Aktuális

Járatkésés, poggyászkésés – ezekre is érdemes biztosítást kötni

2013-10-07


Szerző: Molnár Barbara


 Végre megtaláltuk a legkedvezőbb áron kapható repülőjegyet – ez azonban sajnos korántsem elég. Egy baleset, a járatunk vagy a poggyászunk késése mind megnehezíthetik a dolgunkat és megkeseríthetik már a nyaralásunk kezdetét. Érdemes tehát résen lenni, és a repülőjegy árán túl az abban benne foglalt és plusz szolgáltatásokat is feltérképezni. Hiába az olcsó jegy, ha a gép késése miatt fél napot a tranzitban kell töltenünk.

 

 

 A repülőjegyvásárlást megelőzően számos dologra érdemes odafigyelni, végiggondolni, milyen egyéb vagy extra szolgáltatásokat igényelhetünk biztonságunk, kényelmünk és nyugalmunk érdekében. Az egyik ilyen kérdés az utasbiztosítás megkötése. A biztosítások ellen sokan azzal a közhelyes megállapítással érvelnek, hogy „Ugyan, velünk mi baj lehet…?” Pedig számtalan kellemetlenség elkerülhető lenne, ha előre gondolkodnánk és gondoskodnánk magunkról.

 

A különböző légitársaságoknál általában többféle utasbiztosítási csomag, illetve kategória közül lehet választani, melyek értéke függ az utazás paramétereitől. A poggyászbiztosítás közismert fogalom, de a járatkésésre vonatkozó biztosítás talán kevesebbszer kerül szóba. A járatkésés fedezeti összegét általánosságban 12 órát meghaladó késések esetében határozzák meg. Az alábbi három légitársaság biztosítással kapcsolatos információi viszonylag könnyen megtalálhatók a saját weboldalaikon, más társaságok esetében kissé hosszadalmasabb lehet a keresés.

 

A British Airways-nél 5200 Ft és 78 ezer Ft közötti kártérítést határoznak meg egy személyre szabott és kötött utasbiztosítás megléte esetén. Poggyászbiztosítás megkötésére természetesen van lehetőség, a késő poggyászért azonban nem vállalnak felelősséget. A British Airways utasbiztosítási csomagja itt tekinthető meg: https://www.magroup-online.com/BAW/HU/HU/BAW_HU_hu_Comprehensive.pdf

Az EasyJet légitársaság esetében a jegyünk foglalása során már néhány ezer forint ellenében bebiztosíthatjuk magunkat. Egy főre egy egyirányú egyiptomi útra a kalkulátor szerint már 3000 Ft körüli értékben megköthető az utasbiztosítás. Ez tartalmazza a járatkésésre vonatkozó térítést, melyet 8000 Ft értékben határoztak meg, de 24 órát követő járattörlés esetén akár 400 ezer Ft kártérítést is kaphatunk. Ezen kívül az EasyJet poggyászkésés esetén 40 ezer Ft-ot ígér. Az EasyJet egy útra szóló utasbiztosítási csomagja itt tekinthető meg: https://www.magroup-online.com/EZY/HU/HU/EZY_HU_hu_TCs_OneWay.pdf

 

A fapados járatok közül a WizzAir-nél egy főre egy egyirányú útra Egyiptomba szintén 3000 Ft körüli összegért megköthető az utasbiztosítás. Itt maximum 27 ezer Ft-ot kaphat az, akinek késik a gépe, az utazás meghiúsulása esetében maximum 54 ezer Ft jár. A 12 órát meghaladó poggyászkésésért szintén maximum 54 ezer Ft-ot kaphatunk. A WizzAir magyarországi Biztosítási Szerződése itt olvasható: http://wizzair.com/hu-HU/travel_services/insurance_links

 

A fenti értékek természetesen csupán tájékoztató jellegűek. Nagyon fontos, hogy a repülőjegy vásárlása előtt ne csupán a jegy értéke legyen az egyetlen szempont, hanem az is, hogy a választott biztosítás – ha csak nincs benne már a jegy árában – a lehető legjobban kiszolgálja igényeinket. Érdemes már az utazás tervezésekor átnézni, melyik légitársaság mit ajánl. Amennyiben nem találunk utasbiztosítás opciót a weboldalon, a jegy lefoglalási folyamata során lesz lehetőségünk megtekinteni a biztosítási feltételeket, de a telefonos ügyfélszolgálatokon keresztül is kérhetünk részletes tájékoztatást.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Ramadán Főszezonban – mire számítsunk turistaként?

 A Ramadán az iszlám világ egy hónapig tartó böjtidőszaka, mely türelemre, önkontrollra, áldozatkészségre és empátiára sarkall mindazokkal az emberekkel szemben, akik kevésbé szerencsések és rosszabb körülmények között élnek, továbbá spiritualitásra és adakozásra ösztönöz. Azoknak, akik ebben az évben a július 9. és augusztus 7. közötti időszakban készülnek az érintett területek valamelyikére utazni, érdemes megismerni az iszlám világ legfőbb vallási eseményét.    

Tovább

Külföldre autóval – praktikus tanácsok nem csak kezdőknek II.

Bár itthon már vége a nyárnak, tőlünk délebbre még gyakran kúszik harminc fok fölé a hőmérő higanyszála. Ezért sokan döntenek úgy, hogy – a tömeget elkerülve – az utószezonban autóznak a mediterrán térségbe. Cikkünkben az ő számukra gyűjtöttünk csokorba néhány praktikus tanácsot az Autóklub segítségével.      

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Spanyolország

A megunhatatlan Spanyolország
 
Kevés színesebb és vonzóbb ország van Európában, mint Spanyolország. Az Ibériai-félsziget nagyobbik államában mindenki megtalálja azt, amiért életében legalább egyszer el kell ide látogatnia. Legendás építészeti remekek, híres múzeumok, csodálatos tengerpartok ugyanúgy vonzzák ide a turistákat és utazókat, mint legkülönbözőbb sportok – gondoljunk csak a futballra, a valenciai versenypályára és még sorolhatnánk – vagy csak egyszerűen a mediterrán hangulat.
 
A célpontok is olyan sokszínűek, mint maga... Spanyolország

Egészségügyi információk országok szerint