Marokkó - Látnivalók, időtöltés

 

Tanger

A Gibraltári-szoros kapuja. A város – ellentétben a négy ősi királyvárossal – nem különösen gazdag építészeti és képzőművészeti alkotásokban. Fés a legrégebbi marokkói város, kacskaringós utcái és a történelmi hangulat lenyűgözi a turistákat. A medina a világ legnagyobb ma is élő középkori városrésze, az óvárost körülvevő falak és kapuk szinte mesébe illővé varázsolják a negyedet. A legnevezetesebb épület az óvárosban az 1350-ben épített Medersa Bou Inania, az egyházi főiskola. Érdemes felkeresni a zsidónegyedet, a Fés el-Jdid-et is. Vonzerejét elsősorban tengerparti fekvésének és élénk, színes mindennapi életének köszönheti.

 

Rabat

A főváros, Rabat, egyike a négy marokkói királyvárosnak, a múlt és a jelen különleges ötvözete. A város különlegessége abból fakad, hogy kultúrája és építészeti emlékei fele részben arab, fele részben európai gyökerekből erednek. A város két részre osztható, a Medinából, az óvárosból és az Újvárosból. Rabat leghíresebb látnivalója a Tour Hassan, a befejezetlen minaret. Szemben a minarettel található V. Mohammed mauzóleuma. A város leghíresebb múzeumai a Kasbah des Oudais és a Chella. A királyi palotát a XVIII. században építették, de a XIX. Században átalakították.

 

Marrakesh

Koutoubia mecset Jemaa l-Fna

Marrakesh, szintén királyváros, az ország kulturális központja, számos híres fesztivál helyszíne. Az ország harmadik legnagyobb városa. A legjellegzetesebb berber város. A város színe vörösessárga, a vert agyagtól. Az óváros központjában található Jemaa el-Fna tér lélegzetelállító. Kígyóbűvölők, varázslók, akrobaták szórakoztatják az embereket az óriási téren. A szuk, a helyi piac Marokkó egyik legnagyobb piaca. A város további látnivalói közül érdemes még felkeresni a Koubba Ba"adiyn mecsetet, a Palais Dar Si Said Szépművészeti Múzeumot és a Koutoubia mecsetet.

 

Fez

Fez, királyváros, a legrégebbi marokkói város, kacskaringós utcái és a történelmi hangulat lenyűgözi a turistákat. A mór építészet fehér házainak, díszes oszlopainak világa. A Medina a világ legnagyobb ma is élő középkori városrésze, az óvárost körülvevő falak és kapuk szinte mesébe illővé varázsolják a negyedet. A legnevezetesebb épület az óvárosban, az 1350-ben épített Medersa Bou Inania, az egyházi főiskola. Érdemes felkeresni a zsidónegyedet, a Fés el-Jdid-et is.

 

Casablanca

Casablancát a világhírű film és Humphrey Bogart tette híressé, de aki a film hangulatát keresi itt, az csalódni fog. A város forgalmas kikötő, ipari központ, az ország legnagyobb városa. A régi főútvonalak szűkek és zegzugosak, kuszaság uralkodik. A belvárost szegélyező körutak, sugárutak és környékük viszont elegáns és szép. A legtöbb látnivalót, csakúgy, mint általában a többi arab városban, a Medina, az óváros, rejti. Itt csodálható meg a világ egyik legnagyobb mecsete, a II. Hasszán mecset. Az V. Mohamed téren az ország leglenyűgözőbb építészeti emlékeit tekinthetjük meg.

 

Volubilis

A római időkben a környék legnagyobb városa volt. A pún feliratok szerint karthágói település volt. A feltárt város megtekinthető.

 

Agadir

Az 1960-as nagy földrengés miatt Agadirban semmilyen régi épület nem maradt fenn. Agadir ma a szervezett társasutazások célpontja. A 100 méter széles, 8 km hosszú homokos strand, örökzöld növényzet nagy tömegben vonzza a pihenni vágyókat.

 

Ouarzazate

Az 1160 méteres sivatagi fennsíkon levő élénk forgalmú várost a franciák alapították 1928-ban. Jellegzetesek az itt árusított ouzguita-szőnyegek. Alapszínük fekete, a minták rombusz alakúak, élénkvörös, sárga és narancsszínekben. Inkább dísznek, mint használati tárgynak valók. Ouarzazatétól 1,5 km-re áll Marokkó egyik legszebb erődje a Kasba de Taouirt. Hatalmas falakkal körülvett épületegyüttes, amely napközben megtekinthető.

 

Meknes

A királyi palota

Meknes szintén királyváros. Kis túlzással marokkói Versailles-nak nevezik. A Közép-Atlasz kapuja, évszázadok óta virágzó kereskedőváros. Három részre oszthatjuk a várost: Medinára, Ville Imperialet-re és az Újvárosra. Érdemes megnézni a Bab Mansour kaput, amely egész Észak-Afrika leghíresebb kapuja. A Nagymecset a XIV. században épült. Meknes legfontosabb kultúrtörténeti műemléke a Bou Inania medresze. Ez szintén a XIV. századból való.

Magyarország exportja hullámzó, importja növekszik: az utóbbi három évben a forgalom mindkét irányban fellendült és behozatalunk értéke meghaladja a kivitelét. Exportunk felét a mobiltelefon kivitel adja, további fontosabb cikkek: búza, izzó/fénycső, árammérő alkatrész és cerezin. Behozatalunk főbb tételei: elektronikai termékek, ruházati cikkek, szardínia konzerv, paprika és paradicsom.

Sportturizmus lehetőségei

Síturizmus, Oukaimeden: igazi síparadicsom, ahol az a mondás járja, hogy az itt születtek sítalppal jöttek a világra. Marrakeshtől másfél órára található.


Golf: Marokkó kiváló lehetőséget biztosít mindenkinek, aki golfozni szeret, mind nyáron, mind télen. Nyolc helyen lehet, végig az Atlanti óceán partvidékén, ezt a sportot űzni:

Agadir, Casablanca, El Jadida, Marrakesh, Mohammedia, Rabat, Tangier, Tetouan.


Gyalogtúra és hegymászás: Marokkó négy helyszínt kínál ezekre a sportokra: a Ris-hegység, a Közép-Atlasz, a Magas-Atlasz és az Anti-Atlasz. Különböző túrákat a Marokkói Nemzeti Turista Hivatal szervezi. Ez a hivatal különböző lovastúrákat is szervez


Vizisportok:
a homokos tengerpartok biztonságos úszási lehetőséget biztosítanak, bár az Atlanti-óceán nyáron is meglehetősen hideg.

Mohammedia, Agadir, El Jadida, Oualidia, Safi és Essaouira jó úszási lehetőségeket biztosítanak. A Földközi-tengerparton, Spanyolországgal szemben, szintén folynak fejlesztések, ilyen hely lett Cabonegro (14 km-re Tetouantól). Cabonegro a búvársportot is kínálja. Búvárkodni lehet még Agadirban Essaouira-ban is.

Raftingra van lehetőség a Magas- és Közép-Atlasz gyorsfolyású folyóiban.


Lovaglás:
Lovas klubok rendelkezésünkre állnak minden nagyobb városban, nevezetesen Agadirban, Casablancában, Fezben, Marrakeshben és Rabatban.

Tevegelés (méharrées) az Atlasz hegységben és a Szahara dél-nyugati vidékén áll rendelkezésünkre.

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Marokkó

A legnyugatibb kelet – Marokkó

A kelet varázsa az Atlanti-óceán partján, ez Marokkó, a magyar turisták számára is egyre kedveltebb úticél. Az országot talán a Casablanca című film tette igazán híressé, és azóta is a romantika csodálatos világa ez az észak-afrikai ország. Marakesh  építészeti remekei és az Atlasz-hegység hófödte csúcsai erős kontrasztot alkotnak a sivatag végeláthatatlan hullámaival. Rabat, a főváros leghíresebb látnivalója a Tour Hassan, a befejezetlen minaret, míg a legfelkapottabb üdülőhely, Agadir, 300 méter széles,... Marokkó