Utazási oltások

Hastífusz elleni védőoltás

2012-02-29A hastífusz megelőzésére injekciós és tablettás formában áll rendelkezésre megfelelő vakcina. Már egy védőoltás beadásával 3-5 évre szóló védettség érhető el.

Typhus abdominalis
 

A hastífusz megelőzésére injekciós és tablettás formában áll rendelkezésre megfelelő vakcina. Az oltóanyag nem nyújt 100%-os védelmet.

 

Kinek lehet adni?

 • Olyan utazóknak, akik járványos területekre utaznak
 • Baktérium hordozók környezetében élőknek
 • Olyan laboratóriumi dolgozóknak, akik a baktériummal érintkezhetnek
 • Megbetegedett személyek környezetében élőknek

 

Milyen készítmények adhatók és hogyan?

 • Úgynevezett inaktivált baktériumot tartalmazó vakcina (injekciós forma):
  • 2 év alatt nem adható
  • Egy dózis elegendő védelmet nyújt, melyet 2 héttel az utazás előtt be kell adni
  • 3-5 évente emlékeztető oltás javasolt
 • Élő baktériumot tartalmazó szájon át adott vakcina:
  • 6 év alatt nem adható
  • 4 dózisban 2 napos szünetekkel adandó és az utolsó adagot az utazás előtt legalább 1 héttel kell bevenni
  • Emlékeztető vakcináció javasolt 5 évenként

 

Mennyi időre ad védettséget?
 

3-5 évre szóló védettség érhető el, majd újraoltás javasolt.


Mikor nem javasolt a védőoltás?

 • Ha valakinek súlyos allergiás reakciója volt korábbi tífusz oltás során valamilyen egyéb súlyos akut betegsége van
 • Tablettás védőoltás nem adható olyanoknak, akiknek valamilyen, a szervezet védekező mechanizmusait károsító betegsége van (pl. AIDS), vagy az immunrendszert gátló gyógyszereket szed.
 • Tablettás vakcina nem adható bizonyos antibiotikumokkal együtt, mert az antibiotikum elpusztítja a tablettában levő kórokozókat és a vakcina hatástalan lesz
 • Terheseknek csak jelentős fertőzésveszély fennállásakor adható.

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Sikeresen tesztelték az új malária elleni vakcinát

 Amerikai hírforrások arról tájékoztatnak, hogy sikeresen tesztelték az új, malária elleni vakcinát: 15 beoltott emberből 12-nél kialakult a védelem a fertőzéssel szemben.    

Tovább

A legjobb magyar nyelvű utazási oldalak

 Bel-és külföldi utazásaink előtt egyre fontosabbnak bizonyul az interneten történő tájékozódás. Ma már azon túl, hogy ajánlatok ezrei között válogathatunk, nem elégszünk meg a sokszor „reklámszagú” leírásokkal. Ehelyett egyre inkább előtérbe kerül és egyre nagyobb hangsúlyt kap a többi utazó véleménye. Cikkünkben bemutatjuk a legjobb magyar nyelvű utazási oldalakat, melyek szálláskínálatukkal minden utazni vágyónak hasznos segítséget nyújthatnak.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Egyiptom

A távoli országokra leggyakrabban használt jelző, hogy egzotikusak. Egyiptomra azonban sokkal inkább alkalmazható a titokzatos, ellentmondásos, izgalmas jelző. Az európai ember úgy véli, mindent tud már tanulmányaiból erről az országról, aztán sorozatos meglepetések érik a helyszínen. Mindenre felkészülhetünk, és amíg a turista részére szánt területen mozgunk azt kapjuk amire vártunk. Ha eltévelygünk, vagy a hogyanra, miértre keressük a válaszokat, egyre érthetetlenebb lesz a környezet a kultúra, a társadalmi szabályok megváltoznak, arab földön... Egyiptom