Utazási oltások

Hepatitis A fertőzés elleni védőoltás

2012-02-29Kinek lehet beadni a hepatitis A elleni védőoltást? Mikor kell beadni a védőoltást és mennyi időre szól? Olvass tovább... 

 

 

 

 

Ki kaphat hepatitis A ellen oltást?

 • Bárki, aki 1 évnél idősebb korban utazik, és járványveszélyes területre látogat [Közép- és Dél-Amerika, Mexikó, Ázsia (Japán kivételével), Afrika, Kelet-Európa és egyes Dél-Európai országok, - lásd a térképen jelölt területeket.
 •  Homoszexuális férfiak
 • Krónikus májbetegségben szenvedők
 • Olyan személyek, akik a munkájuk során ki lehetnek téve fertőzésnek (laboratóriumi dolgozók, egészségügyi dolgozók)
 • Vérzékenységben szenvedők
 • Minden érintett egy adott közösségben, ha hepatitis "A” járvány tör ki.

 

Mikor kell beadni?

 • Kisgyermekeknek az első adag már 12 hónapos kortól beadható
 • Utazóknak az első adagot ajánlott legalább 4 héttel az utazás előtt megkapni, de minimum 2 hét kell, hogy megfelelő védettségi szint alakuljon ki
 • A  tartós védettséghez két oltásra van szükség. A másodikat, az első után - minimum -  6 hónap múlva lehet beadni
 • A vakcina más oltásokkal egyidőben is alkalmazható, de más helyre adandó

 

Mennyi időre szóló védettséget biztosít?

 • A teljes hepatitis A oltási sor felvétele esetén (mely 2 védőoltásból áll) legalább 40 évre szóló védettség szerezhető.

 

Mikor nem lehet beadni?

 • Ha valakinek egy korábbi alkalommal a vakcina beadását (hepatitis A) követően súlyos allergiás tünete volt
 • Akut - lázas - betegség esetén
 • Az eddigi ismeretek szerint nem ártalmas terhességben és nem veszélyes az újszülöttre, de csak akkor ajánlott, ha a terhes nő a fertőzés fokozott veszélyének van kitéve.

Megjegyzés: Van olyan oltóanyag, mely mindkét (A és B) hepatitis (májgyulladás) formától megvéd. Az oltásokat 0-1-6 hónap időbeosztással kell beadni. Azonban, ha utazás előtti idő rövidebb, a külföldi tartózkodás pedig több hónap, akkor 0-7-21 nap időbeosztással is felveheti az oltást. Ezt gyorsított oltási sorozatnak nevezik, 12 hó múlva egy emlékeztető oltás szükséges.

Gyorsított oltási sorozat csak felnőtteknek adható.

 

Utolsó frissítés: 2022. március


Kommentek

benkoné

Válasz erre

2009.04.14 14:51


szeretném ezúton megköszönni Doktor Úrnak a gyors, és részletes választ.gratulálok az oldal szerkesztőinek is. nagyon sok hasznos információt kaphatunk. Köszönöm.Benkoné

Utazáselőtt.hu admin

Válasz erre

2009.04.03 14:47


Kedves Látogatók! Felhívjuk figyelmüket, hogy az itt található hozzászólásokra orvosi szakértőnk nem tud válaszolni. Kérjük, hogy minden esetben "Az orvos válaszol" rovatban tegyék fel utazási betegségekkel kapcsolatos kérdéseiket, szakértőnk készséggel válaszol minden kérdésükre. Az orvos válaszol rovat ezen a linken érhető el: http://utazaselott.hu/orvos-online-gyik.html Megértésüket köszönjük.

Utazáselőtt.hu admin (Kovács Ádám részére)

Válasz erre

2009.04.03 14:43


Kedves Ádám! Orvos-szakértőnk ezen a felületen nem, hanem az Orvos válaszol rovatban válaszol az érdeklődőknek. Kérem, hogy kérdését ezen az oldalon tegye fel, szakértőnk készséggel válaszol rá: http://utazaselott.hu/orvos-online-gyik.html Köszönöm megértését.

Utazáselőtt.hu admin (Berecz Tibor részére)

Válasz erre

2009.04.03 14:41


Kedves Tibor! Kérem, hogy kérdését tegye fel ezen az oldalon orvos-szakértőnknek, készséggel válaszol rá: http://utazaselott.hu/orvos-online-gyik.html Köszönöm megértését.

Berecz Tibor

Válasz erre

2009.03.31 16:16


Annyi mindent mondtak a védőoltásról,hogy teljesen belezavarodtam.Azt szeretném megtudni,hogy júliusba megyünk Egyiptomba.A gyógyszertárban simán megtudom venni avédőoltást vagy hol??13 éves gyerek is jön neki is ugyanaz az oltás kell?Mennyibe kerül??És ez főként 1 injekció??Mi a neve??

admin (Aggódó rokon részére)

Válasz erre

2009.02.17 11:53


Kedves Aggodó Rokon!Kérem tegye fel kérdését az Orvos Válaszol rovatban és szakértőink kézséggel segítenek Önnek.

Aggódó rokon

Válasz erre

2009.02.16 21:20


Üdv! Lenne egy kérdésem. Lehet, hogy egy családtagom elkapta a hepatitis A-t. Tehát akkor valószínűleg fertőzött vagyok. De ha megfertőződtem, hogy kaphatnék védőoltást? És akkor gyakorlatilag az egész országot most be kéne oltani... Szal én ezt nem igazán értem. Ha valaki tud, válaszoljon. Köszi

Geiger

Válasz erre

2008.11.20 09:14


Mikor érdemes beadatni a Hepatitis A B elleni kombinált védőoltást 9 éves kisfiamnak?Téli szünet előtt v.már a mai napon is?

sfor (Andrea részére)

Válasz erre

2008.10.28 16:28


Andrea,ma voltam az ANTSZ-nél, én is Egyiptomba utazom, a Hepatitis A-t és B-t, valamint még a hastífuszt ajánlottak. Nekem gyorsított kellett a hepatitiszhez (0.-7.-21. nap - egy év múlva), mert egy hónapon belül indulok, a kombinált oltószert választottuk végül, így a 3 HEPatitisz vakcináért és az egy darab hastífuszért otthagytam a gyógyszertárban több mint 21 ezer forintot. Plusz az ANTSZ-nek 4000 a tanácsadásért és 900 Ft szúrásonként. szóval befektetés. A hepA mindenképp ajánlott, még ha a hepB-t nem is veszed föl.

Andrea

Válasz erre

2008.09.25 17:27


Sziasztok Andrea vagyok...Azt kellene leírni melyik az a legfontosabb vakcina amely tényleg hatásos..Egyiptomba szeretnék menni,de már annyi védőoltást olvastam hogy nem tudom melyik lenne jó.Valaki tudna segíteni??Előre is megköszönném..

sanghai

Válasz erre

2008.01.15 09:21


Emberek! Ez biológia, nem autószerelés! Az emlékeztető oltások azért kellenek, hogy megerősítsék a szervezetünkben az immunválaszt. Egyébként sincs 100%, hiszen az oltóanyag minősége csak egy dolog, a másik részét a Te szervezetednek kell hozzáadni... Mit gondoltok, a kutyák veszettség elleni oltása tán hatástalan?! Mégis évente kell ismételni. Szóval nyugi, senkit nem vertek át.

dana

Válasz erre

2007.12.24 19:13


Üdv! Januar 12-en mennek baratnommel Marokkoba. Es erdeklodni szeretnek hogyan kaphatunk vedőoltast. Angliaban is hozzajuthatunk? Itthon kell fizetni mindharomert? (hastifusz, hep a - b)Köszönettel

ha_gota

Válasz erre

2007.08.06 10:25


Olvasta Valaki a kis orvosi tájékoztatót? abban az áll: cím: ...tévhit, hogy a Hepatits ellen a védőoltások nem nyújtanak biztos védelmet és rövid időre szólnak. Válasz: A vakcina felvételével 100%-os védelmet érhetünkel, oltási sémától függően 3 v 4 db Twinrix oltás hosszú távú védelemt nyújt! Na igen, 3 vagy 4 db!!! Akkor hol is van az bizonyos védelem, ha ezt ismételgetni kell, ja és még ezen felül nem árt egy 12 hónap múlva történő ismétlés! Persze, mindenkinek van kiadni való 7500 forintja 3 havonta, és ki tudja meddig.Egymás ellen szólnak a "védőbeszédek", ez szerintem csak egy reklám az újabb kísérleti adag eladásához. És a % nem a mi védelmünket biztosítja, hanem "ezer bocs" az orvosokét és forgalmazókét! Láttunk és hallottunk már nem egy hasonló esetet, szóval bocsi, de mindíg is kételyek lesznek az emberekben, MÍG AZT NEM TÁMASZTJÁK ALÁ KONKRÉTUMOKKAL.

ha_gota

Válasz erre

2007.08.06 10:17


Valóban reklámoznak egy Twinrix védőoltást,ami egyben van A és B ellen. viszont most elolvasva a fenti Megjegyzésben közölteket ellenekzik a körzeti orvos által közöltekkel. Ugyan is, ha ez egyben véd és ez jó drágán egy oltás, akor hogyan is lehet ebből háromszori adag? Valamint, ha 0-1-6 hónap különbséggel kell beadni, akkor hogy lesz megfelelő 1-7-21 napops lebontásban? Valaki mondja ezt el nekem, mert én alig 3 hét múlva utazom, és még ma meg kell vennem az oltóanyagot és beadatnom potom 7500 Ft-ért, ami nem kis pénz. Valóban szükség van az oltásra!??

Kalmár János

Válasz erre

2007.06.27 22:41


Üdv,Tényleg van?Egy ilyen kombinált oltás hepatitis ellen teljes védelemmel lát el?

Kósa György

Válasz erre

2007.06.05 20:15


Én azt nem értem, minek a Hepatitis A ellen külön beoltatni magamat, amikor van hepatitisz a és b ellen egyszerre ható vakcina? Nem?

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Mit tegyünk, vagy ne tegyünk a bőröndbe? – gyakorlati tippek a helytakarékosság jegyében

 A nyaralás előtti pakolás sokaknak bosszúságot okoz, amit a légitársaságok poggyászra vonatkozó súlykorlátozásai sem tesznek könnyebbé. Sajnos el kell fogadnunk a tényt, hogy nyaralásunkra nem tudjuk a ruhásszekrényünk és cipős fiókunk egész tartalmát magunkkal vinni! Az alábbi praktikák segítségével viszont egyszerűen kiválogathatjuk azokat a darabokat, amikre valóban szükségünk lesz, és azokat is, amiket jobb, ha otthon hagyunk.    

Tovább

Így étkezzünk kánikulában következmények nélkül – óvatosan a helyi konyhával!

 Egy-egy külföldi vakáció helyszínéül a legtöbben a mediterrán vagy trópusi területeket választják. Ezekben az országokban – időszaktól függően – extrém melegre is számítani kell. A forró napok egyrészről megviselik a szervezetünket - így nem mindegy, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk -, másrészről előtérbe kerülnek azok a típusú megbetegedések is, amelyek a nem megfelelően tárolt és hűtött élelmiszerektől származhatnak. Egy hasmenés...

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Görögország

Kék és fehér – ez a csodálatos Görögország
 
A Földközi-tenger hűsítő, kristálytiszta vize, fehér-kékben pompázó házak és a görög konyha utánozhatatlan ízei. Ezek az első dolgok, amik eszünkbe jutnak, ha az európai kultúra bölcsőjére, Görögországra gondolunk. A helyi emberek mindig őszinte mosollyal és túláradó vendégszeretettel fogadják a hozzájuk látogatókat. Minden sarkon valamilyen ókorból maradt, felbecsülhetetlen értékű műemlékbe botlunk, miközben a bouzuki hangja belengi az utcákat. A nyaralóknak főszezonban igen könnyű... Görögország