Aktuális

Járatkésés, poggyászkésés – ezekre is érdemes biztosítást kötni

2013-10-07


Szerző: Molnár Barbara


 Végre megtaláltuk a legkedvezőbb áron kapható repülőjegyet – ez azonban sajnos korántsem elég. Egy baleset, a járatunk vagy a poggyászunk késése mind megnehezíthetik a dolgunkat és megkeseríthetik már a nyaralásunk kezdetét. Érdemes tehát résen lenni, és a repülőjegy árán túl az abban benne foglalt és plusz szolgáltatásokat is feltérképezni. Hiába az olcsó jegy, ha a gép késése miatt fél napot a tranzitban kell töltenünk.

 

 

 A repülőjegyvásárlást megelőzően számos dologra érdemes odafigyelni, végiggondolni, milyen egyéb vagy extra szolgáltatásokat igényelhetünk biztonságunk, kényelmünk és nyugalmunk érdekében. Az egyik ilyen kérdés az utasbiztosítás megkötése. A biztosítások ellen sokan azzal a közhelyes megállapítással érvelnek, hogy „Ugyan, velünk mi baj lehet…?” Pedig számtalan kellemetlenség elkerülhető lenne, ha előre gondolkodnánk és gondoskodnánk magunkról.

 

A különböző légitársaságoknál általában többféle utasbiztosítási csomag, illetve kategória közül lehet választani, melyek értéke függ az utazás paramétereitől. A poggyászbiztosítás közismert fogalom, de a járatkésésre vonatkozó biztosítás talán kevesebbszer kerül szóba. A járatkésés fedezeti összegét általánosságban 12 órát meghaladó késések esetében határozzák meg. Az alábbi három légitársaság biztosítással kapcsolatos információi viszonylag könnyen megtalálhatók a saját weboldalaikon, más társaságok esetében kissé hosszadalmasabb lehet a keresés.

 

A British Airways-nél 5200 Ft és 78 ezer Ft közötti kártérítést határoznak meg egy személyre szabott és kötött utasbiztosítás megléte esetén. Poggyászbiztosítás megkötésére természetesen van lehetőség, a késő poggyászért azonban nem vállalnak felelősséget. A British Airways utasbiztosítási csomagja itt tekinthető meg: https://www.magroup-online.com/BAW/HU/HU/BAW_HU_hu_Comprehensive.pdf

Az EasyJet légitársaság esetében a jegyünk foglalása során már néhány ezer forint ellenében bebiztosíthatjuk magunkat. Egy főre egy egyirányú egyiptomi útra a kalkulátor szerint már 3000 Ft körüli értékben megköthető az utasbiztosítás. Ez tartalmazza a járatkésésre vonatkozó térítést, melyet 8000 Ft értékben határoztak meg, de 24 órát követő járattörlés esetén akár 400 ezer Ft kártérítést is kaphatunk. Ezen kívül az EasyJet poggyászkésés esetén 40 ezer Ft-ot ígér. Az EasyJet egy útra szóló utasbiztosítási csomagja itt tekinthető meg: https://www.magroup-online.com/EZY/HU/HU/EZY_HU_hu_TCs_OneWay.pdf

 

A fapados járatok közül a WizzAir-nél egy főre egy egyirányú útra Egyiptomba szintén 3000 Ft körüli összegért megköthető az utasbiztosítás. Itt maximum 27 ezer Ft-ot kaphat az, akinek késik a gépe, az utazás meghiúsulása esetében maximum 54 ezer Ft jár. A 12 órát meghaladó poggyászkésésért szintén maximum 54 ezer Ft-ot kaphatunk. A WizzAir magyarországi Biztosítási Szerződése itt olvasható: http://wizzair.com/hu-HU/travel_services/insurance_links

 

A fenti értékek természetesen csupán tájékoztató jellegűek. Nagyon fontos, hogy a repülőjegy vásárlása előtt ne csupán a jegy értéke legyen az egyetlen szempont, hanem az is, hogy a választott biztosítás – ha csak nincs benne már a jegy árában – a lehető legjobban kiszolgálja igényeinket. Érdemes már az utazás tervezésekor átnézni, melyik légitársaság mit ajánl. Amennyiben nem találunk utasbiztosítás opciót a weboldalon, a jegy lefoglalási folyamata során lesz lehetőségünk megtekinteni a biztosítási feltételeket, de a telefonos ügyfélszolgálatokon keresztül is kérhetünk részletes tájékoztatást.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Mit tegyünk, vagy ne tegyünk a bőröndbe? – gyakorlati tippek a helytakarékosság jegyében

 A nyaralás előtti pakolás sokaknak bosszúságot okoz, amit a légitársaságok poggyászra vonatkozó súlykorlátozásai sem tesznek könnyebbé. Sajnos el kell fogadnunk a tényt, hogy nyaralásunkra nem tudjuk a ruhásszekrényünk és cipős fiókunk egész tartalmát magunkkal vinni! Az alábbi praktikák segítségével viszont egyszerűen kiválogathatjuk azokat a darabokat, amikre valóban szükségünk lesz, és azokat is, amiket jobb, ha otthon hagyunk.    

Tovább

Utazásra nem javasolt országok – Mit kockáztatunk az utazással?

 Néhány hete a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok és térségek közé sorolta Egyiptomot. Ezzel a biztonsági kategóriával számos desztináció esetén számolnunk kell. (A teljes lista itt található.) Nagyon fontos, hogy azok az utazók, akik a felsorolt országok valamelyikébe tervezik pihenésüket, tisztában legyenek a rájuk vonatkozó útlemondási és biztosítási tudnivalókkal.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Kenya

Kenyáról minden embernek más jut az eszébe, a régészek az emberiség bölcsőjének nevezik, a vadászok, és a turisták hihetetlenül gazdag állatvilága és az óceán miatt imádják. Az állatvilág sehol máshol a kontinensen nem ilyen változatos, mint itt.
 
Kenya azon kevés ország közé tartozik, ahol az 5 nagyemlős, az oroszlán, a bölény, az elefánt, a leopárd és az orrszarvú egyaránt megtalálható. A vadak mellett azonban egyéb látnivalót is kínál az ország, remek strandok, korallzátonyok, lélegzetelállító hegyek és ősi szuahéli városok... Kenya

Egészségügyi információk országok szerint