UTAZÁS ÉS INLUENZA


Az idei év tavaszán Mexikóban és az Amerikai Egyesült Államokban egy újfajta influenzavírus bukkant fel, amelyet az első híradásokban sertésinfluenzának, majd a szakmai szervezetek döntése alapján új H1N1 influenzának neveztek el. Az Egészségügyi Világszervezet a vírus terjedését követve nyár elején kihirdette a világjárványt, amely azt jelenti, hogy az új inlfuenza vírus minden földrészen megjelent. A H1N1 influenzavírus miatt már több, mint 250 ezer ember betegedett meg világszerte, és közel 2600-an vesztették életüket. Összeállításunkban az új influenza fertőzéssel kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze, illetve azokat a jó tanácsokat, amelyeket érdemes megfontolni, ha utazunk.

Az új típusú influenza meghatározása

A H1N1 (eleinte a médiában főként „sertésinfluenzaként” említett) vírus egy új, emberi meg-betegedést okozó influenzavírus. Ezt az új kórokozót emberben először az Egyesült Államokban mutatták ki 2009. áprilisában. Később más országokból, többek között Mexikóból és Kanadából is jelentettek megbetegedéseket, mára a világ minden lakott földrészén jelen van a fertőzés. Ez a vírus emberről-emberre terjed cseppfertőzéssel ugyanúgy, ahogyan a szokványos, szezonális influenzát okozó vírusok. Ezt a fertőzést gyakran sertésinfluenzaként emlegetik, mert a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a kórokozó számos génje módfelett hasonló az észak-amerikai sertésekben szokványosan előforduló influenzavírusokéhoz. További vizsgálatokkal azonban megállapították, hogy ez az új vírus igencsak különbözik az észak-amerikai sertésállományban általában cirkuláló kórokozóktól. Az új mutáció ugyanis hordozza az európai és ázsiai sertésekben megtalálható influenzavírusok két génjét, de ezeken kívül madárinfluenza és emberi influenza géneket is. A szakemberek ezért négyszeres genetikai keveredést tartalmazó, idegen gént hordozó, rekombináns vírusnak nevezik.

 


Hogyan fertőz a H1N1 vírus?

 

A H1N1 vírus ugyanúgy fertőz, mint a szezonális influenza. A fertőzött egyének köhögése-tüsszentése vírusokat tartal- mazó nyálcseppeket juttat mások kezére és a tárgyak fel- színére, vagy szétszórják azokat a levegőben. Az ily módon szennyeződött levegőt mások belélegezhetik, kezet foghat- nak a fertőzöttel, vagy a fertőződött felületek érintésével teszik ki magukat a megbetegedés veszélyének. A fertőzés terjedésének megelőzése érdekében köhögéskor papírzsebkendővel vagy maszkkal kell eltakarni a szájat és az orrot, továbbá rendszeresen kezet kell mosni. Egyesek úgy fertőződhetnek meg, hogy megérintenek valamilyen influenzavírusokat hordozó tárgyat, majd ezután a szájukhoz vagy az orrukhoz nyúlnak.


Milyen tünetekkel jár az új influenza betegség?

 

Az új H1N1 influenza tünetei a szezonális influenzáéhoz hasonlóan többek között: láz, száraz köhögés, torokfájás, izom- és végtagfájdalom, fejfájás és kimerültség. A vírus által megfertőzött emberek jelentős hányada hasmenésről és hányásról is beszámolt. Ezenkívül – a szezonális influenzához hasonlóan – súlyos megbetegedések, sőt halálesetek is előfordultak a vírusfertőzés következményeként. Egyelőre még nem ismert, hogy az általános népességben mennyire bizonyul súlyosnak a vírusfertőzés hatása. A járványügy a megfertőződött egyének orvosi kórelőzményének tanulmányozásával igyekszik kideríteni, hogy vajon egyesek esetében fokozott-e a vírus okozta fertőződés, a súlyos megbetegedés, vagy a kórházi beutalás valószínűsége. A szezonális influenza esetében bizonyos egyéneket fokozottan fenyeget a súlyos, influenzás szövődmények kockázata. Ide tartoznak többek között a 65 évesnél idősebb emberek, az 5 évesnél fiatalabb gyermekek, a terhes nők, valamint az idült betegségekben szen-vedők életkortól függetlenül. Az eddigi tapasztalatok szerint a H1N1 vírus fokozottan terjed a gyermekek és a 20 évnél fiatalabbak körében, és veszélyeztettek a terhes kismamák is. Az eddigi halálesetek olyan betegek körében történtek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, vagy kórosan elhízottak voltak, ezen kívül pedig csecsemők és terhes kismamák váltak áldozatává a pandémiának.


Mit jelent a pandémia?

 

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO már korábban elkészítette a világjárványokra vonatkozó intézkedési tervét. Eszerint egy világjárvány kitörését megelőző időszakot, magát a pandémiát és a világjárvány utáni időszakot felosztották különféle fázisokra. Ezek a szakaszok más-más intézkedési tervet kívánnak meg a nemzetközi szervezetektől, az egészségügyi hatóságoktól és az egyes államoktól. Az első fázis akkor áll fenn, amikor nincs olyan állatok között cirkuláló vírus, ami emberi megbetegedéseket okozhat. A második fázis idején már regisztrálnak olyan vírust, ami széles körben elterjedt az állatok között, és tudhatóan okozhat emberi megbetegedéseket is, így magában hordozza potenciálisan a pandémia lehetőségét. A harmadik fázisban szórványosan történnek emberi megbetegedések is állati vírusoktól, ugyanakkor a kórokozó még nem rendelkezik olyan tulajdonságokkal, ami alapján emberről emberre könnyen terjedne. Ez a fázis volt életben a H1N1 megjelenése előtt, hiszen akkor csak a H5N1 madárinfluenza vírus okozott megbetegedéseket elszórtan. Az első három fázis idején az egészségügyi szerveknek és a kormányoknak fel kell készülni egy esetleges világjárványra, amely főleg tervezési és készletezési feladatokkal jár. A negyedik fázis akkor lép életbe, amikor már bizonyíthatóan is terjed az adott állati vagy emberi-állati vírus emberről emberre, a fertőzések pedig egyes gócpontokban, de már több helyen jelentkeznek. Az ötödik fázisban kettő vagy annál több országban regisztrálnak megbetegedéseket egy WHO régión belül. A hatodik fázisban beszélhetünk valódi pandémiáról, amikor a vírus már járványosan terjed több földrészen, és rengeteg országban jelen van. Jelenleg a a WHO 6-os riasztási fokozata van érvényben világszerte. Ez az az időszak, amikor az állami antivirális készleteket mozgósítják a járvány megfékezése és a betegek kezelése érdekében, továbbá elkezdik kifejleszteni a védőoltást.


Hogyan lehet védekezni a H1N1 fertőzés ellen?

 

A H1N1 vírus ellen a leghatékonyabb védekezési mód a védőoltás. A vakcina fejlesztése, tesztelése jelenleg folyik világszerte, a WHO augusztus közepén tette közzé honlapján az új pandémiás oltóanyagra vonatkozó információt. Az országok és a gyógyszergyárak készültsége alapján szeptember végére, október elejére várható az, hogy az egyes államokban elindul a tömeges oltás. Jelenleg Magyarországon önkénteseken tesztelik a magyar H1N1 elleni védőoltás hatékonyságát. A vakcina mellett azonban számos más módon lehet védekezni a vírusos fertőzés ellen. Egyrészt az általános higiénés szabályok betartása rendkívül fontos, másrészt Magyarországon is elérhető az a WHO által hatékonynak tartott, két antivirális készítmény, ami nemcsak terápiás, de adott esetben prevenciós célra is használható. A két antivirális szer hatékonysága a rezisztencia tekintetében eltérő, így használatuk előtt érdemes szakorvos véleményét kikérni. Azon utazóknak ajánlott orvoshoz fordulni, akik H1N1 vírus által érintett országba készülnek, hogy adott esetben magukkal vihessék a megfelelő gyógyszereket az útra.


Általános tanácsok utazóknak

 

Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Hivatal honlapján tette közzé azokat a tudnivalókat, amelyeket érdemes megfontolni minden utazónak. Ezeket gyűjtöttük egy csoportba alább:

 • Ha rosszul érzi magát, azaz influenza-szerű betegség tüneteivel küszködik, akkor nem szabad utaznia. Ezek a tünetek többek között a láz, a köhögés, a torokfájás, a testszerte jelentkező izomfájdalom, a fejfájás, és kimerültség. A vírus által megfertőzött emberek jelentős hányada hasmenésről és hányásról is beszámolt.
 • Mivel az új H1N1 influenza járvány már világszerte terjed, és a vírus megjelent Magyarországon is, így előfordulhat, hogy az európai utazókat a H1N1 által nem érintett országokban célzottan szűrésnek vetik alá a reptereken. Megvizsgálhatják, hogy lázasak-e, ill. észlelhetők-e rajtuk az új H1N1 influenza más tünetei, mindez késleltetheti az utazásukat.
 • Kérjen tájékoztatást az útitervében szereplő országokban fenntartott követségektől, hogy be-utazáskor milyen szűrővizsgálati eljárásokat alkalmaznak!
 • Ha külföldre utazik, előfordulhat, hogy megkérik a következőkre:
 • - Letapogató eszközzel ellenőrzik a testhőmérsékletét. (Ez a berendezés repülőtéri fémérzékelőhöz, kamerához, vagy kézi eszközhöz hasonlíthat.)
  - Szájüregbe vagy hallójáratba helyezhető hőmérővel megmérik a testhőmérsékletét.
  - Kérdőívet kell kitöltenie egészségi állapotáról.
  - Az új H1N1 influenza tüneteiről szóló tájékoztatást kell átolvasnia.
  - Meg kell adnia címét, telefonszámát és egyéb elérhetőségi adatait.
  - Egy időre elkülöníthetik, ha az Önt szállító légi járat valamelyik utasán új H1N1 influenza tüneteit észlelik.

 • Értesítenie kell a meglátogatott célország egészségügyi hatóságait arról, ha netán megbetegedne.
 • Ha belázasodik, légúti panaszai támadnak, vagy a szűrővizsgálat alapján azt gyanítják, hogy Ön új H1N1 influenzában szenved, akkor megkérhetik a következőkre:
 • - Tartsa magát távol másoktól, amíg jobban nem lesz.
  - Vizsgáltassa meg magát orvossal.
  - Végeztessen influenza gyorstesztet (ennek során tamponnal mintát vesznek az orrváladékából).

 • Ha az új H1N1 influenza kimutatása céljából végzett vizsgálat pozitív, beleegyezését kérhetik ahhoz, hogy kórházba utalják, és orvosi kezelésben részesítsék.
 • Ezek a járvánnyal összefüggő késedelmek (pl. több napos vesztegzár) kihathatnak tervezett tevékenységeire és váratlan költségekkel járhatnak, a CDC ezért nyomatékosan ajánlja, hogy az utazók kössenek utasbiztosítást!

   


Általános tanácsok azoknak, akik influenzaszerű tüneteket észlelnek magukon

 

 • Kerülje az érintkezést másokkal és ne induljon útnak!
 • Köhögéskor, tüsszentéskor takarja el a száját, és az orrát papírzsebkendővel!
 • A tünetek kezdetétől számított 7 napig, de legalább is a tünetek megszűnését követően még 24 óráig (bármelyik is tart tovább) ne hagyja el az otthonát, vagy ha külföldön tartózkodik, akkor a szállodai szobáját – kivéve, ha orvosi ellátásra szorul.
 • Ha ki kell mozdulnia a szobájából, viseljen arcmaszkot, vagy köhögéskor, tüsszentéskor takarja el az orrát és a száját papírzsebkendővel!
 • Ne utazzon.
 • Legyen mindig tájékozott. Az új H1N1 influenzáról a www.antsz.hu honlapon és a www.pandemia.hu oldalon olvashat bővebben.
 • Ha mindenképpen utaznia kell, és várhatóan H1N1 fertőzött területre készül, akkor érdemes kezelőorvosától tanácsot kérni antivirális szer beszerzéséről prevenciós célra.


Az influenza A (H1N1) helyzete a világon

 

A WHO eddig sem ajánlotta, és a jövőben sem ajánlja a nemzetközi utasforgalom korlátozását. Mint általában, megfontolt viselkedésnek tekintik, ha a betegek elhalasztják a külföldre utazást, ill. ha a külföldi útról hazatérők orvoshoz fordulnak, ha tünetek jelentkeznek rajtuk. Ami az influenzavírussal történő fertőződés kockázatát illeti, az utazóknak tanácsos lehetőség szerint kerülni a zsúfolt, zárt helyeket, továbbá a szoros érintkezést heveny légúti fertőzésben szenvedőkkel. Betegekkel való közvetlen érintkezés, vagy a környezetükben tartózkodás után kézmosással csökkenthető a megbetegedés kockázata. A betegeket arra kell biztatni, hogy tartsák be a köhögéskor ésszerű óvintézkedéseket (tartsanak távolságot másoktól, köhögéskor, tüsszentéskor takarják el az orrukat és a szájukat egyszer használatos papír- vagy textil zsebkendővel, mossanak kezet). Ha antivirális szereket alkalmaznak az influenza A(H1N1) vírus okozta fertőzés kezelésére, a klinikusoknak a klinikai és epidemiológiai helyzet felmérése, valamint a kezelésből a betegek számára származó ártalmak és előnyök mérlegelése alapján kell döntéseket hozniuk.

 

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Izrael

A kellemes tengerparti klíma miatt Izrael kedvelt úticél az utazók számára. Az ország története 4000 éves múltra tekint vissza melynek főbb állomásait akár egy körutazás illetve Eilatban való nyaralásunk során különböző fakultatív kirándulások alkalmával ismerhetjük meg. Bejárhatjuk a Bibliából ismert szent helyeket, keresztülhaladhatunk az ország változatos tájain, fürödhetünk a Holt-tengerben, valamint kis ízelítőt kaphatunk a történelmi városok múltjáról és jelenéről. Jeruzsálem, Betlehem és Názáret olyan sajátos légkörrel... Izrael