Aktuális

Sárgaláz járvány az Egyiptommal határos Szudánban

2014-01-29


Szerző: Gódor Kitti


 A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium (FMOH) sárgaláz járványt jelentett be az Egyiptommal határos Szudánban. Az olykor halálos kimenetelű megbetegedés ellen közel 100%-os védelmet kizárólag a sárgaláz elleni vakcina nyújt.

 

 

 Hatósági bejelentések szerint eddig összesen 12 településen regisztráltak sárgaláz fertőzést Szudán különböző régióiban. Kiemelten veszélyeztetett térségnek számítanak a Nyugat-és Dél-Kordofan területek. A hivatalos beszámoló szerint az október 3-tól november 24-ig tartó időszakban az összesen regisztrált 44 eset közül 14 halálos kimenetelű volt. A vírusfertőzés nem ismeretlen a szudáni lakosok körében, hiszen tavaly év végén Darfur régióban 849 gyanús esetet regisztráltak, amelyből 171 halállal végződött.

 

A hazai utazók számára bár Szudán nem tartozik a legkedveltebb úti célok közé, északi szomszédja, Egyiptom viszont a magyar utazóközönség egyik legnépszerűbb desztinációja, így nem árt az óvatosság! A fertőzött szúnyogok ugyanis könnyedén elhurcolhatják a vírust, akár a szomszédos országok területeire is, így ha teljes biztonságban szeretnénk tudni magunkat és családunkat, érdemes beadatni a sárgaláz elleni vakcinát még utazásunk előtt.

 

A sárgaláz egy olyan vírusfertőzés, amelyet szúnyogok terjesztenek Dél-Amerika és Afrika trópusi területein. A néhány napos lappangási időszakot követően a betegek lázra, izomfájdalomra panaszkodnak, a tünetek pedig sárgasággal, veseelváltozással esetleg vérzéses szövődményekkel párosulhatnak. A sárgaláz elleni vakcinával közel 100%-os védelmet érhetünk el a fertőzéssel szemben. A védőoltás a betegség élő, de legyengített vírusát tartalmazza. A teljes védelem az oltást követő 10. napon alakul ki és kb. 10 évig tart. A szúnyogok elleni szerek alkalmazása csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát, de nem nyújt teljes védelmet, így nem helyettesítheti a védőoltást.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Így étkezzünk kánikulában következmények nélkül – óvatosan a helyi konyhával!

 Egy-egy külföldi vakáció helyszínéül a legtöbben a mediterrán vagy trópusi területeket választják. Ezekben az országokban – időszaktól függően – extrém melegre is számítani kell. A forró napok egyrészről megviselik a szervezetünket - így nem mindegy, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk -, másrészről előtérbe kerülnek azok a típusú megbetegedések is, amelyek a nem megfelelően tárolt és hűtött élelmiszerektől származhatnak. Egy hasmenés...

Tovább

Úti neszesszer natúr módra - Természetes védelem, a nyaralás ideje alatt is

 Bőrünk és hajunk egészségének megőrzése a vakáció ideje alatt kiemelt jelentőségű, hiszen a szikrázó napsütés valamint a sós víz, erősen igénybe veheti bőrünket, hajunkat. A natúrkozmetikai készítmények szerelmeseinek a Dr. Organic termékcsalád számos olyan természetes készítményt kínál, amelyek segítségével a haj-és bőrvédelem az utazás alatt is gyerekjáték! Aki bőrproblémákkal küzd, annak érdemes az otthon is használt, szenzitív...

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Egyiptom

A távoli országokra leggyakrabban használt jelző, hogy egzotikusak. Egyiptomra azonban sokkal inkább alkalmazható a titokzatos, ellentmondásos, izgalmas jelző. Az európai ember úgy véli, mindent tud már tanulmányaiból erről az országról, aztán sorozatos meglepetések érik a helyszínen. Mindenre felkészülhetünk, és amíg a turista részére szánt területen mozgunk azt kapjuk amire vártunk. Ha eltévelygünk, vagy a hogyanra, miértre keressük a válaszokat, egyre érthetetlenebb lesz a környezet a kultúra, a társadalmi szabályok megváltoznak, arab földön... Egyiptom

Egészségügyi információk országok szerint