Utazási betegségek

Jet Lag - (időeltolódással összefüggő panaszok)

Az időeltolódás legfontosabb következménye, hogy megváltozik a szervezet bioritmusa, és az átállás különböző kellemetlenségekkel jár. A szervezet saját bioritmusát a sötétség és a világosság változásai, az idő (óra) és a hőmérséklet is befolyásolja, melyet a szervezetnek ismételten be kell állítania, illetve alkalmazkodnia kell az időzónához.


Jet Lag - (időeltolódással összefüggő panaszok)


Általánosságban a nyugat felé való zónaátlépéshez, pl. Európából Amerikába, vagy Ázsiából Európába történő utazás esetén a szervezet könnyebben alkalmazkodik, a megnyúló nappalt jobban elviseli, mint a gyorsan véget érő napot, amely a felkelő Nap megjelenését jelenti a hazai idő szerinti éjszaka 2-3 óra körül.

A megváltozott alvási periódusok (nappalok, éjszakák időpontja) miatt az utazó, ha nyugat felé utazott, többnyire csak délutánra ébred fel teljesen, és délelőtt még álmos, mivel sokáig nem bír elaludni, míg a kelet felé utazó számára a nap hamarabb kezdődik, ezért délutánra álmosodik el.

Bár léteznek bizonyos gyógyszerek, melyek elősegítik az alkalmazkodást, egyszerű módszerekkel hatékonyan lehet védekezni a kellemetlenségek ellen. Ezt a célt szolgálja az is, amikor a hosszú távra induló repülőgépen az étkezést követően az utaskísérők lehúzzák a sötétítőfüggönyöket a repülőgép ablakain, ezáltal elősegítve, hogy az utasok aludni tudjanak.

Törekedni kell arra, hogy kipihenten keljünk útra, és igyekezzünk minél többet aludni a repülőgépen, ha szükséges egy kis nyugtatót is igénybe lehet venni. Fogyasszunk sok vizet és üdítőt, hogy elkerüljük a repülőgépen a kiszáradást, amit a száraz levegő okoz. 3 napos, vagy annál rövidebb utazás esetén nem alakul ki alkalmazkodás az új időzónához.

Kiemelt témák

Hasonló hírek

A világ hét új csodája I.

 A világ hét új csodáját a „hetek napján”, 2007.07.07-én, hat évvel ezelőtt nevezték meg Lisszabonban, melyek a következők: a mexikói Yucatán-félszigeten található Chichén Itzá, a Rio de Janeiroban álló Megváltó Krisztus szobra, a római Colosseum, a Kínai Nagy Fal, a Machu Picchu Peruban, a jordániai Petra és az indiai Tádzs Mahal. Ha valaki szeretné látni mind a hét új csodát, akkor cikksorozatunkból hasznos tippeket kaphat az utazáshoz.    

Tovább

Sárgaláz járvány az Egyiptommal határos Szudánban

 A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium (FMOH) sárgaláz járványt jelentett be az Egyiptommal határos Szudánban. Az olykor halálos kimenetelű megbetegedés ellen közel 100%-os védelmet kizárólag a sárgaláz elleni vakcina nyújt.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Kína

Kína a világ legősibb folyamatos civilizációja, amely már mint az ókorban önálló kulturális egységet alkotott, és igen fejlettnek számított. Számos, Európában csak jóval később megismert találmány (nyomtatás, puskapor, porcelán, selyem) már az ókorban ismert volt Kínában. Az egységes birodalom (i. e. 221-es) megalakulása óta lényegében egységben, a különböző dinasztiák vezetésével és a többi kultúrától elzárva fejlődött egészen a 19. századig, amikor is az angolok félgyarmati sorba taszították. Egészen a 20. század közepéig a... Kína