Utazási oltások

Gyermekek oltása

2010-06-28Hazánkban a gyermekek számára kötelezően beadott védőoltások rendje 2006-tól megváltozott. Az új oltási rendről bővebben...

Hogyan védjük meg gyermekeinket?
 

A gyermekek oltásánál mindenképpen figyelembe kell venni, hogy az életkori oltási helyzetből kell kiindulni, és gondoskodni kell arról, hogy a hagyományos fertőző betegségeken kívüli védettségen túl az egyéb, a trópusi országokban előforduló betegségekkel szembeni védettséget (pl. sárgaláz) is megszerezze a gyermek.
A haza oltási rendet az alábbi táblázat foglalja össze.
 

2010-ben érvényes oltási rend:

Életkor Oltás
0-6 hét BCG
2 hónap DTPa+Hib+IPV
3 hónap DTPa+Hib+IPV
4 hónap DTPa+Hib+IPV
15 hónap MMR I.
18 hónap DTPa+Hib+IPV
6 év DTPa+IPV
11 év DTPa
11 év MMR újraoltás
13 év Hepatitis B I. II.


Rövidítések:

 • BCG oltás tüdőgümőkór (=tuberkulózis =tbc) ellen
 • DTPa oltás diphteria (torokgyík), tetanusz és szamárköhögés ellen
 • Hib oltás a Haemophilus influenzae b baktérium ellen, mely kisded korban súlyos agyhártyagyulladást okozhat
 • IPV oltás járványos gyermekbénulás ellen elölt vírussal
 • MMR oltás kanyaró (morbilli), mumpsz és rubeola ellen
 • DT oltás diphtheria (torokgyík) és tetanusz ellen

 

Az utazás során a korspecifikus rizikófaktorokat kell elsősorban mérlegelni. Ha valaki az alapimmunizálást megkapta, (melynek hatása gyakorlatilag évekig-évtizedekig fennáll, legfeljebb a tetanusz oltást kell megismételni sérülés esetén), akkor csak azon trópusokon gyakori betegségek ellen kell oltani, amelyek ellen még nincs kialakult védettség.

 

 • Májgyulladás (hepatitis A, B) elleni védőoltásból forgalomban vannak olyan készítmények, melyeket gyermekkorban lehet alkalmazni. Egyes országokban, a B típusú májgyulladás elleni védőoltást már újszülött korban ajánlják. Az első két adag között legalább 4 hetes különbségnek kell lenni, míg a második és harmadik adag között minimum 2 hónapnak kell eltelnie. Védőhatását már 20 év körülire becsülik. A hepatitis A elleni oltást 1 éves kor alatt nem lehet beadni.
 • DTPa (diphtheria /torokgyík/, tetanusz, szamárköhögés) elleni védőoltás sorozat az alapimmunizáláshoz tartozik. Már két adagnak van bizonyos védő hatása, és ha az utazás miatt korán kell megkezdeni az oltások adását, az elsőt már 6 hetes korban be lehet adni és 4 hetes különbségekkel még kettőt. A negyedik adagot nem lehet 12 hónapos kor alatt beadni és az ötödiket 4 éves kor előtt.
 • Hib oltás a Haemopilus influenzae b baktérium ellen irányul, mely gyermekkorban súlyos betegségeket, köztük gennyes agyhártyagyulladást okozhat. A rutin, kötelező oltások közé tartozó vakcina 2 hónapos korban adható először, de legkorábban 6 hetes korban. Összesen 3-4 oltásra van szükség a gyermek életkorától függően. Magyarországon minden gyermek megkapja, kombinált oltás formájában.
 • Polio vakcina, járványos gyermekbénulás elleni oltás a kötelező védőoltások közé tartozik, melyből összesen öt adag szükséges a teljes védettség kialakulásához. Az alapoltás (=első 3 adag) során az egyes adagok 4 hetes különbséggel beadhatók.
 • MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) elleni védőoltás igen fontos, mert a fejlődő országokban igen gyakori betegségek. Utazás esetén az első oltást már 6-11 hónapos életkor között be lehet adni, de ezt nem lehet úgy tekinteni, mint a teljes sorozat első oltását, mivel a szokásos időpont előtt kapta a gyermek. Mindenképpen szükség lesz a második és harmadik adagra is.
 • Bárányhimlő elleni oltás nem tartozik a kötelező oltások közé, de 12 hónapos korban, vagy felette mindenképpen adni lehet az oltást, mely 2 adagból áll.
 • Pneumococcus vakcina a Streptococcus pneumoniae baktérium ellen alkalmazott védőoltás, melyből többféle létezik, és azért javasolt az alkalmazása, mert ez a baktérium igen súlyos légúti fertőzést, esetleg gennyes agyhártyagyulladást okozhat. Gyermekeknek a 7 komponenst tartalmazó oltás javasolt, melyből 2 és 4 hónapos korban kell 1-1 adagot beadni, majd 12-15 hónapos korban a negyediket. Nem tartozik a kötelező oltások közé, kb. 10 évre becsülik a védőhatását.
 • Influenza elleni oltásra az északi féltekén novembertől februárig, a déli féltekén áprilistól szeptemberig lehet szükség. A 6-23 hónapos korú gyermekeket már be lehet oltani az elölt vírusok alkotórészeit, antigénjeit tartalmazó oltóanyaggal, és évente ismételni kell az oltást. Nem tartozik a kötelező védőoltások közé és olyan gyermekeknek javasolt elsősorban, akik valamilyen alapbetegséggel rendelkeznek.
 • Sárgaláz elleni oltás 9 (inkább 12 hó) hónapnál fiatalabb gyermeknek nem javasolt, és nem ajánlott az endémiás területre való utazás. Amennyiben nem kerülhető el az utazás és a környéken járvány van, 6-8 hónapos kor között még megengedett az oltás, de az oltást követően szövődményes agyvelőgyulladás alakulhat ki az esetek kis részében.
 • Hastífusz elleni oltás sem tartozik már a kötelező védőoltások közé. Az injekciós formát 2 éves kortól lehet adni, és 3 év múlva emlékeztető oltás szükséges. Az oltás védőhatása legalább 3 évig tart, de nem 100%-os, ezért vigyázni kell, hogy csak megfelelően hőkezelt ételt, italt fogyasszon az utazó gyermek.
 • Járványos agyhártyagyulladás elleni oltás (meningococcus védőoltás) alkalmazása olyan gyermekekben szükséges, akik olyan terültekre utaznak, ahol ez a betegség gyakori („fejlődő országok”). A rendelkezésre álló védőoltások között vannak olyanok, melyeket már 3 hónapos kortól lehet alkalmazni, de ez csak a „c” típus ellen véd. A négykomponensű oltóanyag 2 éves kor felett adható, védőhatása 3 évig tart.
 • Japán B agyvelőgyulladás elleni védőoltás hamarosan elérhető Magyarországon is. Csak akkor szükséges felévenni, ha valaki olyan területen tartózkodik hosszabb ideig, ahol a betegség gyakori. Ha az oltás mellett döntünk, a teljes széria 2 oltásból áll, amelyet egy hónap időközzel kell beadatni.
 • Veszettség elleni oltás gyermekkorban is adható, ha a gyermek veszett állattal került kapcsolatba. Az oltásokat a 0, 7, 21-28 nap időközzel, az utazás előtt legalább 6 héttel kezdve kell beadni.
   

A gyermekkori ajánlott védőoltásokról további hasznos információkat olvashat itt


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Kiderítették mi okozza jetlag jelenséget

 Az Oxfordi Egyetem kutatói úgy vélik, kiderítették, miért is tart olyan sokáig, míg egy hosszabb utazást követően szervezetünk alkalmazkodik az új időzónához. Azt állítják, megtalálták azokat a „molekuláris fékeket”, amelyek az ún. „jetlag”-et okozzák.  

Tovább

Utazásra nem javasolt országok – Mit kockáztatunk az utazással?

 Néhány hete a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok és térségek közé sorolta Egyiptomot. Ezzel a biztonsági kategóriával számos desztináció esetén számolnunk kell. (A teljes lista itt található.) Nagyon fontos, hogy azok az utazók, akik a felsorolt országok valamelyikébe tervezik pihenésüket, tisztában legyenek a rájuk vonatkozó útlemondási és biztosítási tudnivalókkal.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Peru

Peru maga a történelem. Kevés olyan ország van a Földön, amely olyan történelemmel büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fővárost Cuzcot, Machu Picchu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének, ahhoz hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de ez még kiegészül a varázslatos tájakkal, és az egyedülálló élővilággal is, a világ egyik legizgalmasabb... Peru