Aktuális

Újabb tunéziai atrocitás – a turisták továbbra is teljes biztonságban

2013-05-02


Szerző: Glázer Tamás


 Március 31-én szalafista szélsőségesek felgyújtottak egy készülő idegenforgalmi létesítményt a tunéziai Hergla városában. A célpont jellege ellenére a turistáknak továbbra sincs oka az aggodalomra, hiszen elszigetelt eseményről beszélünk, és a külföldiek továbbra is kiemelt védelmet élveznek az országban.

 


 Tunéziai szalafisták felgyújtottak egy új turisztikai beruházást Hergla tengerparti városában március 31-én. „A szándékos gyújtogatás hatalmas veszteség a régiónak” – vélekedett a projekt igazgatója a Jawahara FM helyi rádiónak. A herglai lakosok szintén tiltakoztak a létesítmény pusztulása miatt. Az incidens rosszabb időpontban nem is jöhetett volna, hiszen a tunéziai kormány éppen komoly erőfeszítéseket tesz a turisztikai szektor megerősítésére, mely a forradalom kirobbanásakor  gyengülni kezdett, és azóta sem tudott igazán lábra állni. A kormány most elszántabb, mint valaha, hogy visszacsábítsa a turistákat az észak-afrikai országba és ezzel megmentse gazdaságát és munkahelyek ezreit. A tervek szerint ebben a hónapban indul útjára egy reklámkampány, mely a külföldieket a forradalom utáni Tunézia felfedezésére buzdítja és igyekszik megnyugtatni őket az ország biztonságával kapcsolatban.  „A kampány az ország gazdag turisztikai lehetőségeit mutatja majd be, különös tekintettel a kulturális fejlesztésekre. Emellett célja az egészségturizmus és a tengervizes kezelések fontosságának hangsúlyozása is” – fejtette ki Habibi Ammar, a Tunéziai Országos Turisztikai Bizottság igazgatója.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A turisztikai szektor az ország egyik legjelentősebb munkaadója, 350 ezer munkahellyel, míg bevételei az ország GDP-jének 6, 5 százalékát teszik ki. Ugyanakkor a politikai- és biztonsági instabilitás jól érzékelhetően gyengítette ezt a szektort. A turisztikai bizottság adatai szerint a külföldi turisták száma 20 százalékkal csökkent 2010 óta. Szakértők szerint ez a jelentős csökkenés az erőszak terjedésének és az országon belüli bizonytalan biztonsági helyzetnek tudható be. A két legszemléltetőbb példa az országon belüli erőszakra (melynek a külföldi média is nagy figyelmet szentelt) az Amerikai Nagykövetség elleni támadás tavaly szeptemberben, illetve a Chokri Belaid ellenzéki politikus ellen elkövetett februári merénylet volt.

 

Nem árt a figyelem, de teljesen biztonságosak a turistaövezetek

 

A Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata jelenleg a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriában tartja Tunéziát, ami annyit jelent, hogy az országba utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.  Emellett fontos megemlíteni, hogy az országokon belüli feszültségek nem egy esetben okoznak időleges fennakadásokat a közműszolgáltatásokban, így érdemes az egészségügyi felkészülésre a szokásosnál fokozottabb figyelmet fordítani. Ebben az időszakban a Tunéziában egyébként is javasolt hepatitis A, B és hastífusz elleni oltások mellett érdemes a szennyezett vízzel terjedő kolera elleni vakcina felvétele is. 

 

A legfrissebb információkat  a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége szolgáltatatja.  Semmilyen magyarokat ért atrocitásról  nem kaptak értesülést és a turistarégiókat továbbra is kiemelten felügyelik.  Bakó Zsolt, a MUISZ Kommunikációs Bizottságának tagja így fogalmazott: „Mindenképpen azt javasoljuk, hogy az utazók utazásszervezők által szervezett utakat válasszák, ha Tunéziába készülnek. Az üdülőkörzetek biztonságosnak mondhatók. A Konzuli Szolgálat honlapján leírtak alapján "a hadsereg és a Nemzeti Gárda speciális egységei kiemelt védelmet biztosítanak a turisztikai központoknak és a turisták által látogatott objektumoknak..." Fontos, hogy a kint tartózkodó turisták kerüljék a tömegrendezvényeket, és mindenképpen tartsák be a helyi kulturális és vallási hagyományokból fakadó előírásokat”. Bakó Zsolt azt is elmondta, hogy a Tunéziába utazó magyarok száma nem csökkent az Arab Tavasz óta. „A médiában elhangzó hírek hatására időnként bizonyos ingadozás megfigyelhető az utazók számában, de az utazási irodák információi alapján az előfoglalási időszak eredményei eddig jól alakulnak, azok a 2010. évi számokhoz közelítenek”. 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Sárgaláz járvány az Egyiptommal határos Szudánban

 A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium (FMOH) sárgaláz járványt jelentett be az Egyiptommal határos Szudánban. Az olykor halálos kimenetelű megbetegedés ellen közel 100%-os védelmet kizárólag a sárgaláz elleni vakcina nyújt.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Spanyolország

A megunhatatlan Spanyolország
 
Kevés színesebb és vonzóbb ország van Európában, mint Spanyolország. Az Ibériai-félsziget nagyobbik államában mindenki megtalálja azt, amiért életében legalább egyszer el kell ide látogatnia. Legendás építészeti remekek, híres múzeumok, csodálatos tengerpartok ugyanúgy vonzzák ide a turistákat és utazókat, mint legkülönbözőbb sportok – gondoljunk csak a futballra, a valenciai versenypályára és még sorolhatnánk – vagy csak egyszerűen a mediterrán hangulat.
 
A célpontok is olyan sokszínűek, mint maga... Spanyolország

Egészségügyi információk országok szerint