Aktuális

Hétköznapi vámpírjaink - a szúnyogok

2009-05-28Hétköznapi vámpírjaink - a szúnyogok

Itt a nyár és újra itt vannak a szúnyogok is. A hétköznapi ember nem különbözteti meg a szúnyog fajokat, egyszerűen csak a csípésekkel járó kellemetlenségekkel foglalkozik, vakar és keneget. Pedig nem mindegy hol, mikor és milyen szúnyog csíp éppen meg.

Közel 3500 szúnyogfajt ismerünk, ezek közül néhány tucat fordul elő hazánkban is, de csupán 25 szúnyogfajnak van járványügyi, közegészségügyi jelentősége. Az apró vérszívókkal elsősorban szezonálisan, vízparti területeken találkozhatunk. Köztudott, hogy komoly szerepük van a malária és a nyugat-nílusi láz terjedésében. Egyik betegségre sem létezik megelőző védőoltás.

A maláriáról a magyar lakosság kevésbé jól informált, hiszen a nagy vízrendezéseket követően megszűntek azok a területek, melyek élőhelyet biztosítottak a kórt terjesztő fajoknak, így a félelmetes betegség gyakorlatilag eltűnt az országból: malária-járványt fél évszázada nem regisztráltak. Az évente nyilvántartott 10-20 megbetegedés külföldről származó, úgynevezett behurcolt (import) eset, amelynek elsődleges oka az, hogy a maláriával fertőzött területre utazók a közegészségügyi előírásokat figyelmen kívül hagyják, nem szedik a szükséges gyógyszereket, és nem használják a szúnyogriasztó szereket sem. Ezért nagyon fontos a nyári időszak kezdetével beszélni róla, ugyanis sokan választanak nyaralásuk úti céljaként olyan országot, ahol a malária elterjedt fertőző betegség.

Számos olyan kedvelt egzotikus úti célt is a fertőzött területek között tartunk számon, mint például Kenya, India, Thaiföld, Mauritius, Brazília és Mexikó. Évente 100 országból mintegy 125 millió utazó látogat el a maláriafertőzés-veszélyes trópusi vagy szubtrópusi területekre és egyes jelentések szerint közel tízezren meg is betegszenek az utazás során.A WHO becslései szerint a maláriás megbetegedések száma az utazók körében ennek akár a háromszorosa is lehet.

A nyugat-nílusi láz azonban komoly veszélyt jelent az európai országok számára is. A betegséget az utóbbi időkben számos környező országban regisztrálták, 2003-óta Magyarországon is jelen van. Tünetei hasonlatosak az influenzáéhoz, azonban akár végzetes agyhártya- és agyvelőgyulladáshoz is vezethet. Különösen az idős- és a gyenge immunrendszerrel rendelkező emberek veszélyeztetettek, akiknél nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szövődmények.


Dr. Ferenczi Emőke, az Országos Epidemiológia Központ virológus főorvosa szerint idén egyébként nem kell nagy szúnyog-terjesztette betegség-járványra számítani Magyarországon, hiszen a tavalyi év ebből a szempontból kiemelkedő volt. Ezek a vírusos betegségek pedig általában bizonyos periódusokként – általában 3 évente – okoznak jelentős számú megbetegedést.


Tőlünk délebbre már más szúnyog-terjesztette betegségek is jellemzőek. Olaszországban gyakori a chikunya betegség, mely a nyugat-nílusi lázhoz hasonló tüneteket, izületi fájdalmat és lázat okoz.


Utazás előtt minden esetben érdemes utánanézni, hogy a célországban milyen hasonló fertőzésveszélyre kell felkészülni.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Ettől szebbet festeni sem lehet - Bora Bora, Földünk legszebb szigete

 Egy polinéz legenda szerint Oro isten (a háború istene) szerelme jeléül egy fekete igazgyöngyöt adományozott a szépséges Bora Bora istennőnek, így vált a halandók számára is elérhetővé ez a titokzatos és különleges ékszer. A fekete gyöngyön kívül azonban több mindent is köszönhetünk ennek a lélegzetelállító szigetvilágnak! Bora Bora mindenki szívébe belopta magát tökéletesen fehér strandjaival, azúrkék, kristálytiszta vizével, az óceánban...

Tovább

Sikeresen tesztelték az új malária elleni vakcinát

 Amerikai hírforrások arról tájékoztatnak, hogy sikeresen tesztelték az új, malária elleni vakcinát: 15 beoltott emberből 12-nél kialakult a védelem a fertőzéssel szemben.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Thaiföld

Thaiföld Malájziával, Burmával, Laosszal és Kambodzsával határos. Az ország négy fő részre tagolt: a Chao Phraya folyó termékeny, középső síkságai; a 300 méter magas északkeleti fennsík szegényebb régiója; észak-Thaiföld termékeny völgyei és hegyei; és a déli félsziget esőerdei. A legmagasabb hegycsúcs a Chiang Mai provinciában található 2596 m magas Doi Inthanon.

Az ország területének negyedét monszun- és esőerdők borítják, de rengeteg gyümölcs-, bambusz- és trópusi keményfa is nő Thaiföldön. 66 nemzeti parkja és 32... Thaiföld