Málta - Látnivalók

Ha szeretünk szép katedrálisokat, templomokat, erődöket látogatni és bebarangolni, akkor Málta igazán megfelel nekünk. Itt mindegyiket szép számmal találhatunk.

Valletta (La Valletta, Valette)

Málta jelenlegi fővárosa egy jól védhető félsziget végén fekszik, hatalmas erődrendszerrel körülvéve. A város nevét Jean Parisot de la Valette-ről, a lovagrend 1557-68 között uralkodó nagymesteréről kapta. A város mértanilag tervezett, szűk utcái szabályos négyzethálót alkotnak. A házakhoz szükséges követ a város alól hozták fel, több kilométeres alagútrendszert hátrahagyva.

A város központján, a Triq ir-Reppublika-n (Köztásaság utca) végigsétálva és kis bolyongást téve a környező utcákban a város összes látnivalóját megnézhetjük. Ezek közül a fontosabbak:

 

Városkapu

Szent Jakab erőd (St. James Cavalier) és Szent János bástya

Lovagok szállás (Auberge de Castille)

Régészeti Múzeum, Hadtörténeti Múzeum

Szent János társkatedrális (a „társa” Mdinaban találhat) és a Caravaggio Múzeum

Nagymesterek palotája (ma a köztársasági elnök hivatala és parlamenti üléseket is tartanak itt)

Szent Elmo erőd (a máltai Rendőrakadémiának ad otthont)

Játékmúzeum

Szent Pál hajótörésének temploma, Karmelita templom, Szent Domonkos templom

Manoel Színház (Málta legjelentősebb színháza)

Vallettát megközelíteni a legkönnyebb. Minden buszjárat innen indul a sziget többi városába. A város a Grand Harbour (Nagy Kikötő) partján épült, ide érkeznek be az Olaszországból érkező utasszállítóhajók is.

Elővárosok

A fővárosnak több, főképp katonai védelmi funkcióra tervezett elővárosa van.

A szárazföld felől Floriana város masszív erődítményrendszere védte Vallettát. A város nevét olasz tervezőjéről, Paolo Florianiról kapta. Itt áll a Bombák Kapuja (városkapu), van egy szép botanikus kert (Argotti Botanikus kert) és a Middle Sea House, ahol 1943-ban Montgomery tábornok elkészítette a szicíliai partraszállás tervét, és 1945-ben itt találkozott Churchill Roosevelttel a jaltai konferencia előtt.

Valletta a másik elővárosa Paola, ahol egy ókori emlékhely, a Hypogeum a legfőbb nevezetesség. Ez egy több, mint 5000 éves, sziklába vájt közösségi hely, ma már a Világörökség része.

A védelmi vonal következő láncszeme Tarxien i.e. 3600-2500-ból származó templomromokkal, amelyek régebbiek, mint az egyiptomi piramisok.

A máltai erődrendszer legjobb állapotban megmaradt épületegyüttese a Fort Rinella. Itt áll a híres Száztonnás Ágyú, ami a világ legnagyobb ágyúja.

A Nagy Kikötő másik partján álló Vittoriosa (máltaiul Birgu) egy szép és nagyon régi kisváros. Az ideérkező lovagok által épített első városka. Nevezetességei a St. Angelo-erőd, a Tengerészeti Múzeum és a lovagok egyes csoportjainak (lovagi langue-ok) szállást adó paloták (auberge-k)

Kelet-Málta

Málta keleti tengerpartja az ország ipari területe, de itt is vannak természetesen hangulatos települések és szép öblök.

Érdemes Marsaxlokkot felkeresni. A turista kiadványok „festőien szép, igazi máltai halászkikötőként” emlegetik.

Dél-Málta

A szigetnek ez a része nem túl sűrűn lakott, és ennek megfelelően vadregényes.

Rabat, a terület legnagyobb városa nagyon gazdag a kereszténység kezdeti szakaszából származó emlékekben. A már elmaradhatatlan templomok mellett (Szent Pál templom, Szent Publius templom, Szent Ágota kápolna) itt van a Szent Pál-barlang, ahol a legenda szerint Pál apostol először hirdette a kereszténység tanait. Ezért ezt a helyet tartják a kereszténység bölcsőjének.

A város további nevezetességei a Szent Pál- és Szent Ágota-katakombák és a város határában álló hatalmas dominikánus kolostor.

Rabat teljesen összeépült az egykori (a lovagok érkezése előtti) fővárossal, Mdinával, amely azonban ma már csak „csendes város” (ezt jelenti a neve arabul). Kicsi, de annál szebb, arisztokratikus jellegű városka hatalmas városfallal. Az itt található Szent Pál katedrális a máltai érsek székhelye.

A máltaiak szenvedélyesen szeretik a futballt. Ta’Qali-ban található az ország méreteihez képest nagy Nemzeti Stadion és egy, a turistáknak létrehozott kézműves központ (Ta’Qali Craft Center).

Attardban található a köztársasági elnök rezidenciája, amely sajnos nem látogatható. Közvetlenül a szomszédságában van Málta legszebb parkja, a San Anton-kert, amelyben különleges, telepített növényeket és állatokat láthatunk (parkokból elég kevés van a szigeten).

A déli tengerparton találhatók a félelmetes Dingli-sziklák (Dingli Cliffs), amelyek több, mint 200 méter magasból „esnek” bele a tengerbe. Innen pár öböllel keletebbre fekszenek a búvárok kedvenc merülőhelyei: Ghar Lapsi és a Kék Barlang (Blue Grotto).

Észak-Málta

A sziget északi része a fürdőzni, pihenni vágyó turistáké.

Sliema az egyik leggyorsabban fejlődő település, és ma már ismert fürdőhely. Sok itt a szálloda és élénk a tengerparti élet.

A szomszédos St. Julian’s a turisták igen kedvelt nyaralóhelye. Főleg színvonalas szórakozóhelyeiről és pezsgő éjszakai életéről híres (Paceville negyed). Itt található a sziget legmodernebb bevásárlóközpontja, a Bay Street Shopping Center.

St. Julian’s és Bugibba között található a Splash and Fun élménypark (meglehetősen kicsi) és a Mediterraneo Marine Park (delfinárium).

A sziget észak-nyugati részén található a Szent Pál-öböl, a legnagyobb, több településből összeépült üdülőkörzet. A strandolás, napozás mellett természetesen itt is vannak szép látnivalók: templomok, erődők, ősi templomromok és egy őrtorony. (A legenda szerint ebben az öbölben szenvedett hajótörést i.e. 60-ban Pál apostol.)

A Marfa-félsziget egyik érdekes kirándulási célpontja az 1979-ben a Popeye című film forgatásához felépített és róla elnevezett Popeye falu.

A sziget csücskénél található a Paradise Bay, amely a sziget kevés homokos strandjainak egyike.

Sportturizmus lehetőségei

Vízisportok

Málta a búvárok „Mekkája”. Nagyon sokan kifejezetten a búvárkodás miatt keresik fel a szigeteket. Számtalan sportközpont kínál tanfolyamokat a kezdőtől a profi szintig. Máltán a Kék Barlang és a Qawra Point a legkedveltebb hely, Gozon, a Kék Lyuk környéke, Cominon, a Kék Lagúna.

Nyelvtanulás

Évente sokan választják Máltát utazásuk céljaként azért, hogy angolul tanuljanak itt. Az országban mintegy 20 különböző nyelviskola működik, ezek egy része nemzetközi nyelviskola-hálózatok helyi iskolájaként. Máltán tanulni angolul nemcsak azért érdemes, mert összeköthető egy kellemes strandolós nyaralással, hanem mert a többi angol nyelvterülethez képest a nyelvkurzusok árai itt sokkal kedvezőbbek, a nyelv mindennapi gyakorlása pedig adott, hiszen Málta második hivatalos nyelve az angol.

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Málta

A Földközi-tenger közepén, Szicília és Afrika között fekvő Málta kis mérete ellenére változatos kulturális és turisztikai élményt nyújt az odalátogatóknak. Régi templomromok, tekintélyt parancsoló erődök, középkori paloták, szűk utcák, hatalmas katedrálisok és a köréjük fonódó legendák tanúskodnak az ország gazdag múltjáról.
 
A három lakott szigetből (Málta, Gozo, Comino) és sok kopár sziklából álló kis ország nemcsak műemlékeivel, hanem természeti adottságaival is lenyűgözi az utazókat, a Földközi-tenger térségében... Málta