Utazási betegségek

Leishmaniasis

A fertőzött légy csípését követően leggyakrabban,több nap, esetleg hetek múlva különböző bőrfekélyek alakulnak ki, melyből ki lehet mutatni a kórokozót. A betegséget bizonyos légyfajták terjesztik állatokról emberre az érintett területeken.


Leishmaniasis


Elterjedtség

 • Az egysejtű parazita által okozott megbetegedés a világban igen elterjedt. Elsősorban Ázsia, Kelet-Afrika, Közép- és Dél-Amerika országai érintettek. Hozzánk is elég közel van, mivel a Földközi-tenger körüli országokban is előfordul (pl.: Horvátország).

Panaszok és tünetek

 • A fertőzött légy csípését követően leggyakrabban több nap, esetleg hetek múlva különböző bőrfekélyek alakulnak ki, melyből ki lehet mutatni a kórokozót.
 • Enyhébb esetekben ezek a bőrfekélyek maguktól is meggyógyulnak, de hosszú idő alatt.
 • Súlyosabb esetekben kiterjedt szöveti károsodás alakulhat ki, a bőrfelszín, az orr, fül, szájüreg stb. területén is.
 • A betegség súlyosabb formája, mely a belső szerveket érinti („kala azar”), a fertőzést követően hónapok múlva alakul ki. Magas lázzal, gyors leromlással, kezeletlen esetekben halállal végződik. Utazók ritkán betegszenek meg ebben a kórképben.

Kórokozó

 • Egy Leishmania nevű parazita, melyet bizonyos légyfajták terjesztenek állatokról emberre az érintett területeken.

Átvitel

 • A betegséget bizonyos légyfajták terjesztik állatokról emberre az érintett területeken.

Hosszú távú hatása

 • Kiterjedt bőr és nyálkahártya fekélyesedés, a porcok és az arc csontjainak pusztulása
 • Fokozatos leromlás, halál

Kik kaphatják meg

 • Olyanok, akik a járványos területeken élnek, illetve oda utaznak

Gyógyítás

 • Hatékony gyógyszerekkel rendelkezünk

Megelőzés

 • Specifikus védekezési lehetőség nincs
 • Légycsípés ellen kell védekezni
Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Horvátország

Horvátország – 5-6 óra múlva már lubickolhatunk az Adriai-tengerben
 
Kellemes mediterrán éghajlat, gyönyörű leanderbokrok, kristálytiszta tenger, fürdésre csábító kavicsos öblök, többszáz éves templomok, hangulatos, szűk sikátorok, barátságos vendéglátók, roston sült halak, jóféle vörösborok – Horvátország ezzel és emellett még számos programmal is várja látogatóit. A tenger, a napfény, az ókori romok és a történelmi városkák rengetegét nehéz lenne felsorolni. Az egyes régiók (Isztria, Észak-, Közép- és Dél-Dalmácia, a... Horvátország