Aktuális

Sárgaláz járvány az Egyiptommal határos Szudánban

2014-01-29


Szerző: Gódor Kitti


 A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium (FMOH) sárgaláz járványt jelentett be az Egyiptommal határos Szudánban. Az olykor halálos kimenetelű megbetegedés ellen közel 100%-os védelmet kizárólag a sárgaláz elleni vakcina nyújt.

 

 

 Hatósági bejelentések szerint eddig összesen 12 településen regisztráltak sárgaláz fertőzést Szudán különböző régióiban. Kiemelten veszélyeztetett térségnek számítanak a Nyugat-és Dél-Kordofan területek. A hivatalos beszámoló szerint az október 3-tól november 24-ig tartó időszakban az összesen regisztrált 44 eset közül 14 halálos kimenetelű volt. A vírusfertőzés nem ismeretlen a szudáni lakosok körében, hiszen tavaly év végén Darfur régióban 849 gyanús esetet regisztráltak, amelyből 171 halállal végződött.

 

A hazai utazók számára bár Szudán nem tartozik a legkedveltebb úti célok közé, északi szomszédja, Egyiptom viszont a magyar utazóközönség egyik legnépszerűbb desztinációja, így nem árt az óvatosság! A fertőzött szúnyogok ugyanis könnyedén elhurcolhatják a vírust, akár a szomszédos országok területeire is, így ha teljes biztonságban szeretnénk tudni magunkat és családunkat, érdemes beadatni a sárgaláz elleni vakcinát még utazásunk előtt.

 

A sárgaláz egy olyan vírusfertőzés, amelyet szúnyogok terjesztenek Dél-Amerika és Afrika trópusi területein. A néhány napos lappangási időszakot követően a betegek lázra, izomfájdalomra panaszkodnak, a tünetek pedig sárgasággal, veseelváltozással esetleg vérzéses szövődményekkel párosulhatnak. A sárgaláz elleni vakcinával közel 100%-os védelmet érhetünk el a fertőzéssel szemben. A védőoltás a betegség élő, de legyengített vírusát tartalmazza. A teljes védelem az oltást követő 10. napon alakul ki és kb. 10 évig tart. A szúnyogok elleni szerek alkalmazása csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát, de nem nyújt teljes védelmet, így nem helyettesítheti a védőoltást.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Ramadán Főszezonban – mire számítsunk turistaként?

 A Ramadán az iszlám világ egy hónapig tartó böjtidőszaka, mely türelemre, önkontrollra, áldozatkészségre és empátiára sarkall mindazokkal az emberekkel szemben, akik kevésbé szerencsések és rosszabb körülmények között élnek, továbbá spiritualitásra és adakozásra ösztönöz. Azoknak, akik ebben az évben a július 9. és augusztus 7. közötti időszakban készülnek az érintett területek valamelyikére utazni, érdemes megismerni az iszlám világ legfőbb vallási eseményét.    

Tovább

Az arab világ kedvelt frissítője, a hibiszkusz tea

 Gondolta volna, hogy a gyümölcstea pirosas színét a hibiszkusz virágának megszárított szirmai adják? A mályva vagy szudáni rózsaként is emlegetett növényből rendkívül finom tea készíthető, ami a hiedelmek szerint nagyszerű íze mellett számos gyógyhatással is rendelkezik.  

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Egyiptom

A távoli országokra leggyakrabban használt jelző, hogy egzotikusak. Egyiptomra azonban sokkal inkább alkalmazható a titokzatos, ellentmondásos, izgalmas jelző. Az európai ember úgy véli, mindent tud már tanulmányaiból erről az országról, aztán sorozatos meglepetések érik a helyszínen. Mindenre felkészülhetünk, és amíg a turista részére szánt területen mozgunk azt kapjuk amire vártunk. Ha eltévelygünk, vagy a hogyanra, miértre keressük a válaszokat, egyre érthetetlenebb lesz a környezet a kultúra, a társadalmi szabályok megváltoznak, arab földön... Egyiptom

Egészségügyi információk országok szerint