Chile - Hasznos információk

Éghajlat

4300 kilométeren keresztül húzódik a keskeny ország Dél-Amerika nyugati felén, nyugatról a Csendes-óceán keleten az Andok biztosít természetes határvonalat. Mindössze Argentínával, Peruval és Bolíviával határos. Szélessége csak 200 kilométer, de ezalatt a 200 kilométer alatt a tengerszintről 6000 méter magasságig lehet eljutni. Hihetetlen eltérések vannak a domborzatban és ezáltal az éghajlatban is. Patagónia szinte állandóan fagyos tundra, a tengerpartján fantasztikus strandok találhatók, a hegyek egész évben hóval borítottak, ugyanakkor van az országnak olyan része is, ahol még sohasem mértek csapadékot. Az ország középső területein mediterrán éghajlat uralkodik.

Mikor utazzunk

A fővárost és az ország középső részeit érdemes ősszel vagy kora tavasszal felkeresni, a nemzeti parkok és a tavak környéke nyáron a legszebb. A síterepek akkor a legjobbak, amikor az északi féltekén tél van. A Húsvét-szigetek a nyári hónapok kivételével hűvösebb és olcsóbb, mint Chile.

Közlekedés

Gépjárművezetéshez az érvényes magyar/európai jogosítvány nem elegendő. A turisták csak nemzetközi jogosítvány birtokában vezethetnek. Gépkocsi bérléséhez nem készpénzt, hanem hitelkártyát kérnek garanciaként! Az Andokban gépkocsival közlekedőknek nélkülözhetetlen a hólánc.

Santiagóban és más városokban is nyugodtan használhatók a tömegközlekedési eszközök és az elfogadható árú taxik. Az autóbuszon utazók nyugalmát legfeljebb utcai zenészek, kéregetõk zavarják, a zsebtolvajlás nem jellemzõ. A megkülönböztető felirattal ellátott iránytaxik meghatározott útvonalon közlekednek, az autóbuszokhoz hasonlóan több utassal.

Chile nemzetközi repülőterén felszállás előtt nemzetközi járatokon 26 USD, helyi járatokon - kategóriától függően - 2-7 USD reptéri illetéket kell kifizetni. Ez alól felmentést a reptér személyzete a nagykövetség közbenjárására sem adhat. Érdemes indulás előtt ellenőrizni, hogy a repülőjegy árában benne foglaltatik-e ennek a díjnak a megfizetése, vagy sem. Nemzetközi járaton, az elutazás előtt 48 órával a helyfoglalást rekonfirmálni kell, ellenkező esetben azt törölhetik.

Hasznos tanácsok Chilébe utazóknak

10% borravalót szokás adni az éttermekben.
Az üzletek általában reggel 8 órától tartanak nyitva délután 3-4-ig. Utána 8-kor nyitnak ki újra.
Valparaisoban tilos a hadsereg csónakjait fotózni, akár szabadságvesztés is lehet a büntetés érte.

Be- és kiutazás

Chile csak légi- vagy víziúton megközelíthető, az Andok lehetetlenné teszi a szárazföldi határátkelést. Santiago repülőterére számos európai légitársaság indít járatokat a nagyobb európai repülőterekről.

Közlekedés az országon belül

Nagyon könnyű az országon belül utazni, a buszok gyorsak, pontosak és kényelmesek, a belföldi repülőjáratok is viszonylag olcsók.

Vasúthálózat hossza: 6.782 km

Úthálózat hossza: 79.800 km

Sportolási lehetőségek

A nemzeti parkok kiemelkedő adottságokkal rendelkeznek a túrázók és a hegymászók számára. A sok jól felszerelt park közül is kiemelkedik a Parque Nacional Torres del Paine, amely a túrázók paradicsoma. A Tóvidéken Pucon hivogatja a hegymászás, a vadvizi evezés, a hegyi kerékpározás és a lovaglás szerelmeseit. A Valle Nevado és Portillo remek síterep, a Maipo, a Claro és a Biobio folyó pedig elsőrangú raftinghely.

 

Közegészségügyi állapotok és közbiztonság: megfelelő

Ezzel együtt a csapvíz és az utcai árusok által kínált élelmiszer fogyasztása nem ajánlott. Santiagóban és tágabb környékén klimatikus nehézségektől nem kell tartani. Ugyanakkor az északi sivatagos és a déli jeges területeken, valamint az Andokban a hazaitól lényegesen eltérő időjárási viszonyokra kell felkészülni. A Chiléhez tartozó csendes-óceáni Húsvét-szigetre látogatók szúnyogriasztót, lázcsillapító gyógyszereket (de NE aszpirint, mert az fokozhatja a vérzékenységet!) vigyenek magukkal. A chilei kórházak sürgősségi esetekben is csak olyan a külföldit részesítenek ellátásban, aki érvényes biztosítással rendelkezik. Ennek hiányában csak megfelelő biztosíték (pl. néhány ezer USD letétbe helyezése) mellett nyújtanak segítséget.

A chilei közbiztonság - bár a latin-amerikai átlagnál lényegesen jobb - szükségessé teszi a fokozott óvatosságot. Nem ajánlott az ékszerek, értékes órák viselése, kézicsomagok, kamerák, vagy más értéktárgyak felügyelet nélkül hagyása. A fejlett bankrendszer lehetővé teszi készpénz helyett a hitelkártyák, utazási csekkek széles körû, biztonságos használatát. Készpénzfizetés esetén a szállodákat kivéve csak helyi valutát fogadnak el, a pénzváltók és a bankok elsősorban amerikai dollárt váltanak.

Egészségügy

Az egészségügyi helyzet európai mércével is jónak mondható, ennek ellenére a Chilébe utazóknak érdemes hepatitis A ellen beoltatniuk magukat az utazás előtt. A csapvíz és az utcai árusok által kínált élelmiszer fogyasztása nem ajánlott.

Utazás előtt mindenképpen ajánlatos egy nemzetközileg ismert biztosítónál mindenre kiterjedő balesetbiztosítást kötni, mivel a chilei kórházak sürgősségi esetekben is csak olyan külföldit részesítenek ellátásban, aki érvényes biztosítással rendelkezik. Ennek hiányában csak megfelelő biztosíték (pl. néhány ezer USD letétbe helyezése) mellett nyújtanak segítséget.

 

Nemzetközi repülőterek

Santiago, Arica.

Helyi közlekedés


Chile fejlett, egyre bővülő úthálózattal, sűrűn üzemelő belföldi légi járatokkal rendelkezik, a közlekedés biztonságosnak mondható. Santiagóban és más városokban is nyugodtan használhatók a tömegközlekedési eszközök és az elfogadható árú taxik. Autóval történő beutazáskor nemzetközi jogosítványra, illetve a Magyar Autóklub igazoló kártyájára van szükség.

Santiago de Chile nemzetközi repülőterén felszállás előtt nemzetközi járatokon személyenként 26 USD, helyi járatokon - kategóriától függően - 2-7 USD reptéri illetéket kell kifizetni. Ez alól felmentést a reptér személyzete a nagykövetség közbenjárására sem adhat. Érdemes indulás előtt ellenőrizni, hogy a repülőjegy árában benne foglaltatik-e ennek a díjnak a megfizetése, vagy sem. Nemzetközi járaton, az elutazás előtt 48 órával tanácsos a helyfoglalást megerősíteni.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Ausztria (Osztrák Köztársaság)

 
Ahol a nyugat kezdődik
 
 
Méltóságteljes alpesi táj, kávézók és sütemények világa. Tiszta és rendezett városok, ízléses házak, kedves emberek, színvonalas rendezvények. Ausztria gazdag ország, s ez nem is meglepő az után, hogy mily tekintélyes birodalom központja lehetett.
 
Ausztria a nyugat kapuja, így hívták régen ezt az országot és ez még ma is ugyanúgy igaz. Magyarországot ezer szál és közös emlék kapcsolja nyugati szomszédjához. Kultúránkban ma is sokat őrzünk a monarchia hagyományaiból. A rendszerváltás... Ausztria (Osztrák Köztársaság)