Marokkó - Hasznos információk

 

Közbiztonság

 

A rendőri és csendőri erők állandó demonstratív jelenléte az idegenforgalmi központokban és a nagyvárosokban garantálja a megfelelő közbiztonságot. 2001. szeptember 11-ét, illetve 2003. május 16-át (a casablancai merényleteket) követően a Marokkóba látogató turisták száma alig csökkent. A hivatalos szervek külföldiekkel szembeni magatartása nem változott: udvariasan bürokratikus és körülményes. A lakosság jelentős része nem rokonszenvez az Egyesült Államokkal, ezt azonban semmilyen formában nem érezteti az amerikai és az európai turistákkal, vagy az ott élő állampolgárokkal. Mindazonáltal magas a zsebtolvajlások száma, mobiltelefonok, kézitáskák elrablása, növekszik a munkanélküli fiatalokból összeverődött bandák agresszivitása, valamint gyakran kerül sor a külföldi turisták "molesztálására". Ez utóbbi jelenség nem biztonsági vagy kriminalisztikai természetű, hanem inkább egzisztenciális-megélhetési okokkal függ össze

A nagyobb idegenforgalmi központokban, óvárosokban és bazárokban a turistát gyakran megszólítják, idegenvezetői szolgáltatásokat kínálnak, ami az esetek többségében valamely üzlet "véletlenszerű" meglátogatásával párosul, ahol különféle helyi kézműipari termékek megvásárlására "ösztönzik" a külföldit. A hasonló esetek megelőzése érdekében célszerű hivatásos idegenvezető szolgáltatásait igénybe venni, ami nem csak az idegenforgalmi szempontból érdekes nevezetességek szakszerű magyarázatára, hanem a "molesztálás" elkerülésére is alkalmas. Egyes labirintusszerű óvárosokban (pl. Fezben) a szakavatott idegenvezetők segítsége elengedhetetlen, máskülönben az óvatlan turista könnyen eltévedhet.

 

Az egészségügy


Az európaitól szignifikánsan eltérő fertőzési veszély nem áll fenn, így külön oltási kötelezettség nincs a WHO ajánlásai alapján. A hepatitis A és B fertőző betegségek ellen ugyanakkor ajánlatos indulás előtt időben védettséget szerezni. A hepatitis A és B elleni kombinált oltást bármely oltóközpontban vagy a háziorvosnál is kérhetjük.  Az európaitól eltérő higiénés viszonyok és baktériumflóra miatt sűrűn gyomor- és bélpanaszok jelentkezhetnek. A fentiek miatt a frissen fogyasztott gyümölcs- és zöldségfélék, valamint a kéz alapos megmosása, a húsok alapos megsütése javasolt. Bár a nagyvárosokban a csapvíz ivásra alkalmas, nem ajánlott csapvizet (és abból készült jeget) fogyasztani. Az egészségügyi ellátás színvonala nem egyenletes. Kisebb panaszok esetén a sűrű patikai hálózat gyógyszerészei is hasznos tanáccsal tudnak szolgálni. A közkórházakkal ellentétben a magánklinikák és magán orvosi rendelők többségének színvonala jó, a gyógyszerek és az orvosi ellátás költségei azonban magasak (egy orvosi konzultáció ára 15-25 EUR). Az országban gyakorlatilag kapható minden Európában forgalmazott gyógyszer vagy azzal egyenértékű termék, speciális kemoterápia esetén azonban érdemes a szükséges gyógyszereket magunkkal hozni.

 

Beutazási feltételek

 

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

 

Európai Uniós tagságunknak köszönhetően a magyar állampolgárok is 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül Marokkóban, ezt meghaladó tervezett tartózkodás esetén javasoljuk felkeresni a Marokkói Királyság Budapesti nagykövetségét, ahol pontos információkat kaphatnak a bejelentési kötelezettségekről és az ügyintézésről. 

 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: 90 napot meghaladó tartózkodás esetén a tartózkodási engedély-kérelem benyújtásában a marokkói Bevándorlási Hivatal és a Marokkói Királyság budapesti külképviselete illetékes. 

 

Közlekedés


Mivel a hazai utazási irodák is felfigyeltek már erre a csodálatos országra, így nem nehéz repülőjáratot találni vagy olyan hajóutat, mely érinti Marokkót. De autóval sem lehetetlen elérni ezeket a partokat. A Gibraltári-szoros 3000 kilométerre fekszik Budapesttől és az út Olaszország, Franciaország és Spanyolország legcsodálatosabb tengerpartjai mentén kanyarog. Innen komppal már könnyű elérni az afrikai országot. Ezt az útvonalat választják évről-évre a Budapest-Bamako rally szervezői is. Ha az utazásnak ezt a módját választjuk vagy a helyszínen szeretnénk autót bérelni, akkor érdemes néhány dolgot figyelembe venni. Bár a főutak jó állapotban vannak, a városokban már más a helyzet. Itt az állapotok kevésbé jók és nem csak az utak minősége miatt. A közlekedés résztvevői (nem ritka a hajtott állat és a legkülönfélébb szekerek sem!) európai szemmel nézve igen rugalmasan kezelik a kresz előírásait. Emellett az autópark műszaki állapota is balesetforrás. Marokkó világviszonylatban az elsők között van az autóbalesetek gyakorisága és súlyossága tekintetében! A közúti közlekedés különös óvatosságot igényel a Ramadán idején, valamint a nyári hónapokban, amikor az Európában dolgozó marokkóiak tömegesen térnek haza gépkocsival. Fontos megemlíteni, hogy a jelzőlámpa pirosra váltásával egy időben, várakozás nélkül kap zöldet a keresztirányú forgalom, így a szabadjelzésnél is óvatosnak kell lenni. A sávok figyelembe vétele és az index használata nem jellemző. A közlekedési bírságok igen magasak és azokat a helyszínen kell megfizetni. Taxiból kétféle – Petit (kis) és Grand (nagy) létezik. Ez utóbbi inkább iránytaxit jelent. Nagyvárosokban már van ugyan autóbuszközlekedés, de ott is alacsony színvonalú.   Autókölcsönzés esetén Avis, Europcar és Hertz kirendeltségek Agadirban, Casablancában, Fezben, Rabatban és Tangerben találhatók. A kölcsönzés feltételei: betöltött 21. életév, nemzetközi jogosítvány és vagyoni biztosíték vagy hitelkártya letétele. Nagyobb városokban kölcsönözhető motorkerékpár és mountain bike is.

Marokkó jó úthálózattal rendelkezik, és jobboldali vezetés van érvényben. Lehetőleg kerülni kell az éjszakai vezetést. Ha sivatagi túrára indul, legyen megfelelő mennyiségű üzemanyag és ivóvíz. A jelzőtáblák városokban kétnyelvűek, vidéken azonban a jelzések hiányosak lehetnek. Rendelkezzünk megfelelő térképekkel.

Vasúthálózat

A marokkói vasút (ONCF) minden nagyobb várost összeköt. Jelenleg 1700 km hosszú vonalon bonyolítják le az ország forgalmát. A legjelentősebb az észak-déli és a kelet-nyugati vonal. A fővonalakról leágazások vezetnek a nagyobb városokba. A III. osztály rendszerint túlzsúfolt. A gyorsvonatokon I. és II. osztály van. Ezek a kocsik klimatizáltak. Az INTERRAIL kártyák Marokkóban is érvényesek.

 

Magyarország helyi képviselete

Rabat Nagykövetség

Cím: Zankat Ait Melloul
Route des Zairs - Souissi, Rabat B.P.5026
Előhívó: 212 (37)
Telefon: 037-75-75-03, 037-75-07-57
Ügyelet: 063-444-867 (mobil)
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Váradi László
Fax: 037-75-41-23
E-mail: huembrba@mtds.com

Casablanca Felügyelő külképviselet: Rabat

Cím: 57 Bis, Avenue Assa (Ex Rue de Nantes)
C.P. 20000 Anfa Casablanca
Előhívó: (212)(22)
Telefon: 395078, 395928, 395967
Ügyelet: -
Tiszteletbeli konzul: Mohamed Tazi
Fax: 395-894
E-mail: sosotazi@yahoo.com

Tanger Felügyelő külképviselet: Rabat

Cím: Tanger 11, Boulevard Mohamed V.
2eme étage (2. emelet) 23.
Előhívó: (212)(37)
Telefon: 325-128
Ügyelet: -
Tiszteletbeli konzul: Abdelhamid Guessous
Fax: 325-129

Az ország magyar képviselete

Budapest Nagykövetség

Cím: 1026 Budapest, Törökvész lejtő 12.
Előhívó: -
Telefon: 275-1467, 200-7855
Fax: 275-1437
E-mail: sifamabudap@axelero.hu

 

A Magyar Külügyminisztérium tanácsai

 

A Marokkóba utazó magyar állampolgárok a nemzetközi terrorizmus fenyegetése folytán ott-tartózkodásuk során tanúsítsanak fokozott óvatosságot, kerüljék a nagy forgalmú, nyilvános helyeket (bevásárló központok, szórakozóhelyek stb.), tömeget, az esetleges utcai megmozdulásokat, provokációkat és a feltűnő magatartást.

Marokkó nemzetközileg kedvelt idegenforgalmi célpont, a magyar turisták szempontjából biztonságos országnak tekinthető. Az idegenforgalmi szektor elsődleges gazdasági jelentősége és munkahelyteremtő képessége miatt a marokkói hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a külföldi turisták biztonságára, elhelyezésük, pihenésük és szórakozásuk keretfeltételeire. Az országban átlagban jó minőségű idegenforgalmi infrastruktúra épült ki, amely mindenekelőtt a közepes és annál magasabb fizetőképességű nyugati turisták igényeinek kielégítésére szakosodott.

A királyságba látogató magyar turisták tájékoztatása céljából kiemelendő, hogy a legfontosabb marokkói idegenforgalmi központokban (Marrakesh, Agadir, Fez, Tanger, Casablanca, Rabat) a turisztikai szolgáltatások – szálloda, utazási irodák, idegenvezetők, éttermek, autóbérlés stb. – hozzáférhetősége, minősége és árszínvonala átlagban véve kedvező, ami kulturált, alapvető kockázatoktól mentes pihenést tesz lehetővé. A helyi hatóságok korrekt módon, segítőkészen viszonyulnak a külföldi turistákhoz a határátkelőhelyeken, repülőtereken és esetleges szükséghelyzetekben egyaránt. Marokkó biztonsági és politikai szempontból is stabil ország. A helyi lakosság nyitott, toleráns természetű, a külföldiekkel szemben barátságos magatartást tanúsít

Marokkó északi területein, különösen a Rif hegység nehezen megközelíthető vidékein jelentős mennyiségű hasistermelés folyik. A helyi hatóságok az utóbbi években egyre komolyabb figyelmet szentelnek a kábítószer-termelés és kereskedelem visszaszorítására, melynek kapcsán a hasisfogyasztásért és csempészésért kirótt börtönbüntetések is szigorodtak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy kábítószerügyekben a marokkói bíróságok nem elnézőek, az első fokon kirótt büntetések azonnal jogerőre emelkednek, perújrafelvételre, a börtönbüntetés hosszának időközbeni csökkentésére igen kevés lehetőség kínálkozik. A helyi börtönviszonyok értelemszerűen nem érik el az európai színvonalat. Jelenleg nincs jogi lehetőség arra, hogy a Marokkóban elítélt magyar állampolgárok Magyarországon töltsék le büntetésüket.

A közlekedés az európai átlagnál nagyobb potenciális veszélyforrást jelent Marokkóban. Bár az országban ambiciózus autópálya-építési program indult, az idegenforgalmi szempontból érdekes úti célok jó része (Marakesh, Agadir, Dél-Marokkó, az Atlasz-hegység) jelenleg autóúton még nem elérhető. A közutak minősége gyakran kívánnivalót hagy maga után, a hegyi utak veszélyesek, a marokkói autópark "vegyes" összetételű, és az autóvezetők nem egy esetben meggondolatlanok. Marokkó világviszonylatban az elsők között van az autóbalesetek gyakorisága és súlyossága tekintetében. Az országúti közlekedés különös óvatosságot igényel a novembertől februárig terjedő esős időszakban, a muzulmánok böjti hónapja, a Ramadán idején, valamint a nyári hónapokban, amikor az Európában dolgozó marokkóiak tömegesen látogatnak gépkocsival haza. Az autópályákon történő vezetés is különös óvatosságot igényel, tekintettel arra, hogy a helyi lakosok gyakran gyalog, esetenként háziállataikkal együtt mennek át az úton. A szárazföldi tömegközlekedési eszközök zsúfoltak, a légi közlekedés körülményei ugyanakkor minden szempontból megfelelnek a nemzetközi elvárásoknak

Az egészségügyi ellátás színvonala nem egyenletes. A közkórházakkal ellentétben a magánklinikák és orvosi rendelők a kényesebb magyar igényeket is kielégítik, a gyógyszerek és az orvosi kezelés költségei azonban magasak. Az országban kapható gyógyszerek nagy része francia gyártmányú vagy francia licenc alapján helyben készül. A mentőszolgálat némelykor lassú, különösen a vidéki területeken, ami a nagy távolságok számlájára is írható. Higiéniai és járványügyi szempontból arabközi összehasonlításban Marokkó nem jelent nagyobb kockázatot, mindazonáltal ajánlott az előre palackozott vizek fogyasztása.

Hölgyek számára nem ajánlott, hogy egyedül, kísérő nélkül sokat járjanak, mivel ez esetben kiteszik magukat a leszólítás és a molesztálás veszélyének. Bár Marokkó nem bigott ország, öltözködés tekintetében célszerű visszafogott stílust követni. Nem árt tudni, hogy Marokkóban a mecseteket a nem muzulmánok nem látogathatják.

Bár turisztikai szempontból érdektelen terület, a Marokkó által 1975-ben de facto annektált nyugat-szaharai régió speciális, katonai ellenőrzés alatt álló övezet, ahová beutazni kizárólag a marokkói hatóságok külön engedélyével lehet

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és... Mauritius