Aktuális

Ausztria, Szlovákia, Németország és Csehország a legkedveltebb magyar úti célok

2013-07-24


Szerző: Gódor Kitti


Kedvelt célpont a karácsonyi vásár Bécsben

A Statisztikai Tükör beszámolója szerint 2013 első negyedévében 4%-kal kevesebb magyar utazott külföldre, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Az utazók főként az Európai Unió országait választották, legtöbbször Ausztriát, Szlovákiát, Németországot és Csehországot.

 

 

 

 A Központi Statisztikai Hivatal által kiadott Statisztikai Tükör beszámolója szerint honfitársaink 2013.  első negyedévében 3,3 millió alkalommal látogattak külföldre, ami 3,9%-os visszaesést jelent a tavalyi adatokhoz képest. Ennek kevesebb, mint fele - 1,5 millió utazás - volt turisztikai célú, ez összességében alig változott a korábbi adatokhoz képest (+0,5%). Az egynapos utak száma 4,7%-kal nőtt, a végállomás általában Ausztria és Szlovákia volt (a kirándulók 83%-a a fenti két állam valamelyikébe tervezte egynapos útját). Nyugati szomszédunk a többnapos pihenésre vágyók körében is népszerű volt, mivel Németország után az utazók jelentős része Ausztriát választotta. A turisztikai céllal több napra külföldre indulók a fenti desztinációk mellett szívesen látogattak Csehországba is.

 

Az üzleti, tanulás valamint vásárlás céljából tett utak száma csökkenést mutat, míg a szabadidős és a munkavégzés szándékával tett utazások száma 1,5, illetve 13%-kal nőtt. Érdekes információ, hogy a külföldön tartózkodás időtartama nagy mértékben visszaesett a 2012. első negyedévében mért adatokhoz képest: a magyarok átlagosan 6 napot töltöttek külföldön, ami egy tizedével kevesebb, mint tavaly.

Idén – csak az első negyedévben – összesen 92 milliárd forintot költöttünk elaz országon kívül. Az összeg nagyobb hányadát (71 milliárd forintot) a turisztikai kiadások tették ki, 13 milliárd forintot pedig ruhaneműk, ajándékok és egyéb tárgyak megvásárlására fordítottunk. A kiadások összességében 16%-kal mérséklődtek folyó áron (az adott időszakban jellemző ár), ami az utazók számának visszaesésével magyarázható. Az egy napra utazók a legtöbb esetben élelmiszerre, italra és egyéb fogyasztási cikkekre költöttek, míg a több napra utazók költségeit főként a szállásra valamint a vendéglátásra fordított költségek tették ki.

Legtöbben csak a trópusi vagy mediterrán útjaik előtt gondolkodnak el a különböző oltások beadatásáról. Azonban még a szomszédos országok esetén is érdemes előre tájékozódni az ajánlott javasolt, illetve a kötelező védőoltásokról, mert járványok ott is előfordulhatnak, ahol nem is számítunk rá. 

 

Az Ausztriába, Szlovákiába, Német- és Csehországba tett kirándulások előtt javasolt a kullancs-encephalitis elleni védőoltás felvétele, kiemelten azoknak, akik valamilyen szabadidős tevékenységet terveznek erdőben, parkban, stb.  A védettség kialakulásához két alapoltás szükséges 1 - 3 hónap időközzel, 9 - 12 hónap múlva pedig emlékeztető oltás beadása szükséges. A védőhatás hosszú távú fenntartására 3, majd 5 évenként egy újabb emlékeztető oltás szükséges. A vakcina egy éves kor alattiaknak, súlyos tojásallergiában szenvedőknek, várandós kismamáknak, illetve akut magas lázzal járó betegségben szenvedőknek nem ajánlott. Alkalmanként kanyaró járványok is előfordulhatnak, ez ellen is ajánlott védekezni. Mivel Európában az elmúlt években több országban is kitört a hepatitis A járvány (2013 elején Budapesten is), javasolt a hepatitis A elleni védőoltás felvétele is.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Ausztria (Osztrák Köztársaság)

 
Ahol a nyugat kezdődik
 
 
Méltóságteljes alpesi táj, kávézók és sütemények világa. Tiszta és rendezett városok, ízléses házak, kedves emberek, színvonalas rendezvények. Ausztria gazdag ország, s ez nem is meglepő az után, hogy mily tekintélyes birodalom központja lehetett.
 
Ausztria a nyugat kapuja, így hívták régen ezt az országot és ez még ma is ugyanúgy igaz. Magyarországot ezer szál és közös emlék kapcsolja nyugati szomszédjához. Kultúránkban ma is sokat őrzünk a monarchia hagyományaiból. A rendszerváltás... Ausztria (Osztrák Köztársaság)

Egészségügyi információk országok szerint