Tanzánia - Látnivalók

 

Dar es Salaam

Tanzánia legfontosabb városa, másfél milliós lakossággal. Mint a legtöbb afrikai város esetén, itt is jelentős eltérést mutatnak a város különböző részei. A forgalmas központi városrész a tarka Kariakoo piac körül található, a kormányzati negyedek pedig az északi részen. A Nemzeti Múzeum (fontos régészeti gyujtemények) a botanikus kert mellett van a városközpontban. Érdemes megtekinteni a központtól kb. 1O km-re a Falumúzeumot, ahol az ország különböző részeiből származó hiteles lakások láthatók, hétvégeken pedig hagyományos táncokat mutatnak itt be.
Gondolni kell rá, hogy a városban nehéz szállást találni, mert mind az olcsó, mind a drága, mind pedig a kettő közötti szállodák általában tele vannak. Ez a város a fő érkezési pont a repülőgéppel érkezőknek, városszerte sok légitársaságnak van irodája. A TAZARA vasútvonal Dar es Salaam és Kapiri Mposhi (Zambia) között működik. Távolsági buszok a város több helyéről indulnak az ország legtöbb részébe. Nincsen központi buszpályaudvar.

Zanzibár

Ez a kis sziget nem túl régóta tartozik Tanzániához. Főleg sumér, asszír, egyiptomi, föníciai, indiai, kínai, perzsa, portugál, holland és angol hatások uralkodnak a szigeten.

A régi zanzibári Kőváros a keleti part egyik legelbűvölőbb helye. A városka egy labirintus, kanyargó utcáit fehérre mosott, korálfoszlányokból épült házak szegélyezik. Rengeteg kis üzlet, bazár, mecset és erődítmény, két szultáni palota, két óriási katedrális, kopottas gyarmati kúriák, egy nyilvános perzsa stílusú fürdő - ezek mind megtalálhatók. A szigeten szétszórtan történelmi látnivalók is vannak: a romos Maruhhubi Palota például, amelyet Barghash szultán épített 1882-ben a háreme számára. Számos körutazást szerveznek a szigeten, amelyek során megtekinthetők még a Mangapwani barlang, a fűszer- és gyümölcsültetvények, a Jozani-erdő. Az  Air Tanzania napi járatokat működtet Dar es Salaam és Zanzibar között, de komppal, katamaránnal és szárnyashajóval is el lehet jutni.

Kilimanjaro Nemzeti Park

Tanzánia északkeleti síkságaiból emelkedik ki a Kilimanjaro nevű, majdnem tökéletes alakú vulkánhegy. 5895 méter magas, hófedte csúcsával a kontinens legmagasabbja. Az alacsonyabban fekvő részei megművelt földek, majd örökzöld esőerdők, fenyőerdők és végül kopár tájkép váltakoznak.

Serengeti Nemzeti Park

Az egyik legnagyobb vadon Afrikában. A park területe közel 15 ezer négyzetkilométer. A turista itt képet kaphat arról, hogy milyen lehetett Kelet-Afrika régen, mielőtt megjelentek a "nagy fehér vadászok" a területen. Hatalmas, dimbes-dombos, füves terület, mely szinte eggyé válik a horizonttal. Horkantó gnúk csapata cammog végig az ősi vándorló útvonalon. Több mint 1,5 millió gnú vesz részt évenként a vándorlásban a friss legelő felé, a Serengeti déli részétől a Masai Mara Nemzeti Parkba vándorolnak (mely a Serengeti északi, kenyai kiterjedése).

Ngorongoro Természetvédelmi Terület

A világhíres vadrezervátumot a világ nyolcadik csodájaként tartják számon. A Ngorongoro kráter és a körülötte lévő terület hatalmas számú vadállatnak szolgál otthonául, lélegzetelállító tájjal a háttérben. Vulkánok, hegyek, síkságok, tavak, erdők, és régészeti helyek teszik változatossá ezt a pompás tájat. A kráter - ahol a legtöbb lodge található - magassága és perem körüli hőmérséklete miatt elég hűvös, főleg este. Erdőnövényekben gazdag, buja, tele van kúszónövényekkel, rikoltozó majmokkal, melyet a hajnali köd még elrejt előlünk. A meredek kráterfal nem akadályozza az állatokat a mozgásban, de sokan maradnak a kráter aljában, ahol élelem és víz bőségesen található. A kráter a védett fekete orrszarvúk otthonául szolgál.

Arusha Nemzeti Park

A nemzeti park a Kilimanjaro és a Meru hegyek között fekszik, kiemelkedő természeti szépségekkel. Az élővilág széles körben megtalálható, emellett kráter tavak, hegyi erdők és a látványos Meru-hegy gazdagítja a nemzeti parkot. Hatalmas madár populációnak, síksági vadállatoknak fekete és fehér majmoknak ad otthont.

Tarangire Nemzeti Park

A park hatalmas baobab fáiról híres, a Arusha-tól csupán 2 órányi vezetésre található. A száraz évszakban a Tarangire- folyó állandó vize hatalmas mennyiségben vonzza a vándorló állatokat: elefánt, gnú, zebra, antilopfajták. A baobab fák rendkívül öregek, azt mondják róluk, hogy a szellemeknek és a kísérteteknek szolgálnak menedékül . Az ingoványos, mocsaras területeken található fák az óriáskígyók menedékéül szolgál. A száraz évszakban jó esélyünk lehet rá, hogy látunk leopárdot, oroszlánt és nagyon ritkán afrikai vadászkutyát.

Lake Manyara Nemzeti Park

A park a Manyara-tó partja és a Kelet-afrikai Rift-völgy meredek fala között található. A Rift-völgy meredek faláról könnyen megfigyelhető a park összes élővilága. Az esernyőfák a tóparthoz közel kényelmes pihenőhelyet biztosítanak a fára mászó oroszlánnak. Az akácok és a lejtőn lévő erdőségek árnyékul és eleségül szolgálnak az elefántnak. A füves tópart a nagyszámú bivalycsordáknak, flamingóknak és vízilovaknak ad otthont.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Zanzibár (Tanzánia)

Zanzibár – ez a szó még ma is olyan titokzatos és mesebeli hangzású, mint Timbuktu vagy a régi Szamarkand neve. A sziget elnevezése perzsa eredetű: Zangh=fekete, bar=part, vagyis Fekete part. A két nagyobb (Zanzibar és Pemba), valamint néhány kis korallszigetből álló és mindössze 2642 km2 területű Zanzibar az Indiai óceánban helyezkedik el, kb. 25 mérföldre Tanzánia partjaitól. A szegfűsziget a XIX. század második felében angol-német gyarmati vetélkedés tárgya lett. Végül is Anglia az Északi-tengeren fekvõ Helgoland szigetért „elcserélte” a német... Zanzibár (Tanzánia)