Téli Olimpia - 2010


Röviden a Téli Olimpiákról

 

A téli olimpiák története nem nyúlik vissza az ókorba, mint a nyári olimpiáké. Az első téli játékokat ugyanis 1924-ben rendezték meg a franciaországi Chamonix-ban.

 

Ahogyan a nyári olimpiák története során, a téli olimpiák statisztikájában is felfedezhető, hogy az évek múlásával folyamatosan nőtt a versenyszámok, a résztvevő országok, a versenyzők és a nézők száma, valamint a versenyzők nem szerinti megoszlása is jóval kiegyenlítettebb napjainkban, mint a kezdeti olimpiákon.

 

Az első olimpián 11 nő, és 247 férfi vett részt, míg idén Kanadába több mint 80 ország 5500 versenyzője érkezik majd. Érdemes megjegyezni a téli játékokkal kapcsolatban, hogy a rendezvények sikeres lebonyolítása sokkal inkább függ az időjárási és földrajzi tényezőktől, mint a nyári olimpiák esetében. Például 1964-ben Innsbruckban a hó hiány és az enyhe idő, 1984-ben, Szarajevóban pedig a hirtelen leesett hatalmas hó mennyiség okozott gondot, a New York állambeli, mindössze 568 méteres tengerszint felett fekvő Lake Placid-ben pedig annak ellenére rendeztek kétszer téli olimpiát, hogy először vasúton szállították a havat a rendezvény színhelyére.

 

A rendező városok is eltérnek a nyári olimpiákon megszokottaktól, míg a nyári olimpiákat pár kivétellel mindig fővárosok rendezték (főként a fejlett infrastruktúra miatt), addig téli olimpia mindössze egyszer került megrendezésre valamely ország fővárosában (Norvégia - Oslo), a többi alkalommal akár kis lélekszámú hegyvidéki üdülőfalvak is elnyerték a rendezés jogát.

 

Ahogyan a nyári olimpiai játékoknál, úgy a télieknél is egyre nagyobb üzleti lehetőséget rejt magában a rendezési jog megszerzése, a rendező ország jelentős támogatásokhoz juttathatja a helyszínül szolgáló várost, amely azon felül, hogy a sikeres szervezés esetén világhírre és presztízsre tesz szert a télisport központok között, ugrásszerű fejlődésen megy át! 2010-ben a kanadai Vancouver szervezi meg a következő Téli Olimpiát február 11-28. között.

Mi várható Vancouverben?

Nemrégiben Gilber Felli, a NOB Olimpiai Játékok igazgatója általános tájékoztatást nyújtott a sajtónak és a nemzeti olimpiai bizottságoknak a közelgő vancouveri eseménnyel kapcsolatban. Szakmai körökben egyébként biztosak abban, hogy Vancouver elsőrangú és magas szintű játékokat rendez majd.

 

A jövő évi játékok egy különleges jelmondatot állítanak a középpontba:„Ragyogó szívvel”, ami a minden eddiginél nagyobb versenyzői számot és a fokozott közérdeklődést hivatott jelképezni. A világ 80 országából, 5.500 sportoló és hivatalos kísérő érkezik majd Kanadába, ahová már eddig is 1.6 millió jegy kelt el világszerte a nézők között. A versenyek megszervezését 60.000 jelentkező és további 25.000 önkéntes segíti, a Téli Olimpia honlapját eddig 75 millióan látogatták meg, a versenyekre pedig már eddig is 10.000 média képviselő akkreditált.

 

A szervezők az Olimpiai Játékok megvalósítását ezúttal két központi helyszínen vállalták, amivel jóval egyszerűbbé válik a sportlétesítmények és sílejtők megközelítése. A vancouveri városi helyszínek és a whistleri magaslati Olimpiai Falu közötti távolság 117 kilométer, amelyet körülbelül két óra tehetnek majd meg a nézők és a vendégek.

 

A vancouveri Olimpiai Faluban fognak lakni a jeges sportok, a hódeszka, illetve a szabadsíelés képviselői. Míg a whistleri Olimpiai Falu lakói lesznek a síelők, bobosok és a szánkósok. Az Olimpiai Falu hivatalos megnyitása 2010. február 4-én, míg zárása 2010. március 3-án lesz.

 

Először lesz mindkét helyszínen McDonalds étterem, és érdekességként Kanada legjobb szakácsai önkéntes alapon és ellenszolgáltatás nélkül sütnek-főznek az Olimpiai Falu lakóinak. Az Olimpiai Játékok biztonsági költségvetése előreláthatólag 900 millió kanadai dollárba fog kerülni. A nemzeti delegációk hivatalos fogadása tradicionálisan a „Team Welcome Ceremony”, azaz zászlófelvonási ünnepség keretében történik, amelyet a vancouveri Olimpiai Faluban tartanak, közvetlenül az öböl partján.


Dióhéjban Kanadáról

 

Magyarország és Kanada között 2008. március 1-jén létrejött a teljes körű és kölcsönös vízummentesség. Ennek alapján az érvényes útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak legfeljebb hat hónapra Kanadába turizmus, látogatás vagy üzleti tárgyalás céljából. Az útlevélnek a kanadai tartózkodás teljes időtartama alatt, valamint legalább a visszautazáshoz érvényesnek kell lennie. A turista céllal beutazni kívánók egészségügyi / utazási biztosítással kell, hogy rendelkezzenek, enélkül nem engedélyezik a határátlépést! Bővebb felvilágosítás Kanada budapesti Nagykövetsége Konzuli Osztályán szerezhető be. Az országban angol és francia nyelven beszélnek a lakosok, a legtöbb szolgáltatás és a hivatalok is mindkét nyelven működnek.

 

A munkaidő általában 8-9 órától 16-17 óráig tart. A bankok rendszerint hétfőtől péntekig 9-től 17 óráig vannak nyitva, de lehetnek ettől eltérő nyitvatartási idők is. Minden bank ebből következően zárva tart szombaton, vasárnap és ünnepnapokon. A legtöbb üzlet és szupermarket általában 9 óra és 18 óra között tart nyitva. A városok szinten minden pontján található éjjel-nappal nyitva tartó élelmiszerüzlet. A nagyobb üzletek szombaton és vasárnap is nyitva tartanak, kivétel ez alól az ünnepnapok.

 

Gépjármű bérlésekor a turistáknak teljes körű biztosítást kell kötniük. A táblák a távolságokat és sebesség-határokat metrikus rendszerben közlik (autópályákon általában 100 km/h, lakott területen 50 km/h). Parkolni csak a kijelölt parkolóhelyeken, illetve parkolóházakban lehet. A mobiltelefonok vezetés közbeni használata egyelőre csak Új-Fundland és Labrador területén büntetendő cselekedet, ám több tartomány is fontolgat ilyen tárgyú törvény-szigorítást. Megjegyzendő, hogy baleset okozása esetén a baleset idején történő, esetleg azt okozó, mobil telefonálás súlyosbító körülménynek számít, mely tartományoktól függően magasabb büntetési kategóriába sorolással jár.

 

Kanadában az elektromos hálózat 110 voltos, az amerikai típusú 3-pólusú dugaszolóaljzat használatos. Elektromos berendezéseket ennek figyelembe vételével hozzanak be, illetve vásároljanak meg.


Utazás a Téli Olimpiára

 

Az idei Téli Olimpián is az egyik legköltségesebb tényező a nézők számára a szállás lehet. Vancouverben a téli olimpia idejére több százezer engedélyt állítottak ki a ház és lakástulajdonosok számára, akik kizárólag a játékok alatt enyhítenének a városba érkező sok ezer turista óriási szállásigényén. A magán-szállásadók között mindenki találhat a hoteleknél olcsóbb megoldást is. Aki pedig valódi különlegességre vágyik, az választhatja a hajós hoteleket is. A városvezetés ugyanis úgy döntött, hogy a különböző óceánjárók fedélzetén több ezer vendéget fognak elszállásolni, színvonalas körülmények között. A cruiselinerek a kikötőben ringatóznak, és szállodaként üzemelnek majd. A legolcsóbb szálláshelyeknek azonban a partmenti fövenyen kialakított lakókocsi parkok (RV Sites) bizonyulnak. Mivel Vancouvert a Kuro-Shio áramlásnak köszönhetően a természet igen enyhe, 10 fok körüli telekkel áldott meg, a lakókocsizóknak nem kell minden erejükkel a fűtésre koncentrálniuk. Egy jól felszerelt főzőfülkés lakóbusz éjszakánként 95 dollárba kerül. A városban a legolcsóbb B&B helyek is körülbelül ilyen árban vannak. A Vancouver környéki településeken (Tofino, Whistler, Richmond) egész nyaralókat is bérelhetnek a Téli Olimpiára érkezők. A luxust kedvelők is megtalálhatják számításaikat a kanadai metropoliszban. Vancouver legmagasabb épületében Shangri-La-ban található nemcsak a város egyik legdrágább szállodája, de egyben a város egyik legérdekesebb szabadtéri galériája.

 

A Vancouver Art Gallery Offsite egy vadonatúj létesítmény, ahol a művészek főleg a modern nagyvárosi örömök és a soknemzetiségű Vancouver szépségeit mutatják be munkáikon keresztül az érdeklődőknek. Érdeklődők pedig vannak, hiszen a tárlat ingyenes. A téli időszak Vancouver környékén amúgy is főszezonnak számítanak, hiszen a közelben több nagy sícentrum is található, köztük az olimpiai síszámoknak is otthont adó Whistler-hegy.

 

Az olimpiára érkező több ezer szurkolónak célszerű időben lefoglalni a repülőjegyeket, mert ahogy közeledik a játékok nyitóünnepsége, a helyek egyre drágábbak lesznek. Jelenleg átlagosan 200 ezer forint körül foglalhatunk repülőjegyeket Vancouverbe. A távolság miatt egy, vagy két átszállásra feltétlenül számítsunk, a lehetőségek közül az egyik legkedvezőbb ajánlat az Air Canada járatára szól. A Pegazus Sport Tours Kft. a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos utazási partnere, ezzel az utazási irodával utazhattak a pekingi játékokra is az érdeklődők. A Pegazus most Vancouverbe is szervez szurkolói programokat, ajánlataik között az óceánjárós szállásoktól kezdve több hotel kínálata is megtalálható. Az egyes versenyszámokra szóló jegyeket is a Pegazus értékesíti. További információ: www.pegazus.hu


Magyar versenyzők a 2010-es Téli Olimpián

 

A Magyar Olimpiai Bizottság október elején tartott sajtótájékoztatója szerint 14-18 versenyző alkothatja a téli olimpián résztvevő magyar csapatot. Sebestyén Júlia műkorcsolyázó, Tagscherer Zoltán sífutó, valamint a Hoffman Nóra, Makszim Zavozin jégtánckettős már megszerezte a vancouveri induláshoz szükséges kvótát, míg alpesi síben Berecz Anna már biztos résztvevőnek tekinthető, snowboardban pedig Harmath Rózsának van kijutási esélye. Magyarország jelenlegi legsikeresebb téli sportágában, a rövidpályás gyorskorcsolya esetében novemberben két Világkupa-versenyen, az Egyesült Államokban dől majd el, hogy kik indulhatnak az ötkarikás játékokon. A női csapatnak nagyobb esélye van, de a remények szerint a fiúcsapat is kiharcolja majd a részvételt. A bobosok nem kísérelték meg a kvótaszerzést, curlingben, jégkorongban és síugrásban pedig nem sikerült kiharcolni a részvételi jogot. A résztvevők pontos listáját a www.mob.hu oldalon olvashatjuk, amelyet folyamatosan frissít a bizottság.


Kanadában fejlett az egészségügyi rendszer

 

Kanada az amerikai kontinens egyik legnagyobb állama 10 millió négyzetkilométeres területével és 30.7 millió fős lakosságával. A populáció nagy része francia és angol anyanyelvű, valamint jelentős részt képviselnek az őslakosok is. A kanadai egészségügyi rendszer fejlett, jól képzett szakemberek, jól felszerelt egészségügyi intézmények várják a betegeket. Az országban az európai és az USA-beli higiénés normákhoz hasonló állapotokat találunk, így a Téli Olimpia látogatói nem számíthatnak fokozott járványveszélyre.

 

Mindemellett elmondható, hogy az olimpiára készülőknek is érdemes egészségügyi szempontból felkészülni a kanadai utazásra, hiszen számos országból és a világ minden tájáról érkeznek majd vendégek, így váratlan fertőzések is előfordulhatnak. Első körben a H1N1 fertőzésekről érdemes beszélni, hiszen Kanadában is télen van az influenza szezonja, így előfordulhatnak megbetegedések a februári Téli Olimpia idején is. A magyar szurkolóknak még az utazás előtt érdemes magukat beoltatni mind szezonális influenza, mind pandémiás H1N1 influenza ellen, vagy amennyiben nem szeretnének védőoltást felvenni, akkor védekezzenek maszkokkal és antivirális szerekkel a vírus ellen. A tömegben ugyanis jóval gyorsabban terjedhet a H1N1 kórokozója, így sokkal nagyobb az esélye a fertőzésnek. Természetesen az influenzán kívül más fertőzésekre is érdemes felkészülni. Bár Kanadában nem gyakoriak a hepatitis A járványok, ezeket is elsősorban az utazók hurcolják be az országba, a tömegrendezvény miatt mégis érdemes védőoltást kérni a fertőző májgyulladás ezen formája ellen. A hepatitis A ugyanis szennyezett étellel és itallal terjedhet, az olimpia idején pedig számítani lehet arra, hogy az USA -ból érkező spanyol ajkú vendégmunkások vagy az őslakosság tevékenykedik majd a vendéglátói szektorban, körükben pedig jóval nagyobb a hepatitis A előfordulási aránya. Külön érdemes kiemelni a szexuális úton terjedő betegségek közül a hepatitis B és a HIV fertőzések lehetőségét, ugyanis közel egymillió HIV fertőzött él az országban.

 

Kanadában 1990 és 2004 között 3500 és 4000 közötti hepatitis A fertőzést jelentettek évente, ugyanakkor a becslések szerint a megbetegedés aránya a valóságban körülbelül ennek a tízszerese volt. Ezen túl több mint negyedmillió krónikus hepatitis B-ben szenvedő beteg él Kanadában, akik szintén közvetíthetik a fertőzést. A hepatitis A és B ellen érdemes védőoltást felvenni még utazás előtt, a teljes vakcinációs sorozat felvételével ugyanis életre szóló védettség szerezhető.

 

A HIV fertőzés ellen elsősorban az óvszer használatával és az idegenekkel való szexuális együttlét kerülésével védekezhetnek az utazók. A Téli Olimpiára indulókra is vonatkozik, hogy érdemes úti patikát bekészíteni a bőröndökbe. Ne feledkezzenek el a láz és fájdalomcsillapítókról, a megfázás tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszerekről, valamint a nap és a hideg szél ellen is védő kozmetikai krémekről.

 

Nagy hideg esetén, szabadtéren érdemes szájfedővel is védekezni, hogy elkerüljék a felső légúti hurutot. A jó napszemüveg használata is ajánlott a nagy és összefüggő hófelülettel rendelkező területeken, így különösen a síversenyeken. Mivel a játékok többnyire szabad területen zajlanak, ahol a sípályákat erdők határolják, érdemes a veszettség elleni védőoltásra is gondolni. Kanadában a veszettség gyakori, melyet főleg kis állatok – mosómedvék, borzok, denevérek, stb. – terjesztenek. Vadállat-harapás esetén a lehető leghamarabb forduljon mindenki orvoshoz. Az utazás előtt minimum egy hónappal érdemes ellátogatni a háziorvoshoz vagy az oltóközpontokba, ahol a H1N1 elleni védekezésről, a hepatitis oltásokról és a szükséges megfázás elleni szerekről is tájékozódhatnak az utazók.

 

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Franciaország

Nincs ott más, gondolhatnánk, mint a méregdrága Riviéra és az Eiffel-torony Párizsban. Hát, ez is egy hozzáállás, melyet tiszteletben tartva azért mégis arra buzdítanám a jobbra érdemes utazót, ne habozzon, nézzen szét ebben a nagy országban, mert annyi csodával van tele, hogy kitart még három, négy, megismételt utazásra is!

Természetesen, Párizs (bővebben később), szerepel fő látnivalóként a Franciaország útikönyvekben, és valóban, ha másért nem is, azért érdemes megnéznünk, hogy hazatérve ne azt mondják az érdeklődő rokonok, barátok:... Franciaország