Ciprus - Hasznos Információk

 

Tartalomjegyzék

 

Hasznos beutazási tanácsok

Az Európai Unió 2004. május 1-i kibővítése óta a Ciprusi Köztársaságba az EU szabvány szerinti (új) személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhat a magyar látogató.

Magyar állampolgár maximálisan 90 napig tartózkodhat vízum nélkül Cipruson. Csak akkor léphet be az országba, ha legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel, oda-vissza érvényes repülőjeggyel és szállásfoglalással rendelkezik. A ciprusi görög hatóságok megtagadják a  belépést, ha az útlevelében Ciprus török határátkelőjének pecsétje szerepel. Cipruson Euróval fizethetünk (görög oldalon, a török oldalon törökországi valutát használnak). A legtöbb helyen hitelkártyát is elfogadnak. A személyes használatra szolgáló tárgyak vámmentesen bevihetők. Ciprusi font és idegen valuta korlátozás nélkül vihető ki az országból a beutazáskor tett nyilatkozatban szereplő összeg erejéig. Semmilyen áru kivitelét nem tiltják. Számos szállástípust találhatunk, a nagy, modern luxusszállóktól egészen a kicsi, egyszerű panziókig. Kiadó privát szobák azonban nincsenek. A legtöbb szálláshelyen árengedményt adnak szezonon kívül, ami általában november közepétől március közepéig tart, kivéve a karácsonyi-újévi periódust. Tőlünk eltérően 240 V egyfázisú illetve 415 V háromfázisú áramot használnak, érdemes átalakítót vinni.

 

Étkezés

Minden árkategória megtalálható. Az elegánsabb éttermekben és kávéházakban bankkártyával is fizethetünk. A borravaló 10-15%.

 

Közlekedés

 

Repülő (összefoglalás): Budapest – Larnaca – Budapest útvonalon (retúr)
Repülőjegy Ft/fő:
Repülőjegy ár: 59 900 – 228 000
0-2 éves korig ingyenes
2-12 éves korig kedvezmény: 47 990
Transzfer Larnaca: 2 990 - 5 000
Transzfer Agia Napa: 7 990 - 9 000
Transzfer Limassol: 8 190, minimum 2 fő
Transzfer Protaras: 8 190
Transzfer Paphos: 13 990 

Repülőtéri illeték:
13 000 Ft/fő

Az utasok biztonságát és kényelmét a Cyprus Airways Boeing típusú gépei és segítőkész személyzete biztosítja. A járatokon 20 kg poggyász szállítása engedélyezett térítésmentesen. Ezt meghaladó túlsúly esetén felárat kell fizetni.

 

Búvár és golf felszerelés, bicikli, szörf, vízisí szállításának felárai után az irodában lehet érdeklődni.
 

Az utasok biztonságát és kényelmét a Malév Boeing és Fokker típusú gépei, valamint készséges személyzete garantálja. A járatokon 20 kg poggyász szállítása engedélyezett térítésmentesen. Ezt meghaladó túlsúly esetén felárat kell fizetni.

Autóbérlés: 2-3 nap alatt reális áron bejárható Ciprus. Minimum bérlés időtartama: 3 nap. Az autóbérléshez minimális korhatár 21 év, 3 éves jogosítvány szükséges. A bérléshez hitelkártya vagy kaució szükséges.

Kategóriák: például bérleti díj
3-5 napi árak 7 napra
Subaru Vivio (800 cc) 8.500 Ft 56.500 Ft
Suzuki Alto (1000 cc) 9.500 Ft 62.800 Ft
Opel Corsa (1.0). légkondi 10.800 Ft 69.900 Ft
Megjegyzés: Az észak-ciprusi török oldalra a bérelt jármű nem vihető át!

 

Utasbiztosítás

Az EU állampolgárait az Európai Unió területén ingyenes vagy kedvezményes orvosi ellátás illeti meg, ha megbetegednek, vagy baleset éri őket. A jogosultság igazolásához a legjobb megoldás az, ha utazás előtt beszerzünk egy ún. E111 formanyomtatványt. Ajánlatos azonban utazás előtt átfogó utasbiztosítást kötni, hiszen betegség vagy baleset esetén extra költségek adódhatnak, melyeket a biztosító megtérít! Ezenkívül az E111 csak sürgősségi ellátásra vonatkozik.
Az északi területeken kérdéses az utazási biztosítás érvényessége és a higiéniás viszonyok sem a legjobbak! A félreértések elkerülése érdekében alaposan tájékozódjunk a biztosítónál!

 

Közbiztonság

A bűncselekmények száma Cipruson viszonylag alacsony, noha az utóbbi időben Limassolban több gyújtogatásos merényletre is sor került. A rendőrség segítőkész. A rendőrök jól beszélnek angolul. Baj és szükség esetén a 199-et vagy 112-t kell értesíteni.

Az északi területek látogatása bizonyos kockázatokat hordoz magában, mert az ún. "Észak-Ciprusi Köztársaság" nemzetközileg továbbra sem elismert állam, így a bajba kerülő turistákért a Ciprusi Köztársaság kormánya nem sokat tehet.

 

Kihez forduljunk? 

Lopás esetén forduljunk a helyi rendőrséghez! A rendőrségi jegyzőkönyvet csatolnunk kell a biztosítási vagy kártérítési kérvényhez, mert csak ezzel együtt fogadják el kárigényünket.
 

Ellopott vagy elveszett hitelkártyát azonnal le kell tiltani!
 

Ha útlevelünket lopják el, akkor azt jelentenünk kell a nagykövetségen és a rendőrségen is. Haláleset, baleset, betegség vagy letartóztatás esetén lépjünk kapcsolatba a nagykövetséggel vagy a konzulátussal!

 

Úthálózat

Közutak hossza: 13 491 km.
Az országban fejlett az infrastruktúra, jó minőségű autópálya van.
Töltőállomások nyitvatartási ideje:
Hétfő - péntek: 06:00 - 19:00 (április 1–szeptember 30.)
Hétfő - péntek: 06:00 - 18:00 (október 1–március 31.)
Szerda: 06:00 - 14:00 (Lefkosia)
Kedd: 06:00 - 14:00 (Lemesos, Larnaca, Pafos és Ammochostos)
Szombat: 06:00 - 15:00

 

Helyi közlekedés

Mivel a sziget különböző részein sok érdekes látnivaló akad, megéri autóba szállni, de utazhatunk busszal vagy taxival is. Rendszeres autóbusz-közlekedés van Nicosia, Limassol, Larnaca és Paphos között. Kisebb távolságokra kedvelt közlekedési eszköz a taxi. Személygépkocsit mindenütt lehet bérelni, melynek feltétele a nemzetközi jogosítvány. Egy kisebb autót már napi 10 ciprusi fontért kölcsönöznek. Nyáron az árak magasabbak, viszont ha több napra bérelünk autót, akkor árengedményre számíthatunk. Motorkerékpárok és kerékpárok is kölcsönözhetők, ugyanakkor a görög szigetekre jellemző robogó Cipruson nem terjedt el. Vonatok nem közlekednek a szigeten.

 

Magyarország helyi képviselete 

 

Diplomáciai kapcsolatok: Nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatok 1960. október 18-án létesültek. Budapesten működik ciprusi nagykövetség, az akkreditált nagykövet prágai székhelyű. Nicosiában magyar tiszteletbeli főkonzul - Kostakis Loizou - működik. 2003. januárjától az államközi kapcsolatokat nagyköveti szintre emelték
A Magyar Nagykövetség Nicosia déli részén, Sztrovolosz elővárosban, a larnacai-limasszoli autópálya fővárosba érkező szakaszához aránylag közel van.

Nicosia Nagykövetség
Cím: 2 Prigkipos Karolou
(Prince Charles) str.
Agios Domethios
2373 Nicosia
Előhívó: (357)
Telefon: 22-459-130, 22-459-131, 22-518-880
Ügyelet: 99-486-468
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Kisfalvi János
Fax: 22-459-134, 22-516-914
E-mail: huembnic@cytanet.com.cy

Nicosia Felügyelő külképviseletCím: Louis House 20,
Amphipoleos Street 2025 Strovolos, Nicosia,
P.O.Box Nicosia, Cyprus
Előhívó: (357)(22)
Telefon: 588-128
Tiszteletbeli főkonzul: Costakis Loizou
Fax: 442-930
E-mail: cloizou@louisgroup.com

 

Ciprusi Köztársaság magyar képviseletei

Budapest Nagykövetség

Nagykövet H.E. Mr. George Chacalli

Cím: 1051 Budapest, Dorottya u.3.III.2-3.

Telefon: 266-1330, 266-6044, 266-6045

Fax: 266-0538

E-mail: cypembhu@axelero.hu vagy ciprusinfo@axelero.hu

 

Külügyminisztériumi jótanácsok 

Az 1974. júliusi török katonai beavatkozás óta a sziget északi része (37 %-a) török katonai megszállás, míg a déli része a ciprusi kormány ellenőrzése alatt áll. 1983-ban Északon a török ciprióták kikiáltották az ún. “Észak Ciprusi Török Köztársaságot”, amelyet azonban csupán Törökország ismert el, más ország nem, így Magyarország sem! A magyar hatóságok nem tartanak fenn kapcsolatot az "Észak-Ciprusi Köztársasággal", így nem is áll módjukban érdekképviseleti tevékenységet folytatni annak területén. A Külügyminisztérium felhívja a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy Észak-Ciprusra csak saját felelősségükre utazzanak

 

Veszélyes, utazásra nem ajánlott ország státusz
Az egész szigeten ütköző zóna húzódik, amelyet az ENSZ csapatai felügyelnek.

A Ciprusi Turisztikai Hivatal felhívta a Ciprusra utazók figyelmét, hogy a sziget két részét elválasztó vonal szabadabb átjárása (2003. április végétől) mellett is csak saját felelősségre látogathatják a török ellenőrzés alatt álló területeket. Korlátozott mértékben enyhítették ugyan az előírásokat a külföldiek esetében, mert a török területről a görög területre visszatérés határideje az eddigi 16.30-ról éjfélre (24.00) tolódott, de nem engedélyezik az ott éjszakázást.

Ciprusra csak hepatitis oltás ajánlott

Cipruson az egészségügyi ellátás jól szervezett és mindenre kiterjed. Valamennyi nagyvárosban található jól felszerelt, modern kórház, de a kisebb városokban is van regionális kórház vagy legalább egy egészségügyi központ. Ezek mellett sok magánorvosi és fogorvosi rendelőt is találhatunk. A betegbiztosítás rendszere biztosítja, hogy az ide utazók a helyi lakosokhoz hasonló feltételekkel vegyék igénybe a különböző szolgáltatásokat.
 

Cipruson elsősorban a Földközi-tenger és Törökország közelsége miatt fordulhatnak elő szórványosan fertőző betegségek, így például a hepatitis A. Ez utóbbi főként szennyezett tengeri állatokkal, szennyezett vízből készült jéggel, fagylalttal, és szennyezett vizzel  mosott gyümölcsökkel és zöldségekkel terjedhet. A hepatitis A és B oltásokból a teljes sorozat több évtizedre szóló védettséget biztosíthat. Utazás előtt minimum hat héttel érdemes orvoshoz menni és kérni hepatitis elleni oltást.

 

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és... Mauritius