Aktuális

Külföldre autóval – praktikus tanácsok nem csak kezdőknek

2013-10-17


Szerző: Glázer Tamás


 Bár itthon már vége a nyárnak, tőlünk délebbre még gyakran kúszik harminc fok fölé a hőmérő higanyszála. Ezért sokan döntenek úgy, hogy – a tömeget elkerülve – az utószezonban autóznak a mediterrán térségbe. Cikkünkben az ő számukra gyűjtöttünk csokorba néhány praktikus tanácsot az Autóklub segítségével.

 

 

 Amikor a naptárban lepereg az augusztus, akkor néhány dologban biztosak lehetünk: a hazai vizek már csak korlátozottan fürödhetőek, a mediterrán országokban elindul az utószezon és gyülekezni kezdenek a fecskék, hogy délre induljanak. A fenti tényezők hatására az autósok közül sokan gondolják úgy, hogy - bár csak néhány napra – de ők is nekiindulnak a tengerhez vezető útnak, családjuk és néhány napi hidegélelem társaságában. Persze két szárny helyett nekik négy kerékkel kell beérniük, és a madarakéhoz mérten rövidebb táv dacára a szervezetüket is alaposan megviseli egy ilyen túra. Azonban néhány praktikus tanács megszívlelésével könnyen elkerülhetőek az emberre és autóra ható kellemetlen mellékhatások. Cikkünk azok számára íródott, akik kevésbé rutinosak a hosszabb távú autózásban, de valószínűleg az autóstársadalom minden rétege talál benne néhány számára is érdekes tudnivalót.

 

            Mielőtt az autó és saját magunk felkészítését pontról-pontra végig tekintenénk, elsőként azt kell tisztáznunk, hogy mit is jelent autós zsargonban a hosszú távú utazás. Kérdésünkre a Magyar Autóklub így határozta meg ezt a kategóriát: „Hosszú távú utazásról 300 km távolságtól beszélhetünk, melyet lakott területen belül illetve vegyesen autópályán és egyéb utakon teszünk meg”. A válaszból nyilvánvalóan kitűnik, hogy a tengerpartra vezető utak automatikusan ebbe a kategóriába esnek, de egy bécsi városlátogatás is – különösen a keleti országrészből – hosszú távú túrának számít. Ez pedig egy átlag autós számára már némi odafigyelést igényel. Az Autóklub azt tanácsolja, hogy: „A gépkocsivezető legyen kipihent és tartson kb. 100-150 km-ént pihenőt. Fontos, hogy az utasok ne zavarják a vezetőt, illetve figyelmeztessék, ha észreveszik, hogy lankad a figyelme”. Emellett fordítsunk figyelmet a vezető egészségi állapotára is, például ügyeljünk megfelelő védőoltások felvételére (a mediterrán országokban gyakori a hepatitis a fertőzés veszélye!) és a megfelelő útipatika összeállítására is (cikkünk ebben a témában).

 

De nem csak a vezetőnek, hanem a gépkocsinak megfelelő műszaki állapotban kell lennie ami, kiterjed olyan dolgokra is, hogy pótkerék nélkül ne induljunk el és ellenőrizzük annak állapotát valamint a megfelelő légnyomást is az abroncsban. Műszaki szempontból a felkészítés a szokásos, időszakos szerviz elvégzésével kezdődik, ennek meglétéről mindenképpen győződjünk meg. Ha a szervízperiódus vége felé járunk, akkor érdemesebb előrehozni a műhelylátogatást, hogy az autó is felkészülten várja az utat. Ez azért fontos, mert a folyamatosan karbantartott járművön nagy többségében vizsgálatra kerültek azok az alkatrészek, melyek egy külföldi utazás előtti ellenőrzése szükséges. Ezen felül az Autóklub a további ajánlásokat fogalmazta meg:

 

„Amit javasolt egy hosszú utazás előtt átnézetni a gépjárművön:

-          Közlekedésbiztonsági vizsgálat: a műszaki vizsgának megfelelően, a közlekedés biztonságában érintett alkatrészek vizsgálatát jelenti (pl.: fék, lengéscsillapító, világító berendezések, futómű alkatrészek, gumiabroncsok, kormánymű, stb.).

-          Fékfolyadék forráspontjának az ellenőrzése.

-          Futómű műszeres ellenőrzés.

-          Folyadékszintek ellenőrzése.

-          Akkumulátor állapotának műszeres ellenőrzése.

-          Hibatároló kiolvasása. (Hibakód esetén a hiba megszüntetése.)”.

A gépkocsi és az autóvezető felkészítésének részeként győződjünk meg arról is, hogy az okmányaink rendben vannak-e. Magyar turisták Európában érvényes magyar jogosítvánnyal és forgalmi birtokában vezethetik az autójukat, ha az nem saját tulajdonú, akkor meghatalmazásra van szükségük. A tengerentúlon vagy Európán kívüli országokban kérhetik a nemzetközi jogosítványt, mely azonban nem egy önálló dokumentum, hanem a nemzeti jogosítvány alapján kiállított kiegészítő dokumentum. A kötelező felelősségbiztosítás megkötését tanúsító úgynevezett zöldkártya beszerzése bizonyos országokba utazók számára feltétlenül szükséges, az EU országokban azonban a magyar rendszám tanúsítja, hogy a tulajdonos egy olyan országból jött, ahol létezik a kötelező biztosítás rendszere.

 

Ha ezen a lépésen túl vagyunk, akkor azt is át kell gondolnunk, hogy - fürdőruhán, naptejen és a kedvenc téliszaláminkon kívül - milyen extra felszerelésre lehet szükségünk az út folyamán. Cikkünk második részében a nap, a sós levegő és a poggyász jut fontos szerephez.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Koffer tippek - Hogyan válasszunk megfelelő bőröndöt?

 Gondolta volna, hogy különböző típusú bőröndöt érdemes választani, ha autóval, vonattal vagy repülővel utazunk? Tudta, hogy a harsány színű bőröndök használata nemcsak egy divathóbort, hanem valódi gyakorlati előnyük is van? Cikkünkben szakember segítségével adunk hasznos tanácsokat a tökéletes utazótáska kiválasztásához! 

Tovább

Külföldre autóval – praktikus tanácsok nem csak kezdőknek II.

Bár itthon már vége a nyárnak, tőlünk délebbre még gyakran kúszik harminc fok fölé a hőmérő higanyszála. Ezért sokan döntenek úgy, hogy – a tömeget elkerülve – az utószezonban autóznak a mediterrán térségbe. Cikkünkben az ő számukra gyűjtöttünk csokorba néhány praktikus tanácsot az Autóklub segítségével.      

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Olaszország

Az édes élet csupán néhány óra autóval
 
Dolce vita. Ez Olaszország. A tiszta tenger és Európa legszélesebb homokos partjai, ahol a napernyők tarkán sorakoznak végeláthatatlan sorban egészen a hullámok pereméig. Olaszország mind a tengert, mind a hegyeket, mind pedig a művészeteket kedvelő turisták utazásának célpontja. Az olasz csizma szárát körülölelő tengerpart, az ország északi részén elterülő Alpok és az országon végighúzódó Appennin-hegység, valamint a városok ókori és középkori emlékei rengeteg látnivalót és kikapcsolódási... Olaszország

Egészségügyi információk országok szerint