Spanyolország - Hasznos információk

Naponta indul repülő a spanyol desztinációkra

Spanyolországba Magyarországról többnyire repülőgéppel utaznak a nyaralók. Barcelona, Malaga, Ibiza, Mallorca és Madrid reptereit olcsón és könnyen elérhetjük a Malév vagy valamelyik fapados légitársaság gépével. Szinte naponta indul valamely spanyol desztinációra repülőgép Budapestről. Ha a Kanári-szigetek vagy a Baleár-szigetek valamelyike úticélunk, akkor érdemes megvizsgálni az utazási irodák ajánlatait, mert a komplex nyaralási csomag jóval olcsóbb lehet (hiszen az utazási irodák chartereket üzemeltetnek a szigetek többségére), mintha saját magunk szervezzük meg az utazásunkat és a szállást. Spanyolországban egyébként mind a belföldi repülőgépjáratok, mind a buszközlekedés és a vasúthálózat is igen fejlett. A legtöbben autót bérelnek a nyaralás ideje alatt, ezért fontos megjegyezni, hogy néhány autókölcsönző csak bankkártyás fizetést fogad el. Mindazok azonban, akik autóval vágnak neki Európának, kényelmes és biztonságos autópályákon keresztül érhetik el a spanyol határt. Ajánlott útvonal: Ausztria-Svájc-Franciaország-Spanyolország.

Spanyolország – hepatitis veszély

Az elmúlt években Afrikából és a Távol-Keletről egyre több bevándorló érkezett Spanyolországba. Mára már elérte a többszázezres értéket is a külföldi bevándorlók száma. Sajnos az afrikai államokból és egykori gyarmatokról érkező új spanyol lakosok fele valamilyen betegséget is hozott magával az országba. Több, mint 40%-uk hepatitis B fertőzött, ezért az országban megnőtt a hepatitis B fertőzés veszélye. A több százezer turista és a több ezer emigráns megjelenésével megsokszorozódott a hepatitis B vírushordozók száma is az országban. A hepatitis B okozta betegség a 10. haláloknak számít a Földön, mivel a krónikussá váló hepatitis B fertőzés májrákot okozhat. A betegség leggyakrabban tűszúrással, sérüléssel, szexuális érintkezéssel terjed. A hepatitis B elleni védőoltással életre szóló védettség szerezhető.
Ha hepatitisről beszélünk, akkor nem szabad elfeledkeznünk a hepatitis A-ról sem, amely szennyezett étellel és itallal, jégkockával, csapvízzel terjedhet. Mivel a szállodák többségében emigránsok tömege dolgozik a nyári üdülési szezon alatt, egyre gyakrabban fordul elő, hogy a vendégek ételeit esetlegesen fertőzött alkalmazott készíti el. Ráadásul a spanyol gasztronómia alapja a tapas, amely tengeri gyümölcsöket és nyers ételeket is tartalmazhat, amelyek szintén hordozhatják a hepatitis A vírusát. A hepatitis A elleni két védőoltással több évtizedre szóló védettség szerezhető. A Spanyolországba utazóknak a legjobb megoldást a kombinált hepatitis A és B elleni vakcina adhatja, amely mindkét fertőzés ellen hosszú időre szóló védelmet biztosít.

Közbiztonság

Spanyolországban alapvetően jó a közbiztonság. Természetesen, az éjszakai élet nehézfiújai, elhagyott, sötét sikátorok (nagyvárosokban), és a leglátogatottabb turisztikai helyek leleményes zsebesei kellő óvatosságot igényelnek. De nyugodtan sétálhatunk, a forgalmasabb katalán, vagy kasztiliai sikátorok éjszakai hangulatát is kiélvezhetjük. Probléma esetén forduljunk nyugodtan a rendőrséghez. Viszont Granadában a cigányok barlangvárosát csak nagyobb csoporttal, vagy szervezetten keressük fel.

 

Beutazási feltételek

Magyar állampolgárok maximum 90 napot vízum nélkül tölthetnek Spanyolországban, de érvényes útlevéllel kell belépniük, illetve 2004. május elseje óta elég a személyi igazolvány is. Azonban vegyük figyelembe, hogy a határőrök, vámosok nem feltétlenül ismerik a magyar nyelvet, és lehet, hogy a magyar igazolványok rejtelmeiben sem kívánnak alaposabban elmélyedni. Próbálkozhatunk, de végszükség esetére legyen nálunk érvényes útlevél, ami a belépés után még három hónapig érvényes.

A spanyol határőrizeti szervek adott esetben szigorúan számon kérik a beutazáshoz szükséges feltételek meglétét is. Az anyagi fedezet megléte mellett - általában a bankkártya felmutatása nem elég - kérhetik a visszautazásra szóló érvényes menetjegyet. 6000 euro vihető ki és be szabadon, ennél nagyobb összegről igazolást kell kérni.

Hosszabb távú tartózkodás, vagy munkavállalás, jövedelemszerzés céljából magyar állampolgár csak előzetesen beszerzett, megfelelő (előzetesen megkötött munkaszerződésre kiváltott munkavállalási) vízum birtokában utazhat be. Az okmányokat a budapesti nagykövetségen kell intézni. Az illegális munkavállalást a spanyol hatóságok nem tekintik bocsánatos bűnnek, még fiatalok „nyári munkája” formájában sem.

 

Közlekedés az országon belül

Úthálózat

A magyar autós számára a spanyol utak jó minőségűek. Az országban a terepviszonyok miatt nincs túl sok autópálya (pl. a franciákhoz képest), a keleti tengerparton, Cadiz Sevilla között, és Barcelonából Zaragozán át Bilbaóba, majd vissza Franciaország felé – néhány szakasz Madridból sugarasan kiindulva szintén elkészült, készül. Madrid körül kettős autópálya körgyűrű van. Az autópályák fizetősek. Aki autóval érkezik, vagy ott bérel, könnyedén eljuthat minden turisztikailag fontos helyre, de a történelmi városmagok szűk sikátorai alaposan igénybe vehetik tudásunkat – ha egyáltalán behajthatunk oda. A helyi autósok mediterrán temperamentumúak, de fegyelmezettek, városban a zebrán a gyalogosnak abszolút elsőbbsége van! Meg kell jegyezni, hogy helyi közlekedéssel is remekül eljuthatunk mindenhová. A nagy távolságok és a jó vonatközlekedés miatt inkább a vasút, mint az autó ajánlott.

Vasúthálózat

Minden fontos helyet felkereshetünk vasúton. Többféle típusú vonatot üzemeltetnek. Vannak helyi (regionális) járatok, minden állomáson megállnak, ennélfogva lassúak. A mi sebesvonatainknak megfelelő járatok már elegendően gyorsak. Az ún. Estrella távolsági járat, jelentősebb településeken áll meg, Madrid és Barcelona, vagy Andalúzia történelmi városai között éjszaka is közlekedik, ami nagyon kényelmes és időtakarékos utazási forma. (Pl. Madridból Barcelonába – és viszont – késő esti indulással reggel érkezünk, hasonló a helyzet Sevillába, Cadízba). Az állomásokon (esetleg utazási irodákban) kérjünk – ha nem találunk a külső tárlókon - ingyenes menetrendeket. Egy-egy viszonylatra adják, nagyon hasznos. A vonatok tiszták, kényelmesek (alvásra is!), gyakran légkondicionáltak, megbízhatóak, és sűrűn közlekednek. Minden napszakban vannak járatok minden irányban, (reggel, estefelé több), de rövidebb viszonylatokra, pl. Madrid, Cordoba, Sevilla környékén óránként. Részleteket a vasúttársaság www.renfe.es honlapján találhatunk.

Magyarország helyi képviselete

Madrid Nagykövetség

Cím: C/Angel de Diego Roldan 21.
28016 Madrid
Előhívó: (34)(91)
Telefon: 413-70-11, 413-70-99, 413-41-37
Ügyelet: Mobil: 619-22-19-29
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Tóth Gábor
Fax: 413-41-38
Félfogadás: hétfőtől péntekig 8:30 – 15:00
E-mail: info@embajada-hungria.org
Honlap: www.embajada-hungria.org, www.spanyol.com
 

 

Barcelona Főkonzulátus

Cím: Avda Diagonal 477 piso 19.
0836 Barcelona
Előhívó: (34)(93)
Telefon: 405-19-50, 405-33-62, 405-34-53
Ügyelet: Mobil:629-745-593
Főkonzul: Dr. Gulyás András
Fax: 419-46-08
Félfogadás: hétfőtől péntekig 10:00 – 12:30
E-mail: huconbcn@huconbcn.org
(Alicante, Cataluña, Castellón, Valencia és Baleares szigetek területről)
 

Tiszteletbeli konzulátusok

Cím: Gijón Finca de los Cedros
33203 FUEJO-GIJON ASTURIAS
Előhívó: (34)(985)
Telefon: 679-825, (609)719-419
Fax:676-545
Tiszteletbeli konzul: Vilmos Tóth

Cím: Avd. de Andalucía, 26
29007 Málaga
Előhívó: (34)(952)
Telefon: 308-393
Tiszteletbeli konzul: Pablo Zoltán Frank
Fax: 300-826
E-mail: andalucia@consuladodehungria.com
Honlap: www.consuladodehungria.com

Cím: Paseo de Mallorca 36. Sobreático
07012 Palma de Mallorca
Előhívó: (34)(971)
Telefon: 720-809
Tiszteletbeli konzul: Dr Francisco Kovács
Fax: 720-774
E-mail: kovacs@kovacs.org

Cím: Residencial Los Halcones, 18
38640 Las Aguilas, del Teide, Arona, Tenerife
Előhívó: (34)
Mobil: 639-209-197
Tiszteletbeli konzul: Nóra Henrietta Hermann
Fax: 922-729-544
E-mail: tbkonzul@kanari-szigetek.hu
Honlap: www.kanari-szigetek.hu

Cím: C/Alvaro de Bazán, 3.
46010 Valencia
Előhívó: (34)(96)
Telefon: 393-36-31
Tiszteletbeli konzul: Andrés Goerlich
Fax: 360-85-41
E-mail: goerlich@grupoland.com

 

Magyarországi képviselet:

Budapest Nagykövetség

Cím: 1067 Budapest, Eötvös u. 11/b.
Telefon: 342-9992, 342-9993, 351-1832
Fax: 351-0572
E-mail: embesphu@mail.mae.es

 

Budapest Katonai Attasé

Cím: 1023 Budapest, Vérhalom út 12-16. III./36.
Telefon: 326-4015
Fax: 326-4034

 

Budapest Kereskedelmi Képviselet

Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 23.
Telefon: 302-0074
Fax: 302-0070
E-mail: buzon.oficial@budapest.ofcomes.mcx.es
Honlap: www.mcx.es/budapest

 

A Magyar Külügyminisztérium tanácsai

A gépjárművel Spanyolországba érkezők fokozottan ügyeljenek a közlekedési szabályok betartására (különös tekintettel a gyorshajtásra és a szabálytalan parkolásra), mivel a kiszabott bírság jelentősen meghaladhatja az itthon megszokott büntetési tételeket. A nemzetközi árufuvarozásban résztvevőknek jó tudni, hogy a rendőrség rendszeresen ellenőrzi a járművek tachográfjait és szabálytalanság esetén ugyancsak tetemes bírságot kell fizetni. Emellett 1988. januárjától érvényben van és a gyakorlatban is alkalmazzák azt a rendeletet, mely szerint a büntetést kifizetni nem tudó külföldi járművét a hatóság zár alá veszi.


A tapasztalatok szerint az autósokat ért lopások, rablások jelentős része az autópályák pihenőhelyein történik. Ezek a parkolók nem őrzöttek. Kis időre sem tanácsos a turisták járműveit őrizetlenül hagyni a gyakori kocsi feltörések miatt. Az autósokat fosztogatók gyakorta alkalmazott trükkje, hogy valamilyen műszaki hibát (pl. leengedett kerék) jelezve megállítják a kiszemelt járművet, majd segítségnyújtás ürügyén eltulajdonítják az elöl található holmikat.

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Koffer tippek - Hogyan válasszunk megfelelő bőröndöt?

 Gondolta volna, hogy különböző típusú bőröndöt érdemes választani, ha autóval, vonattal vagy repülővel utazunk? Tudta, hogy a harsány színű bőröndök használata nemcsak egy divathóbort, hanem valódi gyakorlati előnyük is van? Cikkünkben szakember segítségével adunk hasznos tanácsokat a tökéletes utazótáska kiválasztásához! 

Tovább

Külföldre autóval – praktikus tanácsok nem csak kezdőknek II.

Bár itthon már vége a nyárnak, tőlünk délebbre még gyakran kúszik harminc fok fölé a hőmérő higanyszála. Ezért sokan döntenek úgy, hogy – a tömeget elkerülve – az utószezonban autóznak a mediterrán térségbe. Cikkünkben az ő számukra gyűjtöttünk csokorba néhány praktikus tanácsot az Autóklub segítségével.      

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Görögország

Kék és fehér – ez a csodálatos Görögország
 
A Földközi-tenger hűsítő, kristálytiszta vize, fehér-kékben pompázó házak és a görög konyha utánozhatatlan ízei. Ezek az első dolgok, amik eszünkbe jutnak, ha az európai kultúra bölcsőjére, Görögországra gondolunk. A helyi emberek mindig őszinte mosollyal és túláradó vendégszeretettel fogadják a hozzájuk látogatókat. Minden sarkon valamilyen ókorból maradt, felbecsülhetetlen értékű műemlékbe botlunk, miközben a bouzuki hangja belengi az utcákat. A nyaralóknak főszezonban igen könnyű... Görögország