Indonézia - Hasznos információk

Beutazási feltételek

Magyar állampolgárok – kizáró idegenrendészeti ok hiányában – megérkezéskor vízumjogosultak (visa on arrival). A 7 napos érvényességű vízum illetéke 10, a 30 napig érvényes vízumé 25 USD. Az útlevélnek a tervezett beutazás napjától még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Éghajlat

Az ország éghajlata egyenlítői, trópusi. Az országban mindössze egy évszak van, mint máshol az egyenlítő mentén. Az évi csapadék mennyiség nagyon magas.

Légikikötők

-Soekarno Hatta nemzetközi repülőtér, Jakarta
-Polonia Airport, Medan
-Ngurah Rai repülőtér, Bali
-Sam Ratulangi Airport, Manado
-Tabing Airport, Padang és
-Juanda repülőtér, Surabaya.

Vízi kikötők

-Batam
-Belawan, Medan
-Tanjung Priok, Jakarta
-Tanjung Perak, Surabaya
-Benoa, Bali
-Sibolga, Észak-Szumátra
-Jayapura, Pápua-Irian-Jaya

Pénz és költségek

A mostani bizonytalanság miatt nem írunk adatokat, de ha Amerikai dollár van nálunk, biztos elboldogulunk odaát.

Utazási csekket vagy készpénzt célszerű vinnünk, mivel hitelkártyát csak a drága szállodák és éttermek fogadnak el.

Borravalót nem szokás adni, de különleges szolgáltatások esetén elvárhatják. Például, ha körbevezet valaki egy helyen, vagy cipeli a csomagunkat, vár valamit ezért. Jakartában a taxisofőrök elvárják, hogy a számlát 500 rúpiára kerekítsük fel. Szállodai portások csomagonként néhány száz rúpiára számítanak.

A mindennapi vásárláskor általában szükséges alkudozni, mivel eleve többet mondanak elsőre. A jelenlegi helyzet miatt azonban legyünk óvatosak és körültekintőek.

Mikor utazzunk

Legjobb, ha a száraz évszakban látogatunk el ide, május és október között.

Be- és kiutazás

Jakartába és Balira juthatunk el legegyszerűbben. Jakartába a legtöbb nemzetközi légitársaság indít járatokat, de Bali is majdnem ennyi beutazót fogad. Vízi úton is megközelíthető, kényelmes és gyors hajójáratokkal Malájzia és Sumatra között.

Közlekedés az országon belül

Indonézia számos belföldi légitársasággal segíti a hatalmas távolságok leküzdését az országon belül: Garuda, Mandala, Merpati és Bouraq. Főútvonalai általában jó minőségű országutak, a busszal való közlekedést nem ajánljuk, legalábbis nagyobb távolságok esetén. A vasúti hálózat kizárólag Jáván és Szumátrán kiépült, amely lassú, nyomorúságos és olcsó, vagy kényelmes és drága. Autót, motort és biciklit tudunk bérelni a nagyobb városokban és a turistaközpontokban. Számos szigetet hajójáratok kötnek össze.

Sportolási lehetőségek

A vízi sportok kedvelőinek ideális környezet, hiszen lehet itt úszni, szörfözni, búvárkodni, sőt raftingolni is Bali Ayung nevű folyóján. Szumátrán a túrázás szerelmesei élhetik ki magukat.

Előforduló betegségek

Malária, Chikungunya-láz, filariasis, bélfertőzések (kolera, bakteriális, protozoon-fertőzések), leishmaniasis, veszettség, egyéb vírusfertőzések (Dengue-láz, AIDS), bőrbetegségek (lepra, gombás fertőzések), kígyók és egyéb mérges állatok marása.

Nemzetközi repülőterek listája

AMI - Mataram, Indonesia - Selaparang
AMQ - Ambon, Indonesia - Pattimura
BDJ - Banjarmasin, Indonesia - Syamsudin Noor
BDO - Bandung, Indonesia - Husein Sastranegara
BIK - Biak, Indonesia - Mokmer
CGK - Jakarta, Indonesia - Soekarno Hatta International
DIL - Dili, Indonesia - Comoro
DPS - Denpasar Bali, Indonesia - Ngurah Rai
GTO - Gorontalo, Indonesia - Tolotio
HLP - Jakarta, Indonesia - Halim Perdana Kusama
JOG - Yogyakarta, Indonesia
MDC - Manado, Indonesia - Samratulang
MES - Medan, Indonesia - Polonia
MKW - Manokwari, Indonesia - Rendani
MLG - Malang, Indonesia
NAH - Naha, Indonesia
PDG - Padang, Indonesia - Tabing
PKU - Pekanbaru, Indonesia - Simpang Tiga
PLM - Palembang, Indonesia - Sultan Mahmud Badaruddin Ii
PLW - Palu, Indonesia - Mutiara
PNK - Pontianak, Indonesia - Supadio
SUB - Surabaya, Indonesia - Juanda Airport
SWQ - Sumbawa Island, Indonesia - Brang Bidji
TRK - Tarakan, Indonesia - Tarakan
TTE - Ternate, Indonesia - Babullah
UPG - Ujung Pandang, Indonesia – Hasanudin

 

Hasznos információk Baliról

Éghajlat, időjárás

Bali szigetre a monszun éghajlat a jellemző, amelyben két évszakot különböztetünk meg: a száraz évszak júniustól augusztusig tart, az esős évszak pedig decembertől márciusig. A köztes hónapokra a váltakozó időjárás jellemző.

A száraz évszakban valóban kevés a csapadék, meleg, száraz, napsütéses idő van. A széljárás kellemes, júliusban, augusztusban viszont felerősödik egy kicsit (de nem zavaró). A levegő páratartalma 60-65%.

Esős évszakban sok a csapadék, de ez elsősorban a hegyvidéki területekre érvényes. Bali sziget déli részén viszont – és itt van a szállodák többsége – még az esős évszakban is kevesebb a csapadék. (Persze az időjárás mindig egy kiszámíthatatlan dolog.) A széljárás gyengébb, a levegő páratartalma 70-95%.


TIPP:

Sokan szokták kérdezni, hogy melyik hónapban érdemes Balira utazni?
Szerintem a nyári hónapok a legkellemesebbek időjárás szempontjából, de nagyon megfelelő az utazás szeptemberben vagy októberben, illetve áprilisban, májusban is.


KÖZLEKEDÉS


Bali szigeten nincs komoly, kiépitett tömegközlekedés. Mindössze két fajta busszal lehet szűkös keretek között mozogni. Egyik a bemo, ami egy belül átalakitott, kisméretű mikrobusz, utasterében egy-egy hosszú pad lehelyezve. A bemo rögzitett útvonalon halad a nagyobb városokon belül, vagy kis falvakat köt össze. Megállóhelyei nincsenek, beszálláshoz le kell inteni, ha éppen az utcán akarunk felszállni rá és nem a buszterminálon. Kiszálláskor pedig kopogni kell az ablakon, vagy csak előreszólni a sofőrnek. A menetdij párezer Rúpia, de ez is alku tárgya.

A másik fajta busz a távolsági busz (bis umum), ami a nagyobb városokat köti össze. Ez is terminálok (buszpályaudvarok) között mozog. Köztes megállóhelyek nem igazán vannak.

Egyik buszfajta sem légkondicionált, és számitani kell arra is, hogy mindig megtelnek utassal, csomagokkal.

Amennyiben rendelkezel nemzetközi jogositvánnyal, a nagyobb városokban, turisztikai településeken módod van autót vagy motort bérelni.

Szívemből mondom neked, hogy egyiket sem tanácsolom, mert az indonéz közlekedési morál merőben eltér az európaitól. Elég ehhez annyit tudni, hogy a gyakorlatban nem érvényesülnek a közlekedési szabályok. A jogositvány megszerzéséhez nem kell vezetői tanfolyamot végezni, azt egyszerűen csak megveszik a rendőrhivatalban. Én az óvatos közlekedéstől függetlenül nem ajánlom külföldieknek az itteni vezetést, mert nincsenek hozzászokva a helyi viszonyokhoz, és teljesen felesleges kockáztatniaz itt töltött egy-két hét alatt.
Legcélszerűbb taxival közlekedni.

A turisztikai helyeken megfelelő számú taxi áll rendelkezésre. Le lehet őket inteni az utcán, de lehet hivatni a szállodával is. A szállodai taxival csak annyi bibi lehet, hogy drágább, mint a többi taxi.

Sok taxitársaság van, hogy melyik a legmegbízhatóbb? Azt mondják, hogy a világoskék szinű Blue Bird. (Hivószáma: 701 111) Velük nem is lehet megalkudni, minden esetben taxiórával fuvaroznak. A többi taxistársaság taxiórája rapszódikus, ha viszont tudod nagyjából az adott távolság körülbelüli diját, meg lehet velük alkudni.

Taxit akkor a legérdemesebb igénybe venned, ha csak rövid távon akarsz közlekedni. Pl. Nusa Dua – Kuta között, vagy Kuta – Sanur között, vagy ha be akarsz ugrani a fővárosba, Denpasarba.


TIPP:


Ha szeretnél fél napra vagy egésznapra kiruccanni, vedd igénybe az ún. transzportert.
A transzporter egy mikrobuszos/autós sofőr, aki általában beszéli az angol nyelvet.
A félnapos fuvar dija kb. 25-30 Usd, egésznapra 45-50 Usd, de ez attól is függ, hogy hány fő utazik a járműben, illetve hogy hová lesz a menet, mert ha pl. fel a hegyekbe, akkor a sofőr többet is elkérhet.

Körültekintőnek kell lenni azonban, hogy milyen transzporter járművébe ülünk, mert vannak olyanok, akik igaz hogy nagyon olcsón kinálják a fuvarozást, de nem rendelkeznek az utasszállitáshoz elengedhetetlen engedélyekkel. Ez pedig azt jelenheti, hogy közúti ellenőrzéskor bele lehet szaladni egy kellemetlen szituációba a rendőrséggel.

Korrekt és megbízható transzporterrel viszont öröm az utazás. Sokat meg lehet tudni tőle is Bali szigetről, tanácsokat tud adni, hová érdemes menni, mit érdemes megnézni, és általában rugalmas útvonalban és időben is.

VÍZFOGYASZTÁS

Indonéziában a vezetékes vizet nem tanácsos fogyasztani felforralás előtt, mert hasmenést okozhat.
Legegyszerűbb palackozott szénsavmentes ásványvizet fogyasztani, ez Aqua néven ismert, és minden boltban lehet kapni.

GYOMORRONTÁS


Előfordulhat, hogy a helyi ételek a trópusi fűszerek miatt kifognak az emberen. Ilyen esetben jól jön a széntabletta és egy kis diéta. A nagyon fűszeres ételeket pedig kerülni kell egy kis időre.

Komolyabb gyomorpanasz esetén orvost kell hívni.

ORVOSI SZOLGÁLAT


Ha a panaszok, tünetek nem múlnak el 1-2 napon belül, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Minden nagyobb szállodában van orvosi szolgálat vagy kihívható orvos.
Komolyabb kivizsgáláshoz kórházba kell menni. 

Jól felszerelt, és külföldieket is ellátó kórháznak számít:
- Rumah Sakit Kasih Ibu (Denpasar)
- Rumah Sakit Sanglah (Denpasar).

A kórházakban és a szállodai orvosoknál is szinte minden esetben készpénzzel kell fizetni. Hiába rendelkezik az ember utasbiztosítással, azt nem fogadják el a pénz helyett. Viszont kérni kell az orvostól, kórháztól számlát, és el kell kérni az orvosi zárójelentést is (ennek neve: medical report), mert ezzel a két papírral lehet majd Magyarországon a biztosítótársaságnál kérvényezni a kifizetett összeg megtérítését.

NAPSÜTÉS, LEÉGÉS


Régóta mondogatják, hogy 11:00 és 15:00 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon. Bali szigeten ez fokozottan érvényes, hiszen közel vagyunk az Egyenlítőhöz.

Napra leginkább úgy tanácsos menni, hogy bekeni magát az ember naptejjel, legalább 20 perccel a napramenetel előtt. A faktorszám legyen minimum 30-as. Ezzel még szépen le lehet sülni barnára, leégés nélkül.

Gyermekeknek a minimum 50-es faktorszámú naptej ajánlott, hiszen az ő védekezőrendszerük még nem elég fejlett és nagyon könnyen leégnek, kiszáradnak. A kisgyermekeket egyáltalán ne engedjük ki a tűző napra, ha mégis, legyenek bekenve és legyen rajtuk póló.Mikor utazzunk Balira?

 
Az egész év folyamán 20°C és 33°C közötti hőmérséklettel számolhatunk. Decembertől márciusig a nyugati monszun esőzéseket hozhat, a páratartalom is magasabb, de a nappalok általában naposak, az eső este érkezik, és inkább záporként, gyorsan leesik. Júniustól szeptemberig a páratartalom alacsonyabb, és egészen hűvös lehet esténként. Az évnek ebben a szakaszában alig-alig találkozhatnak esővel a partvidékeken. 

Még ha Bali legtöbb részén esik is, akkor is élvezheti a napsütést Bukit napsütötte dombján, ami Jimbaran strandjának déli részén található. Másfelől Ubudban, és a hegyvidékeken gyakori esőkre és egész évben sokszor borús időre lehet számítani. A magasabb régiókban, mint például Bedugul, vagy Kintanami, szintén szükség van egy vékony kabátra, miután a nap lemegy.


Tanácsok Balira utazóknak

 
Az utazótáskába ne felejtsünk el betenni:
- sebfertőtlenítő oldatot, sebtapaszt,
- láz- és fájdalomcsillapítót,
- hasmenés elleni és bélfertőtlenítő szert,
- hányinger elleni készítményt,
- csípés vagy napégés okozta bőrpír kezelésére szolgáló kenőcsöt,
- valamint mindazokat a gyógyszereket, amelyeket rendszeresen szedünk.
 
A bankok nyitvatartási ideje: hétfő-péntek: 08:00-15:00, szombat: 08:00-12:00
Az amerikai dollárt fogadják el legszélesebb körben. Visa és American Express kártyákat a legtöbb szállodában, étteremben, és boltban elfogadnak. A 2000 - nél régebbi sorozatú dollárt azonban a könnyű hamisíthatósága miatt nem fogadják el. Sok helyen fizethetünk akár dollárral is, de a pénzváltók számos valutát elfogadtnak.

Templomban a hölgyeknek úgynevezett sarongot kell viselniük. A bejáratnál bérelni és venni is lehet. Vérző ember nem léphet a templomba. 

Vásárláskor általában fix árakkal találkozunk, de a piacokon, különböző árusító bódékban lehet, és kell is alkudni. 

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Ausztria (Osztrák Köztársaság)

 
Ahol a nyugat kezdődik
 
 
Méltóságteljes alpesi táj, kávézók és sütemények világa. Tiszta és rendezett városok, ízléses házak, kedves emberek, színvonalas rendezvények. Ausztria gazdag ország, s ez nem is meglepő az után, hogy mily tekintélyes birodalom központja lehetett.
 
Ausztria a nyugat kapuja, így hívták régen ezt az országot és ez még ma is ugyanúgy igaz. Magyarországot ezer szál és közös emlék kapcsolja nyugati szomszédjához. Kultúránkban ma is sokat őrzünk a monarchia hagyományaiból. A rendszerváltás... Ausztria (Osztrák Köztársaság)