Horvátország - Látnivalók, Kultúra

 

Horvátország adottságai

Horvátországban a turizmus a gazdaság vezető ágazata. Az ország tengerparti sávjában rekordmértékű a turistaforgalom. Az 1980-as években a jugoszláviai horvát tagköztársaság adta az ország idegenforgalmi bevételének 80%-át. Ez a háborús konfliktus nyomán súlyos veszteségeket szenvedett, de a hosszú tengerpart lassan visszanyerte vonzerejét.

Történelme

A mai Horvátország területén a középkorig különféle népcsoportok éltek, ekkortájt telepedtek itt meg a horvátok, de akkor még a frank birodalom részeként a függetlenség reménye nélkül. A IX.század hozott változást, ekkor Trpimir dux Chroatori és Branimur élére állva az elszakadási törekvéseknek önálló horvát fejedelemséget hoztak létre. A stabilizációs korszak a X.századig tartott, ekkor végre az európai folyamatok követéseként Stjepen Dr?islavot királlyá koronázták. Már a következő században a Trpimir dinasztria kihalt, a politikai kapcsolatok nyomán az Árpádháziak kezébe került a hatalom, vármegyékre és hercegségre osztják az országot. 1242-ben IV.Béla Szlavóniát is leválasztotta, Horvátországot pedig bánságként kezelte. A horvát bán 1409-ben Dalmáciát a nápolyi Lászlónak eladta százezer dukátért, egészen 1797-ig tartott az „üzlet”. Ekkor a török harcok miatt újra egyesült Horvátország, és a Frangepánok vezetésével győzelmet is arattak Sisaknál a Száva partján. A XVIII.századig magyar területnek számit, ekkor a napóleoni győzelmeket kihasználva a horvát területek nagy része behódolt a franciáknak, 1813-tól pedig ismét a teljes ország a monarchia része lett. Az 1848-as forradalmak elérték a horvátokat is, Josip Jelaĉiĉ (ugye ismerős?) vezette a felszabadító harcokat.Az első világháború végén elszakad ugyan a monarchiától, de egy öszvér királyság jön létre a győztesek nyomására: szerb-horvát–szlovén királyság, bár néhány terület olasz kézen marad(Isztria, Zadar). A második világháború is hoz változásokat, eleinte ismét horvát bánság lesz, aztán a németek támogatásával független horvát állam, 1945 után pedig Jugoszlávia része lesz. A történet többi része a közelmúltban zajlott, a 90-es évek elején kitört harcokban a horvátok győzedelmeskedtek, kinyilatkozták függetlenségüket, 92-ig egyre több ország elismerte, ekkor pedig az ENSZ tagságot is megkapta, ezzel megszerezte a legitimitást. Az állam létrejöttét, fordulópontjait nemzeti ünnepek jelzik, június 25, augusztus 5 és október 8 egy–egy állomása a köztársaság megalakulásának.

Kultúrája

A horvát kultúra az európai jellegzetességeket követi, elsősorban a karácsonyi és húsvéti ünnepek hazánkban is ismert egyházi és folklorisztikus elemei meghittségével vonzza az oda látogatókat. Ami csak a horvátoknál lehetséges, az a pagi és stoni sószüret, a krapanji szivacsfeldolgozás, a lastovói „Poklad” karnevál, a soltai olajfák, a barlangászat és búvárkodás, és csak itt láthatjuk a kuterevoi mackókat, Losinj mellett honos palackorrú delfineket, az ínyenceknek itt sül az isztriai omlett több mint 2000 tojásból és 13kg szarvasgombából.
Bármerre járunk, mindenütt udvarias, kimért a vendéglátás, ovációval ugyan nem fogadnak bennünket, de kényesek a minőségre, vagy legalább a pontosságra, alaposságra. Erőszakosságnak nyoma sincs, semmit sem erőltetnek ránk, de a vendég megtartása érdekében hajlamosak az „egyezségre” az árak tekintetében.

 

Turisztikai régiók

 
Az ország idegenforgalmi területei a következők:
 
Belső-Horvátország
Zágráb és vidéke (Zágrábi-medence)
Horvát-Középhegység és Muraköz
Szlavónia és Drávaszög
Adriai Horvátország
Isztria és a Kvarner-öböl
Gorski Kotar és Lika hegyvidékei
Dalmácia
Zadari régió
Šibeniki régió
Spliti régió
Dubrovniki régió
Az ország legnépszerűbb turisztikai régiója Dalmácia.
 

Horvátország legfejlettebb turisztikai régiója Isztria, az Adriai-tenger legnagyobb félszigete. A félsziget partjának hossza 445 km. Legfontosabb turistacentrumai a nyugati partján fekszenek. Tizenegy jachtkikötője van.

Ünnepek

 
Hivatalos ünnepnapok az országban:
 
január 1. Újév
május 1. Munka ünnepe
május 30. az Államiság napja
június 22. Nemzeti Ünnep
augusztus 15. Mária Mennybemenetele
november 1. Mindenszentek
december 25-26. Karácsony

Az ortodox egyház hívei január 7. – én ünneplik a karácsonyt, ez fizetett ünnepnap. 

Turisztikai látnivalók

Világörökségi helyszínek:
  • Dubrovnik óvárosa
  • Split történelmi műemlékegyüttese Diocletianus palotájával
  • Plitvicei-tavak Nemzeti Park
  • Az Euphrasius-bazilika püspöki műemlékegyüttese Pore? történelmi központjában
  • Trogir történelmi központja
  • A Szent Jakab-katedrális Šibenikben
 

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Horv%C3%A1torsz%C3%A1g
            http://www.utazona.hu/magazin/orszagok/horvat2.htm


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Így étkezzünk kánikulában következmények nélkül – óvatosan a helyi konyhával!

 Egy-egy külföldi vakáció helyszínéül a legtöbben a mediterrán vagy trópusi területeket választják. Ezekben az országokban – időszaktól függően – extrém melegre is számítani kell. A forró napok egyrészről megviselik a szervezetünket - így nem mindegy, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk -, másrészről előtérbe kerülnek azok a típusú megbetegedések is, amelyek a nem megfelelően tárolt és hűtött élelmiszerektől származhatnak. Egy hasmenés...

Tovább

Lélegzetelállító városok, amelyeket télen látnod kell

Vajon lehetséges télen csak otthon ülni, takaróba burkolózni és várni a kikeletet? Természetesen nem. Emberek milliói a világ minden tájáról már beleszerettek a téli turizmus varázsába, amin nincs is mit csodálkozni. Attrakciókban, projektekben nincs is hiány. Hova menjünk télen, mit csináljunk, mit nézzünk meg? Ötletcsomagot mutatunk be, és garantáljuk, hogy mindenki talál magának valót!

Téli látnivalók

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Spanyolország

A megunhatatlan Spanyolország
 
Kevés színesebb és vonzóbb ország van Európában, mint Spanyolország. Az Ibériai-félsziget nagyobbik államában mindenki megtalálja azt, amiért életében legalább egyszer el kell ide látogatnia. Legendás építészeti remekek, híres múzeumok, csodálatos tengerpartok ugyanúgy vonzzák ide a turistákat és utazókat, mint legkülönbözőbb sportok – gondoljunk csak a futballra, a valenciai versenypályára és még sorolhatnánk – vagy csak egyszerűen a mediterrán hangulat.
 
A célpontok is olyan sokszínűek, mint maga... Spanyolország