Aktuális

Vénasszonyok nyara a homokos horvát partokon

2013-10-09


Szerző: Molnár Barbara


 A nyári főszezonnak sajnos már vége és az időjárás sem túl kegyes hozzánk kora ősszel, de ha szerencsénk van, hosszú vénasszonyok nyarának örülhetünk még. Ha meg szeretnénk nyújtani nyári szünetünket, üljünk be az autóba és látogassunk meg egy közeli tengerparti városkát Horvátországban! Néhány óra alatt leérhetünk és a vacsoránkat már egy  hangulatos helyi étteremben fogyaszthatjuk el!

 

 

 Az alábbi összeállításban nyolc olyan horvátországi desztinációt mutatunk be, ahol homokos tengerpart vár bennünket és amelyeket igen gyorsan, a letenyei határátkelőtől autópályán maximum 4 óra alatt elérhetünk, így kisgyermekkel is bátran nekivághatunk az útnak.

 

Bár Horvátországban viszonylag jók a higiénés viszonyok, néhány egészségügyi jótanácsot nem árt ha megfogadunk: csak palackozott ásványvizet és mosott zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, valamint megfelelően összeállított útipatikával induljunk útnak! Ne felejtsük el, hogy a különböző tengeri herkentyűk hordozhatják a hepatitis A vírust, így csak kellően átsütött finomságokat fogyasszunk, vagy válasszuk a biztos védelmet, a hepatitis A elleni védőoltást.

Lássuk tehát, mely homokos partok találhatók hazánktól legkisebb távolságra Horvátországban!

 

Magyarországhoz legközelebb a Kvarner-öböl északi részén fekvő Crikvenica város található, a letenyei határátkelőtől kb. 3 óra alatt érhetünk ide. Több kilométer hosszú strandja és lassan mélyülő víz miatt könnyen a kisgyermekes családok kedvencévé válhat. Aprókavicsos és homokos partszakaszokat egyaránt találhatunk itt.

 

Nagyjából ugyanilyen távolságban található Malinska. A Krk szigeten épült város strandja Crikvenicához hasonlóan a gyermekes családok számára szintén jó választás lehet, mert itt is több 10 méterig alacsony a vízszint.

 

Opatija ugyancsak a legközelebbi célpontok egyike. Az Isztriai-félsziget egyik legismertebb üdülővárosa elsősorban sziklás és aprókavicsos partjairól ismert, de még itt is akad egy-két rövidebb partszakasz, melyet homok borít.

 

A következő helyek már 50-100 km-rel messzebb találhatók, de egyik megközelítése sem több kb. 4 óránál. A magyarok egyik legnagyobb kedvence a Krk-szigettől délre, a Rab szigeten található Lopar városa és a hozzá tartozó hatalmas kemping, mely egy gyönyörű, egy hosszú, homokos öbölben helyezkedik el, vize a korábbiakhoz hasonlóan lassan mélyül.  A kempingben lakókocsi és kisház bérlésére és sátrazásra is van lehetőség.

 

Superstarska Draga szintén a Rab szigeten található, Lopartól délre, és hasonló adottságokkal is rendelkezik, mint Lopar városa. Mindkettő kb. 330 km-re fekszik a letenyei határkelőtől.

 

Az Isztriai-félsziget északi csücskén, Umagtól néhány kilométerre északra fekvő Zambartiját is érdemes felfedezni, hiszen tiszta vízű, homokos part várja az ide látogatókat.

 

Az Isztriai-félsziget épp ellenkező, legdélebbi csücskében találjuk Medulint. A Pula közelében fekvő üdülőváros esetében is a lassan mélyülő  víz a jellemző, sőt, annak ellenére, hogy majd 400 km-t kell megtennünk, hogy megpillanthassuk a gyönyörű strandot, a remek közlekedési infrastruktúrának köszönhetően az út Medulin esetében sem több 4 óránál.

 

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni a felsoroltak között a legmesszebbi, több mint 400 km-re elhelyezkedő, de egyben a talán legkülönlegesebb Nin városkát. Az egyedülálló lagúnarendszerrel rendelkező üdülőközpont könnyen kisgyermekes családok legkedvesebb nyári úti céljává válhat, a belső lagúnák mélysége ugyanis helyenként még fél méternél is kisebb, ennek köszönhetően vizük igen hamar felmelegszik, sőt egyes területeken a gyógyiszap segít a reumatológiai betegségekkel küzdőknek.


Kiemelt témák

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Egzotikus utazás

Egzotikus utazás

Az egzotikus utazási szezonban gyönyörű homokos partok, forró, napsütéses idő, különleges kultúrák és érdekes tájak várják az utazókat. Ugyanakkor a legszebb, legkedveltebb trópusi úti célpontok a fejlődő világ országaiban helyezkednek el, ahol az európai normáktól eltérő higiénés viszonyokkal találkozhatunk.

Egzotikus utazás

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Horvátország

Horvátország – 5-6 óra múlva már lubickolhatunk az Adriai-tengerben
 
Kellemes mediterrán éghajlat, gyönyörű leanderbokrok, kristálytiszta tenger, fürdésre csábító kavicsos öblök, többszáz éves templomok, hangulatos, szűk sikátorok, barátságos vendéglátók, roston sült halak, jóféle vörösborok – Horvátország ezzel és emellett még számos programmal is várja látogatóit. A tenger, a napfény, az ókori romok és a történelmi városkák rengetegét nehéz lenne felsorolni. Az egyes régiók (Isztria, Észak-, Közép- és Dél-Dalmácia, a... Horvátország

Egészségügyi információk országok szerint