Aktuális

A napfényes egzotikus országok árnyoldalairól - Egészségügyi tanácsok egzotikus úti célokra

2007-11-26Milyen veszélyt rejtenek az egzotikus országok?

Ma már több, mint százezer ember utazik valamilyen egzotikus helyre Magyarországról is, ugyanakkor arra kevesen gondolnak, hogy ezek a távoli országok komoly kockázati tényezőt jelentenek egészségügyi szempontból.

A tél és a rossz idő közeledtével egyre többen döntenek úgy, hogy ellátogatnak egy-egy trópusi országba pihenni és napsütéssel feltöltődni. A kontinentális éghajlattól merőben eltérő klíma, az egyedi környezet számos fertőzésnek és betegségnek teremt melegágyat. A legveszélyesebb és leggyakrabban előforduló betegségek: a moszkitók által terjesztett malária, a nem megfelelő higiénés viszonyokból adódó hastífusz és hepatitis A, de érdemes beoltatnunk magunkat hepatitis B, tetanusz, gennyes agyhártyagyulladás és sárgaláz elleni oltással is attól függően, hogy hova utazunk. Az alábbiakban a legnépszerűbb egzotikus úti célokat vesszük sorba, és összegyűjtjük a legfontosabb egészségügyi tanácsokat ezekre vonatkozóan. A körképet a legelterjedtebb utazási betegségek bemutatásával kezdjük.

 

Minden tizedik hepatitis B fertőzöttnél krónikussá válik a betegség

Jelenleg a világon a hepatitis a tíz legelterjedtebb fertőző betegség közé tartozik. A hepatitis A vírussal fertőzött esetekből évente 1,4 millió esetet regisztrálnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint, a súlyosabb, hepatitis B betegségen pedig már több, mint 2 milliárd ember esett át. Mára már több, mint 300 millió betegnél sajnos krónikussá vált a hepatitis B okozta betegség, évente egymillió ember hal meg hepatitis B következtében kialakult májrákban és májzsugorban. A hepatitis fertőzés veszélye általában utazásokon jelentkezik, amikor közepesen vagy erősen fertőzött területre látogatunk el. A trópusi országok többsége erősen fertőzött területnek számít, így az afrikai úti célpontok, az ázsiai szigetvilág és a dél-ázsiai országok, valamint Dél-Amerika nagy része és a Karib-térség. A hepatitis A vírus szájon át, mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett állatokból készült nyers, vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételekkel, nem ivóvíz minőségű vízzel kerül be a szervezetbe. A szennyezett ivóvíz a fertőzés egyik legfőbb veszélyforrása. A fertőző májgyulladás sokkal veszélyesebb formáját okozó hepatitis B vírus nemcsak szexuális úton, hanem vér és testnedvek által is terjed. A fertőzés közvetítője lehet véletlenszerű karcolás, piercing berakatás, akupunktúrás kezelések, sebészeti, fogászati beavatkozás, közös eszközök tárgyak (pl.: fogkefe, borotva, körömvágó olló) is. Teljes biztonsággal a hepatitis A és hepatitis B ellen védőoltással védekezhetünk. Teljes oltási sor felvételével akár életre szóló, de legalább évtizedekig tartó védettség szerezhető.

 

Félmilliárd maláriás beteg a világon

Komoly veszélyt jelent a trópusi országokban a malária, amelyet a maláriaszúnyogok csípése okoz. A meleg, párás éghajlat ugyanis rendkívül kedvező a szúnyogok és moszkitók szaporodásának. A világon a felmérések szerint több, mint félmilliárd ember kapja meg a maláriát évente, és ebből egyötödük bele is hal a betegségbe. (forrás: media.www.bcheights.com) A helyi lakosok sokszor már rezisztenssé válnak a malária ellen, azaz fertőzés esetén nem jelentkeznek náluk a maláriás tünetek, viszont az utazókat komoly veszély fenyegeti. A hidegrázásos és lázas rohamokkal járó betegség akár halálos kimenetelű is lehet. A tünetek néhány esetben évek múltán is többször visszatérnek. A malária biztos megelőzése a fertőzött szúnyog csípésének kerülése. A megelőzés módja lehet a rendszeres rovarriasztás, a rovarriasztó termékek használata, a moszkitóháló és a megfelelő ruházat igénybevétele, és a gyógyszerszedés is, optimális esetben egyszerre mindegyik.
A malária ellen gyógyszeres kezeléssel is lehet védekezni. A készítmények szedését két héttel az utazás előtt vagy más gyógyszertípus esetében az utazás előtt egy-két nappal kell elkezdeni, így például last minute utazóknak sem kell lemondaniuk a védelemről. Többek között az alkoholfogyasztásra és a napozásra vonatkozó korlátozások tekintetében a készítmények eltérőek, ezért is fontos szakember segítségét kérni a gyógyszerek kiválasztása előtt.

  

A hastífusz baktérium gyakori az egzotikus országok vízhálózatában

Az egzotikus országok csatorna- és vízhálózata általában eltér az európai normáktól. Az egzotikus országok többségében pedig a vízhiány is komoly problémákat okoz. Az ebből adódó rossz higiénés körülmények kiváló táptalajt biztosítanak a hastífusz baktérium terjedésének. A hastífusz széklettel szennyezett étel, ital, tárgyak, „piszkos kezek” közvetítésével terjed. A rossz közműellátottság, az ivóvíz szennyeződése nagy járványokat okoz Ázsiában és Afrikában. Az utazókat, elsősorban a baktériumhordozó - ételt készítő vagy takarító – személyzet fertőzheti meg. A betegség lassan bontakozik ki: fáj a beteg feje, torka és fokozatosan emelkedik a láza, a pulzusa pedig a lázhoz képest alacsony. Ha a kórokozó bejut a véráramba, több szerv károsodását, szív és idegrendszeri szövődményt, illetve a bélfal átlyukadását okozhatja. A hastífusz ellen védőoltással lehet védekezni, egyetlen adag vakcina 2 hét alatt 95%-os, három évig tartó védettséget biztosít.

 

A sárgaláz oltás bizonyos országokban kötelező

A sárgaláz elleni védőoltás az egyetlen, melyet kötelezően előírnak a sárgaláz sújtotta országon átutazóknak, oda vagy onnan érkezőknek. A betegség kórokozója a sárgaláz vírus, melyet szúnyog terjeszt. Sárgaláz elleni védőoltást kizárólag a Nemzetközi Oltóközpontban végeznek. Az oltásról kétnyelvű, nemzetközi oltási könyvet állítanak ki, melynek felmutatását az érintett országok hatóságai a be- és kiutazáskor kérhetik. Az oltóanyag élő, gyengített vírust tartalmaz, emiatt nem adható mindenkinek. A védettség, a 10. nap után alakul ki és 10 évig tart.

 

Gennyes agyhártyagyulladás fertőzési területe keresztbe szeli a bolygót

Vannak olyan oltások is, amelyet csak bizonyos alkalmakkor írnak elő kötelező oltásként, ilyen a gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltás is. Ennek felvételét igazolnia kell annak, aki a mekkai zarándoklatra megy, vagy azzal egyidőben Szaud–Arábiába utazik. De erre a betegségre nemcsak Ázsiában kell figyelni. Vannak területek, ahol a gennyes agyhártyagyulladást okozó meningococcus fertőzés járványos és tömeges megbetegedés évente több tízezer ember halálát okozza. Ilyen a Sahel néven ismert terület, a „meningitis öv”, mely a Szaharától délre és az Egyenlítőtől északra egész Afrikát átszeli, Gambiától Etiópiáig. Ha ide utazunk, akkor ajánlott felvenni a védőoltást. A fertőzés cseppfertőzéssel terjed, emiatt zárt közösségekben, nagy tömegben sok ember megbetegedését okozhatja. A betegség hirtelen kezdődik hidegrázással, erős fejfájással, magas lázzal. Az agyhártya- gyulladást hányás, tarkómerevség, eszméletvesztés jelzi. Néhány órán belüli orvosi beavatkozás nélkül magas a halálozás kockázata. Egyetlen adag oltás legalább 5 évre szóló védettséget ad.

 

Meg kell ismételni a gyermekkori védőoltásokat felnőttkorban?

Vannak olyan betegségek (kanyaró, mumpsz, rubeola, tetanus, gyermekbénulás, szamárköhögés), melyek ellen gyermekkorban kötelezően beoltják a gyermekeket. Felnőttkorban az MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola), valamint tíz évente a tetanus és a gyermekbénulás elleni védőoltás megismétlése ajánlott, különösen akkor, ha trópusi országokba látogatunk. Ennek az az oka, hogy ezekben az országokban még mindig járványos kitörések formájában gyakran előfordulnak ezek a betegségek. Ezért ajánlott kiutazás előtt egy-egy adag emlékeztető MMR és diftéria-tetanus-pertussis elleni kombinált védőoltások felvétele. Mivel ezek ismétlő oltások, így néhány nap alatt felelevenítik a gyermekkorban megszerzett védettséget.

 

Kérjünk egészségügyi tanácsot és védőoltást utazás előtt egy hónappal!

A védőoltások felvételére és a gyógyszerek beszerzésére időben kell gondolni, ezért utazás előtt minimum egy hónappal ajánlott felkeresni a háziorvost, vagy a legközelebbi oltóközpontot.

 

Jelentkezz Oltásra

Kommentek

Még nincsenek hozzászólások!

Szólj hozzá Te is!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Ramadán Főszezonban – mire számítsunk turistaként?

 A Ramadán az iszlám világ egy hónapig tartó böjtidőszaka, mely türelemre, önkontrollra, áldozatkészségre és empátiára sarkall mindazokkal az emberekkel szemben, akik kevésbé szerencsések és rosszabb körülmények között élnek, továbbá spiritualitásra és adakozásra ösztönöz. Azoknak, akik ebben az évben a július 9. és augusztus 7. közötti időszakban készülnek az érintett területek valamelyikére utazni, érdemes megismerni az iszlám világ legfőbb vallási eseményét.    

Tovább

Sikeresen tesztelték az új malária elleni vakcinát

 Amerikai hírforrások arról tájékoztatnak, hogy sikeresen tesztelték az új, malária elleni vakcinát: 15 beoltott emberből 12-nél kialakult a védelem a fertőzéssel szemben.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Thaiföld

Thaiföld Malájziával, Burmával, Laosszal és Kambodzsával határos. Az ország négy fő részre tagolt: a Chao Phraya folyó termékeny, középső síkságai; a 300 méter magas északkeleti fennsík szegényebb régiója; észak-Thaiföld termékeny völgyei és hegyei; és a déli félsziget esőerdei. A legmagasabb hegycsúcs a Chiang Mai provinciában található 2596 m magas Doi Inthanon.

Az ország területének negyedét monszun- és esőerdők borítják, de rengeteg gyümölcs-, bambusz- és trópusi keményfa is nő Thaiföldön. 66 nemzeti parkja és 32... Thaiföld