Utazási betegségek

Sárgaláz

Sárgaláz

Az egyik legfontosabb, több országba történő beutazáskor kötelezően előírt utazási védőoltás, a sárgaláz elleni oltás. A vakcinát a korábbi gyakorlattal ellentétben már nemcsak az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi Oltóközpontban kaphatják meg az utazók, hanem a területileg illetékes regionális intézetekben és az országos tisztifőorvos által, a nemzetközi utazásokkal kapcsolatos védőoltások végzésére feljogosított oltóhelyeken is.

A sárgaláz influenza-szerű tünetekkel, lázzal, súlyos vérzésekkel járó megbetegedés a trópusi, szubtrópusi területeken, Afrikában és Dél-Amerikában elterjedt, elsősorban mezőgazdasági, erdős területeken, ahol gyakoriak a szúnyogok és a fertőzött majmok.

A magyarok között kedvelt úti célpontok közül Brazíliát, Perut, Venezuelát kell kiemelni, illetve az afrikai régióból Kenyát, Tanzániát, ahová javasolt a sárgaláz elleni oltás. Az oltóhelyek szakemberei naprakész ismeretekkel rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy melyik országban vagy milyen helyzetben kötelező az oltás, kinek nem ajánlott és milyen kizáró körülmények lehetnek.

A betegséget sokféle szúnyogfaj terjeszti. A sárgalázfertőzésnél enyhe esetben influenza-szerű tünetek jelentkeznek, súlyos esetekben magas láz, erős végtagfájdalom, fejfájás, hasi fájdalom, hányás, vérzés, vese- és májelégtelenség, sárgaság a legjellemzőbb tünetek. A sárgaláz az érintett trópusi területeken folyamatosan jelen van. Turistákra akkor jelent veszélyt, ha oltás nélkül utaznak járványos területekre.


Sárgaláz elleni védőoltás

A sárgaláz elleni védőoltás igazolása több országba történő beutazás esetén szükséges, ezért erről előzetesen tájékozódjon és még sok másról is...


Sárgaláz


Panaszok és tünetek

 • Enyhe esetben influenza-szerű tünetek jelentkeznek
 • Súlyos esetekben magas láz alakul ki
 • Erős végtagfájdalom, fejfájás
 • Hányinger, hányás
 • Lassú szívműködés
 • Sárgaság kialakulása
 • Vérzések

Kórokozó

 • Sárgaláz vírusa

Átvitel

 • Többféle szúnyog terjeszti a járványos területeken

Országok listája: a vastag betűs országokba kötelező az oltás, a többiben egyéni mérlegelés javasolt

 1. Angola
 2. Argentína
 3. Benin
 4. Bissau-Guinea
 5. Bolívia
 6. Brazília
 7. Burkina Faso
 8. Burundi
 9. Csád
 10. Ecuador
 11. Egyenlítői Guinea
 12. Elefántcsontpart
 13. Etiópia
 14. Francia Guyana
 15. Gabon
 16. Gambia
 17. Ghana
 18. Guinea
 19. Guyana
 20. Kamerun
 21. Kenya
 22. Kolumbia
 23. Kongó
 24. Kongói Demokratikus Köztársaság
 25. Közép-Afrikai Köztársaság
 26. Libéria
 27. Mali
 28. Mauritánia
 29. Niger
 30. Nigéria
 31. Panama
 32. Paraguay
 33. Peru
 34. Ruanda
 35. Sao Tomé és Principe
 36. Sierra Leone
 37. Suriname
 38. Szenegál
 39. Szomália
 40. Szudán
 41. Tanzánia
 42. Togo
 43. Trinidad és Tobago
 44. Uganda
 45. Venezuela
 46. Zöldfoki-szigetek

Gyógyítás

 • Csak tüneti kezeléssel rendelkezünk

Megelőzés

 • A védőoltás 10 éves védettséget nyújt
 • Allergiás tünetek alakulhatnak ki az arra érzékenyekben (a védőoltás beadása után)
 • Védekezni kell szúnyogcsípés ellen
 • Nem célszerű oltás nélkül dzsungel túrákon részt venni.

Igazolás

A sárgaláz elleni oltást csak a WHO által előírt, 2-3 nyelvű nemzetközi oltási könyvbe "International Certificate of Vaccination or Prophylaxis" szabályosan beírva fogadják el.

Kapcsolódó oldalak:

 

Utolsó frissítés: 2012. februárSárgaláz elleni védőoltás


Sárgaláz
 

A sárgaláz elleni védőoltás igazolása több országba történő beutazás esetén szükséges, ezért erről előzetesen tájékozódjon. A sárgaláz elleni oltás az egyetlen kötelező oltás, amiből bizonyos országokba lépve kérhetik az oltást igazoló okmányt. A sárgaláz elleni oltóanyagot a Nemzeti Népegészségügyi Központ Regionális Intézeteiben, valamint a Tisztifőorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

 

Kinek lehet adni?

 • Minden 9 hónapnál idősebb személynek, aki járványos területre utazik
 • Minden 9 hónapnál idősebb személynek, aki olyan országba utazik, ahol igazolni kell, hogy az oltást megkapta
 • Az oltási igazolvány 10 nappal a beadást követően lesz érvényes
 • Célszerű az oltást felvenni legalább 6 héttel az indulás előttoltás életre szóló védettséget ad
 • Más oltásokkal egyidőben beadható

 

Mikor nem javasolt a védőoltás?
 

Olyan személyeknek, akik allergiásak tojásra, csirkehúsra, vagy korábban már volt allergiás reakciójuk sárgaláz oltást követően

 • 9 hónapnál fiatalabbaknak nem adható (ha az utazás elkerülhetetlen, 6-8 hónapos korban még beadható)
 • Terheseknek és szoptató anyáknak nem adható
 • Súlyos betegség esetén (pl. rákos megbetegedés), vagy olyankor, ha valaki az immunrendszert (a szervezet védekezőképességét) károsító megbetegedésben szenved, illetve olyan gyógyszert szed, amely gátolja az immunrendszer zavartalan működését
 • 65 éves kor felett mérlegelni kell a beadást

 

Lásd: OltóhelyekKiemelt témák

Hasonló hírek

Kiderítették mi okozza jetlag jelenséget

 Az Oxfordi Egyetem kutatói úgy vélik, kiderítették, miért is tart olyan sokáig, míg egy hosszabb utazást követően szervezetünk alkalmazkodik az új időzónához. Azt állítják, megtalálták azokat a „molekuláris fékeket”, amelyek az ún. „jetlag”-et okozzák.  

Tovább

Utazásra nem javasolt országok – Mit kockáztatunk az utazással?

 Néhány hete a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok és térségek közé sorolta Egyiptomot. Ezzel a biztonsági kategóriával számos desztináció esetén számolnunk kell. (A teljes lista itt található.) Nagyon fontos, hogy azok az utazók, akik a felsorolt országok valamelyikébe tervezik pihenésüket, tisztában legyenek a rájuk vonatkozó útlemondási és biztosítási tudnivalókkal.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Peru

Peru maga a történelem. Kevés olyan ország van a Földön, amely olyan történelemmel büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fővárost Cuzcot, Machu Picchu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének, ahhoz hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de ez még kiegészül a varázslatos tájakkal, és az egyedülálló élővilággal is, a világ egyik legizgalmasabb... Peru