Aktuális

Külföldre autóval – praktikus tanácsok nem csak kezdőknek

2013-10-17


Szerző: Glázer Tamás


 Bár itthon már vége a nyárnak, tőlünk délebbre még gyakran kúszik harminc fok fölé a hőmérő higanyszála. Ezért sokan döntenek úgy, hogy – a tömeget elkerülve – az utószezonban autóznak a mediterrán térségbe. Cikkünkben az ő számukra gyűjtöttünk csokorba néhány praktikus tanácsot az Autóklub segítségével.

 

 

 Amikor a naptárban lepereg az augusztus, akkor néhány dologban biztosak lehetünk: a hazai vizek már csak korlátozottan fürödhetőek, a mediterrán országokban elindul az utószezon és gyülekezni kezdenek a fecskék, hogy délre induljanak. A fenti tényezők hatására az autósok közül sokan gondolják úgy, hogy - bár csak néhány napra – de ők is nekiindulnak a tengerhez vezető útnak, családjuk és néhány napi hidegélelem társaságában. Persze két szárny helyett nekik négy kerékkel kell beérniük, és a madarakéhoz mérten rövidebb táv dacára a szervezetüket is alaposan megviseli egy ilyen túra. Azonban néhány praktikus tanács megszívlelésével könnyen elkerülhetőek az emberre és autóra ható kellemetlen mellékhatások. Cikkünk azok számára íródott, akik kevésbé rutinosak a hosszabb távú autózásban, de valószínűleg az autóstársadalom minden rétege talál benne néhány számára is érdekes tudnivalót.

 

            Mielőtt az autó és saját magunk felkészítését pontról-pontra végig tekintenénk, elsőként azt kell tisztáznunk, hogy mit is jelent autós zsargonban a hosszú távú utazás. Kérdésünkre a Magyar Autóklub így határozta meg ezt a kategóriát: „Hosszú távú utazásról 300 km távolságtól beszélhetünk, melyet lakott területen belül illetve vegyesen autópályán és egyéb utakon teszünk meg”. A válaszból nyilvánvalóan kitűnik, hogy a tengerpartra vezető utak automatikusan ebbe a kategóriába esnek, de egy bécsi városlátogatás is – különösen a keleti országrészből – hosszú távú túrának számít. Ez pedig egy átlag autós számára már némi odafigyelést igényel. Az Autóklub azt tanácsolja, hogy: „A gépkocsivezető legyen kipihent és tartson kb. 100-150 km-ént pihenőt. Fontos, hogy az utasok ne zavarják a vezetőt, illetve figyelmeztessék, ha észreveszik, hogy lankad a figyelme”. Emellett fordítsunk figyelmet a vezető egészségi állapotára is, például ügyeljünk megfelelő védőoltások felvételére (a mediterrán országokban gyakori a hepatitis a fertőzés veszélye!) és a megfelelő útipatika összeállítására is (cikkünk ebben a témában).

 

De nem csak a vezetőnek, hanem a gépkocsinak megfelelő műszaki állapotban kell lennie ami, kiterjed olyan dolgokra is, hogy pótkerék nélkül ne induljunk el és ellenőrizzük annak állapotát valamint a megfelelő légnyomást is az abroncsban. Műszaki szempontból a felkészítés a szokásos, időszakos szerviz elvégzésével kezdődik, ennek meglétéről mindenképpen győződjünk meg. Ha a szervízperiódus vége felé járunk, akkor érdemesebb előrehozni a műhelylátogatást, hogy az autó is felkészülten várja az utat. Ez azért fontos, mert a folyamatosan karbantartott járművön nagy többségében vizsgálatra kerültek azok az alkatrészek, melyek egy külföldi utazás előtti ellenőrzése szükséges. Ezen felül az Autóklub a további ajánlásokat fogalmazta meg:

 

„Amit javasolt egy hosszú utazás előtt átnézetni a gépjárművön:

-          Közlekedésbiztonsági vizsgálat: a műszaki vizsgának megfelelően, a közlekedés biztonságában érintett alkatrészek vizsgálatát jelenti (pl.: fék, lengéscsillapító, világító berendezések, futómű alkatrészek, gumiabroncsok, kormánymű, stb.).

-          Fékfolyadék forráspontjának az ellenőrzése.

-          Futómű műszeres ellenőrzés.

-          Folyadékszintek ellenőrzése.

-          Akkumulátor állapotának műszeres ellenőrzése.

-          Hibatároló kiolvasása. (Hibakód esetén a hiba megszüntetése.)”.

A gépkocsi és az autóvezető felkészítésének részeként győződjünk meg arról is, hogy az okmányaink rendben vannak-e. Magyar turisták Európában érvényes magyar jogosítvánnyal és forgalmi birtokában vezethetik az autójukat, ha az nem saját tulajdonú, akkor meghatalmazásra van szükségük. A tengerentúlon vagy Európán kívüli országokban kérhetik a nemzetközi jogosítványt, mely azonban nem egy önálló dokumentum, hanem a nemzeti jogosítvány alapján kiállított kiegészítő dokumentum. A kötelező felelősségbiztosítás megkötését tanúsító úgynevezett zöldkártya beszerzése bizonyos országokba utazók számára feltétlenül szükséges, az EU országokban azonban a magyar rendszám tanúsítja, hogy a tulajdonos egy olyan országból jött, ahol létezik a kötelező biztosítás rendszere.

 

Ha ezen a lépésen túl vagyunk, akkor azt is át kell gondolnunk, hogy - fürdőruhán, naptejen és a kedvenc téliszaláminkon kívül - milyen extra felszerelésre lehet szükségünk az út folyamán. Cikkünk második részében a nap, a sós levegő és a poggyász jut fontos szerephez.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Külföldre autóval – praktikus tanácsok nem csak kezdőknek II.

Bár itthon már vége a nyárnak, tőlünk délebbre még gyakran kúszik harminc fok fölé a hőmérő higanyszála. Ezért sokan döntenek úgy, hogy – a tömeget elkerülve – az utószezonban autóznak a mediterrán térségbe. Cikkünkben az ő számukra gyűjtöttünk csokorba néhány praktikus tanácsot az Autóklub segítségével.      

Tovább

Előbb jobbra, aztán balra – Utazzunk Londonba! (II. rész)

 Mielőtt útnak indulunk, tervezzük meg alaposan, mely látnivalókat szeretnénk mindenképpen megtekinteni, és nagyon fontos tudni azt is, hogy ezek milyen messze helyezkednek el egymástól. Érdemes tehát egy-egy napra úgy összeválogatni a célállomásokat, hogy azok a lehető legközelebb legyenek egymáshoz, hogy ne az utazással eltöltött időé, hanem sokkal inkább a nevezetességeké legyen a főszerep. Az alábbiakban ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Ciprus

Ciprust Aphrodité szigetének is nevezik, mivel a görög mitológia szerint innen származik a szépség és szerelem istennője. A legenda úgy tartja, Aphrodité ezen a szigeten lépett ki a tengerből.
 
A Földközi-tenger legkeletibb szigete három kontinens metszéspontjában fekszik. Az ország fővárosa, Nicosia a sziget középső részén található.
 
1974 óta az ország politikai tekintetben kettéosztott. A sziget éghajlata egyedülálló, a napsütés és a kellemes mediterrán éghajlat egész évben élvezhető. Június elejétől október végéig meleg a... Ciprus

Egészségügyi információk országok szerint