Aktuális

Kék Zászlós mediterrán strandok – Mire érdemes figyelni a kitüntetett nyaralóhelyeken?

2014-06-17


Szerző: Molnár Barbara


 Az ideális nyaralóhely fogalma mindenki számára mást jelent. Vannak azonban bizonyos feltételek, melyek általánosan elvártak. A Kék Zászló programban világszerte azok a strandok és kikötők vehetnek részt, ahol bizonyos minőséggel és szolgáltatásokkal kapcsolatos feltételek megvalósulnak. Cikkünkben a magyar utazók által leginkább kedvelt mediterrán országok Kék Zászlós strandjait és kikötőit mutatjuk be.

 

 

 A Kék Zászló program

 

A Kék Zászló program, angolul Blue Flag, egy olyan minőségbiztosítási rendszer, mely a strandok és kikötők vizének tisztaságát hivatott jelezni. A programot 1985-ben Franciaországban indították útjára, ahol olyan helyi strandok kaptak egy a víz minőségét jelölő kék színű zászlót, amelyek betartottak bizonyos előírásokat a víz tisztaságára és szennyvíz kezelésére vonatkozóan. A programot két évvel később, 1987-ben kezdték el  kiterjeszteni Európában, miután az Európai Bizottság elfogadta a FEEE (Foundation for Environmental Education in Europe, Alapítvány az Európai Környezetvédelmi Oktatásért) javaslatát. 1992-ben a Kék Zászló elnyerésének feltételei szigorodtak és egységessé váltak az összes részt vevő országban. 2001-ben a kezelőszervezet Foundation for Environmental Education-re (Alapítvány a Környezetvédelmi Oktatásért) változtatta a nevét és kiterjesztette a programot Európán kívülre is.

 

A Kék Zászló tehát egy, a FEE által létrehozott védjegy, mely összesen 60 európai, afrikai, óceániai, ázsiai, észak-és dél-amerikai ország összefogásával működő nonprofit civil szervezetet tömörít. Évről évre országok tucatjaival, strandok és kikötők ezreivel bővül a programban résztvevők száma. A Kék Zászló kritériumrendszere magában foglal különböző, a vízminőséggel, a környezetvédelmi edukációval és információnyújtással, a környezetvédelmi intézkedésekkel, valamint a biztonsággal és kiszolgálással kapcsolatos feltételeket. A Kék Zászlót azon strandok és kikötők kapják meg, melyek megfelelnek a fenti kritériumoknak. A cím azonban bármikor visszavonható, amennyiben valamelyik strand vagy kikötő már nem felel meg valamelyik követelménynek.

 

Minőségi strandok a mediterráneumban

 

A magyarok talán legkedveltebb – és legközelebbi – célországaiban, így Horvátországban, Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Törökországban egyaránt számtalan Kék Zászlós strand és kikötő közül választhatunk.

 

A horvát tengerpart északi részén elterülő Kvarner-öbölben található például a homokos Rajska, a kavicsos partú Zrće vagy a homokos és sziklás parttal is rendelkező Lido strand. Az Isztriai-félszigeten választhatjuk a Girandella strandot, ahol sziklás, kavicsos vagy betonozott területek közül válogathatunk, a sziklás A Ladin Gaj strandot vagy a homokos illetve köves Plaža Koversada strandot is.

 

Görögországban a Kék Zászló elismerést bezsebelt strandok között olyan népszerű tengerparti szakaszok szerepelnek, mint Shinya és Karavi (Marathonas), Avlaki (Markopoulou), Varkiza “Giabanaki” és “Do it” nevű strandjai, illetve három városi strand is: a Lagonisi, Asteras, és Asteras-Voliagmeni. A legtisztább görög kikötők között szerepel a Halkidiki-félszigeten található Porto Karas és Sani, az Athén közelében elterülő Olympic Marina és Flisphu, Korinthos mellett a Xilokastro, valamint Lefkada, Korfu és Kos kikötői is.

 

Olaszország is bővelkedik Kék Zászló elismerést elnyert strandokkal és kikötőkkel. Az északi részen fekvő Liguria területén találjuk például Finale Ligure-t, Lavagna-t vagy Celle Ligure-t.  A Marche-i területen választhatjuk Sirolo-t, Lido di Fermo-t vagy San Benedetto del Tronto-t. Toscanaban Marina di Pisa, San Vincenzo vagy Monte Argentario csalogatják a látogatókat, de ne feledkezzünk meg a talán egyik legnépszerűbb üdülőhelyről, Lido di Jesolo-ról sem.

 

A Franciaországba indulók is rengeteg Kék Zászlós strand közül választhatnak: a Charente Maritime - Poitou Charentes területén elterülő Gatseau, La grande plage vagy Les Gollandières strandokat. A Gironde – Aquitaine részre indulók üdülhetnek a Maubuisson, a Montalivet vagy a Océan Nord strandjain. A francia riviéra is számtalan minőségi partszakasszal rendelkezik, mint példáula Anse Mistral, a Bijou vagy a Beau Rivage strand.

 

Törökország szerelmesei Antalyaban választhatják az Amelia Beach Resort-ot, az Aska Just In Beach-et vagy a Club Phaselis-t. Mugla területén a Aktur Camping, a Baia Bodrum Hotel, illetve a Cayiraltı Public Beach strandjai szintén Kék Zászlósak. Izmir környékén a Hanedan Beach,a  Karakum Public Beach vagy a Leon Otel Melis Cafe Beach is minőségi kikapcsolódást ígér.

 

573 stranddal és 108 jachtkikötővel Spanyolország kapta a legtöbb Kék Zászló a minősítést a program 1987-es bevezetése óta. Barcelona városában és a tarragonai L'Ametlla de Mar területén található strandok között jobbnál jobb kitüntetett helyeket kereshetünk fel, de a valenciai régióban is számos Kék Zászlós strandot találhatunk, ilyen például Cullera és Orihuela, továbbá Murcia területén is minőségi kikapcsolódás vár minket.

 

Mire ügyeljünk?

 

Bár a Kék Zászló követelményrendszere kitér többek közt a vízminőségre, a környezetvédelemre, a biztonságra, van néhány egészségügyi kérdés, melyet nem hivatott vizsgálni. Ezek olyan általános, az utazók által betartandó, fontos előírások, melyek a Kék Zászló kritériumaitól függetlenek. A mediterrán területeken igen gyakori a hepatitis A vírus előfordulása, amelyet közvetíthet szennyezett étel és ital, fertőzött tengeri állat, kagyló, szenyezett vízből készült jégkocka, fagylalt. Általánosságban elmondható, hogy csapvíz helyett igyunk palackozott ásványvizet, kerüljük a mosatlan zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. Ezen kívül nagyon fontos a gyakori kézmosás, érdemes magunknál tartani egy adag alkoholos fertőtlenítőszert is. A legbiztosabb megelőzési módszer azonban az, ha még nyaralás előtt utánanézünk, milyen védőoltások felvétele javasolt a célországba való utazás esetén.

 

*A Kék Zászlós strandok és kikötők teljes és folyamatosan frissített listája országokra lebontva a http://www.blueflag.org/ oldalon érhető el.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Koffer tippek - Hogyan válasszunk megfelelő bőröndöt?

 Gondolta volna, hogy különböző típusú bőröndöt érdemes választani, ha autóval, vonattal vagy repülővel utazunk? Tudta, hogy a harsány színű bőröndök használata nemcsak egy divathóbort, hanem valódi gyakorlati előnyük is van? Cikkünkben szakember segítségével adunk hasznos tanácsokat a tökéletes utazótáska kiválasztásához! 

Tovább

Külföldre autóval – praktikus tanácsok nem csak kezdőknek II.

Bár itthon már vége a nyárnak, tőlünk délebbre még gyakran kúszik harminc fok fölé a hőmérő higanyszála. Ezért sokan döntenek úgy, hogy – a tömeget elkerülve – az utószezonban autóznak a mediterrán térségbe. Cikkünkben az ő számukra gyűjtöttünk csokorba néhány praktikus tanácsot az Autóklub segítségével.      

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Görögország

Kék és fehér – ez a csodálatos Görögország
 
A Földközi-tenger hűsítő, kristálytiszta vize, fehér-kékben pompázó házak és a görög konyha utánozhatatlan ízei. Ezek az első dolgok, amik eszünkbe jutnak, ha az európai kultúra bölcsőjére, Görögországra gondolunk. A helyi emberek mindig őszinte mosollyal és túláradó vendégszeretettel fogadják a hozzájuk látogatókat. Minden sarkon valamilyen ókorból maradt, felbecsülhetetlen értékű műemlékbe botlunk, miközben a bouzuki hangja belengi az utcákat. A nyaralóknak főszezonban igen könnyű... Görögország

Egészségügyi információk országok szerint