Tanzánia - Hasznos információk

Éghajlata:


Éghajlata tropikus. A tengerparti sávon és a szigeteken erősen, a magasföldön mérsékelten érvényesül a monszun hatás. A csapadék évi átlagos összege 500-1200 mm közötti; a csapadékos évszak októbertől áprilisig, a száraz évszak májustól szeptemberig tart. Az alacsonyabban fekvő területeken állandóan nagyon meleg van. Dar-es-Salaam leghidegebb hónapja a július (középhőmérséklet: 23 °C; maximum: 30 °C; minimum: 17 °C), a legmelegebbb pedig a március (középhőmérséklet: 28 °C; maximum: 33 °C; minimum: 22 °C). A legcsapadékosabb hónap az április ( 18 csapadékos nap), a legszárazabb pedig a július. A legderültebb hónap az augusztus, a legborultabb pedig az április.

Vasút

Tanzániában 2 vasúti rendszer van, amelyeknek a hossza 3 690 km. A vonalak egyik része a Tanzania Railway Cooperation tulajdnoa. A másik része a TAZARA (Tanzania Zambia Railways) tuljdona.

Az országban a bal a forgalom iránya.

Az országban 4 nemzetközi reptér van:

•    Dar es-Salaam International Airport (DAR)
•    Kilimanjaro International Airport (JRO) Arusha és Moshi városok között
•    Zanzibar Kisauni International Airport (ZNZ)
•    Mwanza International Airport (MWZ)

Mikor utazzunk:

A hagyományos turistaszezon december és március között, amikor a meleg és száraz időjárás kellemesnek mondható. Szafari szempontjából a legideálisabb  a július-augusztus, a Kenyából délre, a Serengeti Nemzeti Parkba visszavándorló gnú csapatokat pedig október-november körül lehet megfigyelni. Április-május hónapokban előfordulnak esőzések.

Be- és kiutazás:

Magyarországról a KLM légitársaság egész évben naponta indít repülőjáratokat, illetve januártól márciusig Budapestről Zanzibárra közvetlen charterjáratok közlekednek.

Közlekedés az országon belül:

Air Tanzania, a nemzeti légitársaság közlekedik a fő belföldi útvonalakon, bár a gépparkja nem a legmodernebb. A legtöbb útvonalon és a nemzeti parkokba magánlégitársaságok is járnak. A belföldi repülőtéri illeték 1000 TSH. Arushán kívül Tanzánia minden részét vasútvonal köti össze. A szárazföldi autókölcsönzés lehetséges, de drága. A buszközlekedés nem megbízható.

Sportolási lehetőségek:

A szafarin kívül érdemes még felmászni a Kilimanjaro csúcsára. A Serengeti felett lehetőség van hőlégballonozásra. Zanzibárhoz pedig hozzátartozik az úszkálás a delfinekkel. A Pemba és Mafia szigeteknél ajánlott a könnyűbúvárkodás.

Vízum:

Magyar állampolgároknak belépéskor 50 USD vízumköltség fizetendő. Kilépéskor további 33 USD fizetendő kilépési illetékként.

A Magyar Külügyminisztérium tanácsai az ide utazóknak:

Magyar állampolgárok belépése a kijelölt tanzán külképviseleteken történő vízumfelvételhez kötött. (Tanzán nagykövetség legközelebb Bonnban található.)

Zanzibár, amely a Tanzániai Egyesült Köztársaság része, rendelkezik nemzetközi repülőtérrel. Itt ugyanazok a normák a mérvadóak, mint az ország más, nemzetközi határátkelőhelyén.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Tanzánia

Az egyik legnagyobb vadon Afrikában. Hatalmas terület, dimbes-dombos füves területtel, mely szinte eggyé válik a horizonttal.
Tanzánia elsősorban gazdag állatvilágával és hófehér homokos zanzibári szigetével vonzza az utazókat. Az utazók többsége szafari+üdülés kombinációt foglal, amely azt jelenti, hogy az afrikai kontinens belsejében található tanzán nemzeti parkokba ugyanúgy ellátogatnak, mint a maláriás moszkitókkal teli Zanzibár szigetére. Az ország higiénés viszonyai Kenyához hasonlóak, azaz az ivóvíz és csatorna ellátás nem megfelelő. A... Tanzánia