Egészségügyi jótanácsok síelőknek


A téli időszakban a legtöbben úgy döntenek, hogy a havas lejtőket választják úti célpontként, és aktívan töltik a pihenésre szánt időt. A legnépszerűbb úti célpontok Csehország, Szlovákia, Lengyelország valamint Ausztria, de sokan mennek Olaszországba, Franciaországba és Szlovéniába is. Bár ezek az országok a trópusi úti célpontokkal ellentétben kevesebb egészségügyi veszélyt rejtenek, de néhány jó tanácsot a síelőknek is érdemes megfogadniuk.


A legtöbb utazási baleset a sítúrákon történik, hiszen sokan nem a tudásuknak megfelelő módon használják a lejtőket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a síelők mindenképpen kössenek baleseti utasbiztosítást, hiszen elképzelhető, hogy szükségük lesz majd az orvosi segítségre, kórházi kezelésre. Érdemes sebtapaszt, kötszert és sebhintőport vinni magukkal a könnyebb karcolások kezeléséhez. A hepatitis B vírus sérülésekkel is terjedhet. Magyarországon kevés a hepatitis B vírushordozó, ráadásul a védőoltás 1999 óta kötelező. Mindazok, akik még nem kaptak ilyen védőoltást, a síelés előtt kérjenek háziorvosuktól vagy a legközelebbi oltóközpontból. Az üdülőközpontokban, így a síterepeken is többnyire az afrikai szomszédos államokból érkezett emigránsok dolgoznak, akik átadhatják a vírust szexuális úton, vágóeszközökkel, piercing vagy tetoválás útján.


Nem szabad elfeledkeznünk a hepatitis A elleni védőoltásról sem. Jelenleg Európában több országban is van hepatitis A járvány, így például két felső szomszédunknál, Csehországban és Szlovákiában is. Prága környékéről szeptember és október hónapokban jelentettek komolyabb hepatitis járványt, míg Szlovákiából pont a tátrai síterepekhez közeli régióban dúl egy nagyobb járvány jelenleg is. A hepatitis A és a hepatitis B elleni védőoltást legalább hat héttel az indulás előtt kell kérni. A hepatitis A szennyezett étellel és itallal, valamint fertőzött emberekkel való közvetlen érintkezéssel is terjed. Olaszországban és Franciaországban a tengerpartokról szállított tengeri ételek rejthetik a vírust, hiszen a Földközi-tenger kagylóinak 40%-a hepatitis A vírushordozó. Ne mondjunk le a finom falatokról a síelés alatt sem, inkább kérjünk védőoltást!


Mielőtt elindulunk síelni érdemes a regionális vagy a központi, nemzetközi oltóközpontban érdeklődni arról, hogy az adott országban nincs-e valamilyen speciális járvány. Ausztriában például két évvel ezelőtt kanyarójárvány volt, ami miatt a még be nem oltott kisgyermekeknek nem ajánlották a határátlépést. Ha ilyen esettel találkozunk, akkor érdemes annak is utánanéznünk, hogy a gyerekkori oltásainkat rendben megkaptuk-e, komolyabb járvány esetén pedig érdemes ismétlőoltást kérni, például kanyaró ellen.

 


Kiemelt témák

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Görögország

Kék és fehér – ez a csodálatos Görögország
 
A Földközi-tenger hűsítő, kristálytiszta vize, fehér-kékben pompázó házak és a görög konyha utánozhatatlan ízei. Ezek az első dolgok, amik eszünkbe jutnak, ha az európai kultúra bölcsőjére, Görögországra gondolunk. A helyi emberek mindig őszinte mosollyal és túláradó vendégszeretettel fogadják a hozzájuk látogatókat. Minden sarkon valamilyen ókorból maradt, felbecsülhetetlen értékű műemlékbe botlunk, miközben a bouzuki hangja belengi az utcákat. A nyaralóknak főszezonban igen könnyű... Görögország