Hasznos információk autósoknak

Jó tanácsok autós utazóknak


Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

 

Egészségesen négykeréken

 

Az úti patikáról se feledkezzünk meg. Ez ugyan nem kötelező elem, mégis nagyon praktikus. Saját igények alapján vihetünk magunkkal láz- és fájdalomcsillapítót, megfázás elleni készítményt, gyomor- és bélbántalmakon enyhítő gyógyszert, leégés és rovarcsípés utáni krémeket. Természetesen a ragtapasz, a csipesz, a lázmérő és a kötszer is jó szolgálatot tehet. Ha valaki nem bírja a hosszú autózást, könnyen megszédül, megfájdul a feje, hányingere lesz, elkerülheti a kellemetlen panaszokat, ha az utazás előtt bevesz egy gyógyszert, vagy gyógynövényboltokban kapható gyömbértablettát, illetve ha nem olvas a járműben, friss levegőt enged az utastérbe, vagy egyszerűen csak előre néz az autóban. Bizonyos betegségekre már ennél is korábban gondolhatunk. A hepatitis A a mediterráneumban gyakran előforduló, mely fertőzött étellel és itallal terjed. Az autósok többnyire a helyi vendéglátó egységekben étkeznek, megfordulnak az útszéli éttermekben és büfékben, ahol többnyire nincs módjuk arra, hogy ellenőrizzék a élelmiszerek származását, és a higiéniát. Egyszerű, hatékony és kényelmes védekezési lehetőséget biztosítanak a védőoltások, melyeket bárki felvehet az utazást megelőzően a magyar oltóközpontokban, vagy kérheti háziorvosától. Érdemes utazás előtt 4-6 héttel ellátogatni orvoshoz és tanácsot kérni, valamint felvenni az ajánlott hepatitis A és B elleni védőoltást. A teljes oltási sor felvételével életre szóló védettség szerezhető. Ha már útnak indultunk tartsunk gyakran pihenőt, mozgassuk meg tagjainkat. A nyújtózás jól esik az utasoknak is, a sofőr, pedig felfrissül. Ha lehet, utazzunk társasággal: költségkímélő és sokkal szórakoztatóbb is, mint egyedül, vagy csak két fő esetén. Ha a társaságban többen is rendelkeznek jogosítvánnyal, akár váltott sofőrrel is utazhatunk. Az autóban igen meleg lehet, amennyiben nem légkondicionált, ezért mindig gondosodjunk a megfelelő folyadékpótlásról. A meleg jelentősen rontja az autóvezető teljesítményét, és figyelem elvesztéséhez vezet, ezért ha lehetséges, az autóban teremtsünk vezetéshez ideális körülményeket. Nyáron akár 50 fok is kialakulhat az autóban, így figyeljünk a megfelelő szellőztetésre és levegőztetésre, ez a meleg súlyos esetben hőgutát is okozhat. Ha valaki az utasok közül érzékeny a légkondicionálóra, akkor öltözzön fel megfelelően, a légkondicionáló 21 fok fölé állításával, a szellőzők plafonra állításával elkerülhető a megfázás.

 

Műszaki és baleseti biztonság

 

Ha autóval indulunk, külföldi utazás előtt mindenképpen célszerű áttekinteni a Casco szerződés szabályzatát. A Casco biztosítások egyik fontos szolgáltatása, hogy a biztosító társaságok megtérítik a sérült jármű mentésével, szállításával, tárolásával kapcsolatos költségeket, ha azok igazoltan és indokoltan merültek fel. Érdemes azonban meggyőződni arról is, hogy a biztosítótársaság a Magyarország területén kívül bekövetkező járműkárokra az említett költségeket hogyan téríti meg. Szükséges-e például előre jóváhagyatni az autómentés, vagy -megőrzés költségeit, mielőtt azokat a szolgáltatónak kifizetnénk.

Nemzetközi forgalomban az úgynevezett zöldkártya igazolja, hogy a gépjármű tulajdonosa rendelkezik olyan felelősség biztosítással, amely a külföldön okozott károkat is megtéríti a károsult részére. (Ez a zöldkártya nem tévesztendő össze a környezetvédelmi megfelelőséget tanúsító, szintén ezen a néven közismert igazolással). Európában az ún. rendszám-egyezményhez csatlakozott országokban - az Európai Unió országai, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein - a zöldkártya bemutatása nem szükséges. A rendszámegyezményben részt nem vevő országokban a zöldkártya elengedhetetlen, ha az autótulajdonos ilyent nem tud felmutatni, az adott országban előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell megkötnie a határon.

 

Határ-átlépések, útdíjak

 

Az autópályadíjak alakulásáról is érdemes még itthon informálódni. A magyar autósok szempontjából fontos országok közül hazánkban a nyári szezonban 1530 forintba kerül a négynapos, és 2550 forintba az egyhetes autópálya-matrica. Ez jutányosabb a Szlovéniában fizetendő 15 eurónál. Csehországban a magyarországihoz hasonló összegbe kerül az egyhetes matrica, Ausztriában 7,20 euró fejében tíz napig használhatjuk az autópálya- és autóút-hálózatot, míg Szlovákiában vagy Bulgáriában a szlovéniai érték harmadából, Romániában ötödéből kijön az engedély. (Igaz, hogy utóbbi két országot jócskán drágítja a tranzitutasok számára a dunai átkelés borsos ára: a különböző kompok, illetve hidak használatáért 7-23 euró közötti összeget kell fizetniük a személyautósoknak). A legolcsóbban Ukrajnát, Németországot vagy Hollandiát és Belgiumot úszhatjuk meg. Ezekben az államokban a személygépkocsikra egyáltalán nem szednek úthasználati díjat, legfeljebb egy-egy alagutat kell bekalkulálni az utazóknak. Egészen más nagyságrenddel számolhatunk viszont azokban az országokban, amelyekben a megtett úttal arányosan kell leróni az autópálya-használati díjakat. Franciaország és Olaszország mellett a jugoszláv utódállamok zöme és Görögország is ezt a rendszert alkalmazza. Így a Balkánon egy-egy viszonylag kis szakaszért kifizethetünk akkora vagy nagyobb összeget, amennyiért nálunk egy hétig lehet használni az autópályákat. Lengyelországban csak néhány autópálya-szakaszon szednek díjat, és ezek is viszonylag olcsók. Így például a Katowice-Krakkó közötti A4-es pályán két szakasz is van, amelyeket egyenként 6,50 zlotyért (körülbelül 450 forintért) lehet abszolválni. Az olasz és francia sztrádákon közismerten magas szakaszdíjakra kell felkészülni. Aki például a tarvisiói határtól Velencéig akar eljutni, annak több mint 11 eurót kell kifizetnie az úthasználatért, míg a Róma-Firenze szakasz egymagában 14,40 euróba kerül. Franciaországban a strasbourgi belépéstől Párizsig körülbelül 33 eurót kénytelen leróni egy autós.

Az uniós polgároknak, az Európai Unióról szóló Maastrichti Szerződés alapján többek között joga van a tagállamok területén való szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz, a korábbi határokon való egyszerűbb áthaladáshoz. A gyakorlatban ez azzal jár, hogy a magyar állampolgárok is korlátozások nélkül utazhatnak az Európai Unió, valamint az Európai Gazdasági Térség tagállamaiba. Az uniós csatlakozás azonban nem jelenti azt, hogy bárhol, bármikor, kötöttségek nélkül léphetnénk át Magyarország és a többi tagország határát, az államhatárt jogszerűen továbbra is kizárólag a forgalom számára megnyitott közúti, vasúti, vízi vagy légi határátkelőhelyeken, a határőrség és más hatóságok ellenőrzése mellett léphetjük át. Az határátkelés nélkülözhetetlen feltétele, hogy érvényes útlevéllel vagy egyéb úti okmánnyal rendelkezzünk. Az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országba történő kiutazással kapcsolatos határátlépési szabályok nem változtak. A határátlépés kizárólag kijelölt határátkelőhelyen és érvényes útlevél vagy egyéb úti okmány birtokában történhet. A schengeni övezethez csatlakozást követően Magyarországról teljesen szabadon, személyellenőrzés nélkül lehet utazni Ausztria, Szlovákia és Szlovénia felé. A romániai határszakaszon könnyített ellenőrzés van: a magyar és a román állampolgárok mint EU-polgárok gyorsított eljárással kelhetnek át. Ugyanez lesz a helyzet Ukrajna, Szerbia felé is - Horvátország azonban bizonyos szempontból kivétel: a magyar és a horvát állampolgárok egy korábbi megállapodás értelmében személyazonossági igazolvánnyal léphetnek be a másik országba a shengeni határnyitás után is.Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Peru

Peru maga a történelem. Kevés olyan ország van a Földön, amely olyan történelemmel büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fővárost Cuzcot, Machu Picchu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének, ahhoz hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de ez még kiegészül a varázslatos tájakkal, és az egyedülálló élővilággal is, a világ egyik legizgalmasabb... Peru