Franciaország - Hasznos információk

Hasznos tanácsok utazóknak

A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma (www.kum.hu) rendszeresen frissíti azon adatállományát, melyben az adott célországba utazók figyelmét hívja fel az ott várható esetleges veszélyekre. Franciaországról a legújabb adatbázisában csupán annyi áll, hogy a nagykövetséggel érdemes ezügyben felvenni a kapcsolatot. Ha tekintetbe vesszük, hogy egy fejlett, európai országról van szó, melynek nagy részén még a klíma is megegyezik hazánkéval, akkor feltehetjük, hogy ugyanazok a „veszélyek” lesnek ránk ott, mint idehaza.

Beutazás Franciaországba

A beutazáshoz feltétlenül szükséges a megfelelő igazolvány, mivel 2004. május 1-jétől már vagy érvényes útlevéllel, vagy személyi igazolvánnyal is beutazhatunk Franciaországba. Ha hosszabb időre megyünk, akkor sem kell már vízumot kiváltani. Viszont ellenőrzik, és bármikor ellenőrizhetik is, a hivatalos szervek az önfenntartáshoz szükséges pénzmennyiség rendelkezésre állását (kb. 50 euro/fő/nap). A tartózkodás egyéb feltételeiről és a munkavállalásról, annak szabályairól és engedélyeiről lásd bővebben: www.social.gouv.fr

 Francia egészségügyi ellátás

Franciaországban ingyenes egészségügyi és sürgősségi ellátásra csak abban az esetben jogosult a kint tartózkodó magyar állampolgár, ha kiváltotta a lakóhelye szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztárnál az E111-es okmányt.

Közbiztonság

Különleges biztonsági intézkedések természetesen Franciaországot sem kerülhették el, melynek folyományaképpen az idelátogató a szokottnál esetleg fokozottabb rendőri jelenlétet tapasztalhat, mely a turisták biztonságát hivatott biztosítani. Egyébként a közbiztonság, eltekintve egy-két jellemzően „odamenni nem életbiztosítás” - címkéjű helytől, főleg Párizsban, jó, így egy átlagos turista valóban csak az ország számtalan szépségével kell, hogy törődjön.

Közlekedés

Párizsban a közlekedés a rengeteg metróvonallal (és „HÉV” – vel és vonattal) nagyon magas szintű, bár elsőre meglepő lehet, hogy a metróajtók nem maguktól nyílnak, csak akkor, ha kívülről/belülről kinyitjuk őket. A metrójegyek az utazásra érvényesek, így akárhány metrójáratot is válthatunk, a jegy csak akkor válik érvénytelenné, mikor feljövünk a felszínre. Érdemes gyűjtőjegyet venni (un. carnet), mert a jegy így olcsóbb. Minden gyűjtőjegyhez adnak ingyen metrótérképet is, így eltévedni lényegében lehetetlen. Az aluljárókban az irányok egyértelműen jelezve vannak, viszont a rengeteg lépcsőzéstől valószínű, hogy a szegény turista párizsi útja végére izomlázat kap. Az agglomeráció a „HÉV” és vonatjáratokkal könnyedén elérhető.

A TGV és a távolsági buszok

Messzebb utazva szintén remek a vonat, főleg nagy távolságra a „nagyon gyors” vonat, az ún. TGV. A jegy erre a járatra jóval drágább, viszont az út is kényelmesebb. Léteznek „sárgabuszos” járatok, általában egy-egy nagyvárosból kiindulva járják be a fontosabb/érdeklődésre számot tartó településeket. A jegyek ára nagyjából egy-két gyűjtőjegy árával egyezik meg (úthossztól függően).

Biztosítás

Bár szervezett utaknál ez egyértelmű, egyénileg is fontos az egészségbiztosítás megkötése elutazás előtt, mert a helyi egészségügyi tarifák igen magasak, ha az ember nem gondolt előre, és nem váltotta ki az E111—et!

Közlekedési rend

Hazánkéval megegyező, bár a vezetési stílusuk lovagiasabb. Gépkocsivezetéshez, bérléshez a nemzetközi jogosítvány kiváltása szükséges.

A Franciaországba utazni szándékozó magyar állampolgárok rendkívül színvonalas tájékoztató anyaghoz juthatnak Budapesten, a Maison de la France-ban. Címe: Budapest, V. ker., Kristóf tér 6. Telefonszám: 266-7823.

Internet

Főleg a nagyvárosokban elég jól ellátott ország, NetCafék elég sok helyen vannak. A postaköltség sem sokkal magasabb, mint nálunk, így a levelezés is megoldható.

 

Magyarország helyi képviseletei

Nagykövetség Párizs

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Erdős André

Cím: 7/9, Square Vergennes 75015 Paris

Előhívó: (33)(1)

Telefon: 5636-0754, 5636-0253, 5636-0254

Ügyelet: 5636-0754, 5636-0253

Fax: 5636-0268

E-mail: webmaster@amb-hongrie.fr

Honlap: www.hongrie.org


Magyar Köztársaság Állandó UNESCO Képviselete Párizs

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Lakatos András

Cím: 1, Rue Miollis 75015 Párizs CEDEX 15

Előhívó: (33)(1)

Telefon: 4568-3532

Ügyelet: 5636-0754, 5636-0253

Fax: 4449-0515

E-mail: dl.hongrie@unesco.org


Európa Tanács melletti állandó képviselet Strasbourg

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Taubner Zoltán

Cím: 4, rue Richard Brunck 67000 Strasbourg

Előhívó: 33-3-88

Telefon: 61-22-11

Ügyelet: 61-22-11

Fax: 60-36-14

E-mail: titkarsag@ambassadehongriestrasbourg.com


Különálló Konzuli Hivatal Párizs

Főkonzul: Précsényi Árpád

Cím: 92, Rue Bonaparte 75006 Paris

Előhívó: (33)(1)

Telefon: 56-81-02-30

Ügyelet: 4354-6696

Fax: 4326-06-27

E-mail: consulat.de.hongrie@wanadoo.fr

Honlap: www.hongrie.org

 

Az ország magyar képviselete

Nagykövetség Budapest

Cím: 1062 Budapest, Lendvay u. 27.

Telefon: (06-1) 374-1100

Fax: 374-1140

E-mail: ambasfn-presse@matavnet.hu

Honlap: www.ambafrance.hu/


Konzuli Osztály-Budapest

Minden adata ugyanaz (nagykövetségi elérhetőség)

Cím: 1062 Budapest, Lendvay u. 27.

Telefon: (06-1) 374-1100

Fax: 374-1140


Tiszteletbeli konzul Pécs

Tiszteletbeli Konzul: Dr. Chaterine Marie Jeanne Feidt

Cím: 7621 Pécs, Széchenyi tér 7-8.

Telefon: (06-72) 315-388

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Peru

Peru maga a történelem. Kevés olyan ország van a Földön, amely olyan történelemmel büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fővárost Cuzcot, Machu Picchu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének, ahhoz hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de ez még kiegészül a varázslatos tájakkal, és az egyedülálló élővilággal is, a világ egyik legizgalmasabb... Peru