Programleírás

„3 Plusz: Megbízhatóság, Egészség és Biztonság az utazásban” utazási irodáknak meghirdetett program leírása

 

Évente minden tizedik utazó megbetegszik valamilyen betegségben az utazása során, illetve egyre többször fordul elő olyan járványos megbetegedés Magyarországon, amelynek kiváltója valószínűsíthetően egy megbetegedett utazó lehetett. Több millió hepatitiszes, több millió maláriás és hastífuszos megbetegedést regisztrálnak minden évben a világon az Egészségügyi Világszervezet kimutatásai alapján, hogy csak a leggyakoribb és legsúlyosabb utazási betegségeket említsük példaként. Tavaly, 2008-ban Magyarországon több, mint 400 hepatitises, több maláriás és tífuszos megbetegedést jelentettek. Ezek a betegségek sajnos az utazók felelőtlensége miatt jutottak el Magyarországra is, holott kellő odafigyeléssel és megfelelő védekezéssel a megbetegedések száma nagymértékben lecsökkenthető lehetne! A járványok és megbetegedések visszaszorítása érdekében már évek óta folyamatos felvilágosító kampány zajlik, amelyben a sajtón keresztül tájékoztatják az utazókat az utazás előtti egészségügyi felkészülés fontosságáról. Ennek egyik legfőbb megnyilvánulása az „Egészségtudatos Utazásért” program, amely az utazókat tájékoztatja közvetlenül az úti célpontok egészségügyi előírásairól és veszélyeiről.

A témában zajló kutatások kimutatták, hogy az egészséggel kapcsolatos gondolkodás kialakításában, az utazók egészségügyi felvilágosításában, utazással kapcsolatos betegségek megelőzésében kulcsszerepe van az utazási irodáknak és az ott dolgozó utazásszervező munkatársaknak is. Ezért az Országos Tisztiorvosi Hivatal felismerve az utazási irodák fontos szerepét, a 2009-2010-es utazási szezonban is meghirdeti pályázatát „3 Plusz Program: Megbízhatóság, Egészség és Biztonság az utazásban” címmel. Célja, hogy az utazási irodák, és munkatársaik körében minél nagyobb hangsúlyt kapjon az utasok indulás előtti egészségügyi felkészítése, és az utazás alatti egészségbiztonság kérdése.

„3 Plusz Programot” az OTH egy évre hirdeti meg (2009. április – 2010. április) és arra próbálja motiválni az irodákat, hogy a rendelkezésükre álló kommunikációs felületeken (weboldal, katalógus, hírlevél stb.) minél hangsúlyosabban adják át az egészségügyi információkat utasaik számára. A program szervezői tisztában vannak azzal, hogy az egészséggel, prevencióval kapcsolatos információk összetettek, ezért az OTH készített egy nagyon részletes, adekvát, folyamatosan frissülő és mindenre kiterjedő információs csomagot, amelyet bármely pályázó iroda szabadon felhasználhat a munkája során. A letölthető kommunikációs anyagok a www.utazaselott.hu oldalon megtalálhatóak. A pályázatra is a www.utazaeslott.hu weboldalon lehet regisztrálni.

Mivel jelenleg több, különböző kategóriába sorolható utazásszervező és utazásközvetítő iroda működik a piacon, ezért két különböző címet adnak át a program végén: a „3 Plusz díjas utazásszervező iroda” és a „3 Plusz díjas utazásközvetítő iroda” címet. Ezzel azok az irodák sem kerülnek hátrányba a pályázat során, amelyek kisebb létszámmal működnek, esetleg csak utazásokat közvetítenek. A programba való regisztráció során minden irodának meg kell adni, hogy melyik díj megszerzéséért indul, így automatikusan abba a kategóriába kerül, amely az iroda nagyságának és tevékenységének leginkább megfelel. A díjazott irodák a pályázat végén elnyert címet egy évig korlátlanul és kizárólagosan használhatják kommunikációs anyagaikon és kampányaikban.

Az irodák értékelési kategóriái:
 
  1. Az utazás-egészség tematikájú, utazási betegségek és védőoltásokkal foglalkozó www.utazaselott.hu weboldal linkjét elhelyezte-e a résztvevő iroda a saját weboldalán? (10p.)
  2. A résztvevő utazási iroda a programban szabadon használható tartalmi anyagok segítségével készít-e önálló „Utazás egészség” aloldalt, és ha igen, annak milyen a felépítése, szakmai helyessége? (100p.) Tematika: általános egészségügyi információk utazóknak, utazási betegségek és védőoltások ismertető anyagai, utazási oltóhelyek listája, úti patika leírás
  3. Elérhetőek-e az utazási iroda weboldalának főoldalán egészségügyi információk és azok az információk szakmailag helyesek-e? (100p.)
  4. A program során folyamatosan új információkat, cikkeket küldünk a résztvevő utazási irodáknak. Az iroda frissíti-e folyamatosan az utazás egészségügyi témáit a weboldalon? (10p./alkalom)
  5. Az utazási iroda saját weboldaláról hányan kattintottak át a www.utazaselott.hu-ra, illetve hány látogató jön az utazási iroda weboldala felől erre a weboldalra? (internetes analitikával mérve, 100p.)
  6. Az utazási iroda katalógusában elérhetőek-e és szakmailag megfelelőek-e az egészségügyi felkészüléssel kapcsolatos információk? (100p.)
  7. Az utazás-egészség tematikájú www.utazaselott.hu weboldal linkjét elhelyezte-e a résztvevő iroda a saját katalógusában? (10p.)
  8. Az utazási irodák saját maguk is kommunikálhatják az egészségbiztonsággal kapcsolatos információkat. Az önálló kreatív kommunikációt is értékeljük! (50p.)
  9. Hány utazásközvetítő munkatárs töltötte le a virtuális tréninganyagot az iroda dolgozói közül és milyen eredményekkel zárták a tréninganyag tesztjét (1 fő 1 p. + tesztértékelés után járó pontok)

 

 

Vissza a 3 plusz program nyitólapjára

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Costa Rica

Északon Nicaragua és keleten Panama határolja. Costa Rica mind a Csendes-óceán, mind a Karibi-tenger felé nyitott. Az ország közepén vulkáni hegyek láncolata vonul, Nicaraguától Panamáig, két részre osztva az országot. A hegységek között magas fennsíkok, a tengerpart felé pedig a parti alacsonyan fekvő területek találhatók. A lakosság fele a termékeny, vulkáni talajjal borított parti sávban él. A karibi partvonal 212 km hosszú és növényzetére a mangrove erdők a jellemzők. A Csendes-óceáni part tagolt, sziklás, öblökkel és félszigetekkel tarkított... Costa Rica