Egyiptom - Gasztronómia

Gasztronómia, ételek és éttermek

 


A tradicionális egyiptomi konyha igen sokszínű. Igen kedvelt az ízletes taamiya nevű harapnivaló, mely bő olajban sütött, erősen fűszerezett, összetört babszemekből készül (a Közép-Keleten falafel néven ismerik).

 

Másik utcai specialitás Egyiptomban a kushari, mely fűszeres paradicsomszósszal leöntött tészta, rizs és lencse keveréke.

 

A legfontosabb nemzeti étel azonban a fuul, mely citrom, só, bors és szezámolajos lóbab sűrű, ízletes keveréke. Salátával és kenyérrel tálalják.

 

Szintén zöldségkeverék még a tahina, melyet őrölt szezámmagvakból készítenek és a ghanoug, melyet tahinából és tojásnövényből készítenek.

 

Az átlag – városi vagy falusi – egyiptomi asztalára különleges alkalmakkor kerül csak hús. Az ünnepi menüben bárány-, birka-, csirke- és galambhús fordul elő leggyakrabban. A bárányból készült kofta, kebab és shawarma a legtöbb egyiptomi étterem étlapján megtalálható.

 

Alexandriában és a Vörös-tenger partján igen bőséges és változatos a halválaszték. A halat leggyakrabban roston sütve tálalják.

 

Az általában ragacsos és édeskés desszert gyakran mézből és tésztarétegekből áll. A turistahotelek leginkább nemzetközi ételeket prezentálnak a vendégek számára svédasztalos formában.

 

Bár az egyiptomiak nem fogyasztanak sertéshúsból készült ételeket, a kolbász, szalonna és a szalámi megtalálható minden nagyobb turistaszálló konyháján.
 

Egyiptom az iszlám alkohollal kapcsolatos törvényeit nem veszi olyan szigorúan, mint a többi mohamedán ország, az ország megtermeli saját borát, sörét és pálinkáját. Az egyiptomi sörök közül híres a Stella Lager, a sötétebb és ízesebb Stella Premium és a népszerű Sakkara Gold.

 

Az egyiptomi borpiac előnyére vált a nemrégiben lezajlott privatizációs folyamat és az új termékek megjelenése. A piacon néhány különösen finom bor található. A Gianaclis szőlőskertből származó régi nagy nevek még mindig vezető szerepet töltenek be: Omar Khayyam (vörös), Rubis d’Egypte (rozé) és a Cru des Ptolemées (fehér). Ám az Obelisk vörös és fehér bor ugyanúgy népszerű, mint a kiváló minőségű Grand Marquis vörös és fehér változata. Minőségi bor a még mindig fellelhető, Aida márkájú, egyiptomi habzóbor is.

 

Egyiptomban népszerű a görög eredetű, ánizs ízesítésű ouzo, amely vízzel keveredve opálos, fehér színűvé válik. Az ouzo egyiptomi variációját zebib-nek nevezik. Az igen erős egyiptomi kávé hasonlatos a görög illetve török kávéhoz, általában kis csészékben, sok cukorral szervírozzák. Néha kardamom maggal is ízesítik. A teát általában kis, fekete pohárból fogyasztják, és az egyiptomiak többsége rendkívül édesen issza, néha öt-hat kanálnyi cukrot is beletéve. Ugyanezzel a szirupos itallal kínálnak akkor is, amikor a bazárosok üzleteikbe invitálnak a jó alku reményében. Fogadjuk el tőlük!

 

A nemzetközi szállodákban európai jellegű az élelmezés, de azért itt is ellenőrizzük az élelem állagát fogyasztás előtt (illat, íz). A helyi specialitásokból csupán a sülteket ajánlatos fogyasztani (kabál). Nyers zöldségeket, gyümölcsöket csak akkor fogyasszunk, ha magunk tisztítottuk, vagy meghámoztuk. Az edzett gyomrúak megpróbálhatják a göngyölt húsokat, leggyakoribb a kisebb tökbe töltött húsféleség.

 

A nemzeti ételnek számító főtt babot (fúl) sokan ízetlennek tartják. A halféleségeket csak akkor kérjük, ha magunk választhatjuk ki a még élő, nyers példányokat.

 

Számítani kell rá, hogy a fokhagyma ízesítés mindenben domináns lesz. Nem csak az ételek miatt, de a magas hőmérséklet is indokolja, hogy sok folyadékot igyunk. Ez azonban nem lehet csapvíz, viszont fogyasztható a kóla és néhány gyümölcslé. Sörivók a helyi specialitásokat nyugodtan fogyaszthatják, sőt néhány közkedvelt európai fajta is kapható. Boruk már kevésbé felel meg ízlésünknek, talán az Omar Khajjám típusok a legjobbak. Az égetett szeszek abban a melegben előnytelenek. Valamennyi édességük túlcukrozott.

 

Az alacsonyabb higiénés követelmények mindenképpen magukban hordozzák a gyomorrontás bekövetkezését, ezért feltétlenül vigyünk magunkkal megelőző, vagy tünetkezelő gyógyszert.

 

A dohányzás egy számunkra igen egzotikus formáját figyelhetjük meg az országban: a shisa, vagy vízipipa tömőanyaga aszalt datolyával kevert dohány, különböző aromákkal ízesítve. Illata jellegzetesen gyümölcsös, és közel sem olyan büdös, mint a nálunk elterjedt cigaretta. Érdemes kipróbálni, mert füstje sem olyan maró. Éppen ezért sokan úgy gondolják, hogy nem is káros, de ez a gondolat nem állja meg a helyét. A shisázás igazi közösségi élmény, hiszen általában többen szívnak egy vízipipát. A fertőzések megelőzése érdekében mindig kérjünk cserélhető szipkát!

 

Érdekesség az is, hogy a kisebb, vagy kevésbé forgalmas helyeken (például Dahab vendéglőiben) szívesen marasztalják a vendéget. A búvárok jól ismerik azokat a tengerparti sátrakat, melyekben két merülés között ehetnek, és megpihenhetnek. Itt az étterem tulajdonos maga hoz plussz párnát, ha vendége fáradtnak tűnik, és az sem zavarja, ha egy hibiszkusz tea kíséretében 1-2 órát szundikálunk.

 

A legjobb éttermek Kairóban a tripwolf.com szerint:

 

Khan El-Khalili Restaurant a kairói bazár szívében található, esténként élő zenével várja vendégeit, de az alkoholfogyasztás nem megengedett.

 

Zamakmak a legjobb halételeket kínáló étterem.

 

Abou El-Sid: terndi keleti gyorsétterem, akol táncparkett és 20 féle shisadohány vár.

 

Abou Tarek: tulajdonosa az ötvenes években utcai koshari árusként indult, ma a legkedveltebb egyiptomi gyorsétterem tulajdonosa. A koshari ma is a fő specialitása.

 

Café Riche: a művészvilág találkahelye. A mediterrán konyhával büszkélkedő éteremben újságírók, festők, és a művészetek legkülönfélébb képviselői gyűlnek össze megvitatni nézeteiket.

 

El Morocco: az előbbihez hasonló hely, de ezt a híres sportolók, filmszínészek és a celebjelöltek kedvelik inkább.

 

Andrea: grillétterem a piramisok mellett. Nagy kertje és játszótere van, gyerekekkel ideális választás.

 

Citadell Hilltop Restaurant: az egyik legszebb fekvésű étterem Kairó hegyén, az Al-Azhar Parkban.

 

The Pharaos: ha a Níluson ringatózva, egy hajón szeretne ebédelni, válassza a The

 

Pharaost. A díszlet kitűnő, és hagyományos egyiptomi menüt is lehet választani.
 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Ramadán Főszezonban – mire számítsunk turistaként?

 A Ramadán az iszlám világ egy hónapig tartó böjtidőszaka, mely türelemre, önkontrollra, áldozatkészségre és empátiára sarkall mindazokkal az emberekkel szemben, akik kevésbé szerencsések és rosszabb körülmények között élnek, továbbá spiritualitásra és adakozásra ösztönöz. Azoknak, akik ebben az évben a július 9. és augusztus 7. közötti időszakban készülnek az érintett területek valamelyikére utazni, érdemes megismerni az iszlám világ legfőbb vallási eseményét.    

Tovább

Az arab világ kedvelt frissítője, a hibiszkusz tea

 Gondolta volna, hogy a gyümölcstea pirosas színét a hibiszkusz virágának megszárított szirmai adják? A mályva vagy szudáni rózsaként is emlegetett növényből rendkívül finom tea készíthető, ami a hiedelmek szerint nagyszerű íze mellett számos gyógyhatással is rendelkezik.  

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Egyiptom

A távoli országokra leggyakrabban használt jelző, hogy egzotikusak. Egyiptomra azonban sokkal inkább alkalmazható a titokzatos, ellentmondásos, izgalmas jelző. Az európai ember úgy véli, mindent tud már tanulmányaiból erről az országról, aztán sorozatos meglepetések érik a helyszínen. Mindenre felkészülhetünk, és amíg a turista részére szánt területen mozgunk azt kapjuk amire vártunk. Ha eltévelygünk, vagy a hogyanra, miértre keressük a válaszokat, egyre érthetetlenebb lesz a környezet a kultúra, a társadalmi szabályok megváltoznak, arab földön... Egyiptom