérnek, mint a turistáktól.

 

Szexturizmus – népszerű célpontok

 

Ázsia és Indonézia kiváló célpontja a szexturistáknak. Különösen Thaiföld híres a szervezetten működő szexklubjairól, szexuális tematikájú programjairól. Általánosságban jellemző, hogy az arab világban sokkal rejtettebben folynak ezek a tevékenységek, hiszen az iszlám vallás miatt korlátozottak a lehetőségek. Thaiföldön ugyanakkora a fiúk és a lányok igénybevétele, és a homoszexualitás is igen elterjedt. A második legnépszerűbb célpontnak Kenya tekinthető, ahol az utóbbi időben igen nagy fejlődésen ment keresztül ez a terület. A helyi lakosok a pénzszerzés könnyű módjának tekintik ezt a tevékenységet, az európai és amerikai turisták pedig kihasználják a felajánlkozó fiatalokat. Dél-Amerikában elsősorban a brazil nagyvárosok vezetnek a szexturisztikai piacon, a Karib-térségben pedig Jamaica és Dominika híres erről az oldaláról. A kutatások szerint a fejlődő országok GDP-jének 14%-a érkezik erről az illegális területről.

 

Védekezés a nemi betegségek ellen

 

A legtöbb fejlődő országban a fiú és lányprostituáltak hajlandóak kondom nélkül is közösülni, egyrészt, mert a pénzre feltétlenül szükségük van, másrészt pedig a szexuális úton terjedő betegségekről igen kevés az ismeretük. Ha valaki szexuális kalandokba bonyolódik – legyen szó pénzért vett szolgáltatásokról, vagy csak idegenekkel létesített alkalmi kalandokról – akkor mindenképpen használjon kondomot a nemi aktus és orális szex során. Ezzel elkerülhetőek a nemi betegségek (például HIV fertőzés, herpesz, szifilisz stb.). Vannak azonban olyan fertőzések, amelyek ellen nem véd meg a kondom sem: ilyen például a HPV fertőzés, amely bőrkontaktus útján is terjed, és méhnyakrákot okozhat. Ma már létezik olyan oltás, amely a két legveszélyesebb HPV ellen véd. Külön felhívnánk a figyelmet a hepatitis B betegségre, hiszen a világon körülbelül 2 milliárd ember fertőződött meg ezzel a kórral. A fejlődő országokban különösen gyakori ez a betegség. Ma már Magyarországon kötelező a hepatitis B elleni védőoltás 1999 óta, ugyanakkor az utazók nagy része nincs beoltva ez ellen a májrákot is okozó betegség ellen. Alaptanácsként elmondható, hogy a védőoltással megelőzhető betegségek ellen – hepatitis B, HPV – kérjenek vakcinát az utazók, a kintlét alatt pedig ne feledkezzenek meg a kondom használatáról.

 

Kapcsolódó oldalak:

Hepatitis B
Hepatitis B elleni védőoltás
Tévhitek a hepatitis-ről
HIV/AIDS
Utazási betegségek
Egzotikus betegségek


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Thaiföld

Thaiföld Malájziával, Burmával, Laosszal és Kambodzsával határos. Az ország négy fő részre tagolt: a Chao Phraya folyó termékeny, középső síkságai; a 300 méter magas északkeleti fennsík szegényebb régiója; észak-Thaiföld termékeny völgyei és hegyei; és a déli félsziget esőerdei. A legmagasabb hegycsúcs a Chiang Mai provinciában található 2596 m magas Doi Inthanon.

Az ország területének negyedét monszun- és esőerdők borítják, de rengeteg gyümölcs-, bambusz- és trópusi keményfa is nő Thaiföldön. 66 nemzeti parkja és 32... Thaiföld