Ciprus - Látnivalók

Fontosabb látnivalók Cipruson

 
Curium (Pafos): Curium római korai amphiteátrum
 
Pafos belvárosa: az UNESCO Világörökség listáján szerepel
 
Dionyssos-villa: római padlómozaikja ma is megcsodálható
 
Kykko kolostor / Troodos-hegység: ortodox monostor, szerzetesek mindennapi életébe nyerhetünk bepillantást, 1092-ben alapították a bizánciak, Szent Lukács három fennmaradt szentképét őrzik.
 
A sziget szívében fenyvesek és romantikus hegyi falvak bukkannak fel. Csodálatos kilátás nyílik Makarios érsek síremlékétől (Troodos-tér) a hegyvidékre.
 
Lefkara: 600 méter magasan fekvő kis falu, mely nemzetközileg híres kézimunkáiról.

Egyéb: buzuki zene, táncbemutató, táncoktatás, mesés üdülővároskák.
 
Homokos strandok: Larnaca, Agia Napa, Protaras és Limassol

Limassol

Larnacától délnyugati irányban helyezkedik el a száztizenötezer lakosú város, Ciprus második legnagyobb központja.

Limassol óvárosa, valamint régi halászkikötője varázslatos és romantikus hangulatot kölcsönöz a városnak, ezen kívül évente megrendezésre kerül a nagy borfesztivál, mely igen kedvelt mulatság, a helybéliek és turisták tömegeit vonzza évről évre folyamatosan. Limassol remek hely a gyermekek számára is – gondtalan szórakozási lehetőségek, vízi csúszdapark és egyéb attrakciók különösen élvezetessé teszik a kisebbek számára is a nyaralást!

Limassol sokféle lehetőséget kínál az éjszakai szórakozásra is, amelyre nagy igénye van az idelátogató vendégeknek. Pezsgő éjszakai szórakozóhelyek, bárok, valamint üzletek színes forgataga teszik izgalmassá és kívánatossá az üdülőhelyet. A szórakozónegyed Potamos Yermasoyias körzetében található, az óvárostól kissé északra. A legtöbb szállodának és tavernának saját zenekara is van, ezek mulatságra csábítanak bennünket, és arra, hogy megismerkedjünk a görög tánclépésekkel. A nagy szállodákban diszkó is található, de vannak különálló táncos mulatóhelyek is. Csábítanak a night clubok is, mint az Archontissa a III Makariou Avenue-n és az Alexandra a Nicosia úton. A Maxim kabarét a Stassinou utcában találjuk.

Pafos

A sziget nyugati részén található a híres történelmi romokat őrző város, a nyugati részen ez az egyetlen jelentős központ. A város történelmi látnivalókban rendkívül gazdag, érdemes ellátogatni a lenyűgöző kolostorokhoz, ahonnan varázslatos panoráma tárul elénk. Pafos remek egy csillagtúrához, hogy körbe járhassuk és felfedezhessük a sziget látnivalóit. A városnak – akárcsak az egész szigetnek – gyönyörű a tengerpartja, hangulatos tavernák sorakoznak, és a vendégszerető helybéliek kedvessége már hosszú évek óta idecsalogatják a számos országból és szigetről ideérkező turistákat!

Pafoshoz közel található a híres Coral Bay, mely a búvárok paradicsoma is, a Saránda Colónes egy XIII. századi épület, amelyet egy földrengés pusztított el, a királyok sírja 2 km-re van Kato Pafos-tól.

Pafos leghíresebb nevezetességei a mozaikok, amelyeket eredetileg a III. században helyeztettek padlóra római nemesek. Az elsőt 1962-ben fedezték fel. A mozaikokat Dionüszosz nevéhez kapcsolják.

Troodos

A Troodos-terület hegységei felejthetetlen élményt jelentenek. Népszerű hely a síelők, hegymászók körében, de kolostorainak köszönhetően a kultúra iránt érdeklődők körében is közkedvelt. A kolostorok közül a Kykkos kolostor a legismertebb. A XII. században épült, nemrég újították fel, s egy vallási ikonokat bemutató múzeum is megtekinthető. Asinou-t kissé nehéz megközelíteni, de talán a környék legszebb kolostora.

A legfontosabb üdülőhely a Troodosban Pláres, rengeteg szálláslehetőséget kínál.

Pedhoulas-ban áll a szép kivitelezésű Arkangyal Templom, Soléa-ban festői szépségű falvakat fedezhetünk fel, valamint ideális hely kerékpározáshoz is.

Az enyhült ciprusi görög-török viszony következtében a turisták szabadon átjárhatnak az eddig zárt északi-ciprusi területekre is, azonban az elővigyázatosság javasolt!

 

Sportturizmus lehetőségei

Vízisportok
Vízisí: nagyszerű sport, Ciprus kiváló hely ennek elsajátítására.
Szörfözés: a helyiek számára is nagyon népszerű, különösen erős szél esetén. A kezdőknek javasolt az óvatosság.

Síturizmus
Noha Ciprus tengerpartjáról és a napsütésről ismert, azonban januártól márciusig a síelés is nagy élvezetet jelent a sportbarátok számára. A síelés központja a Troodos-hegység. A Ciprusi Síklub felvonókat üzemeltet és versenyeket is szervez. Az egyik legfontosabb a nemzetközi síverseny. A Ciprusi Síklub speciális tanácsokkal is ellátja a kezdőket, valamint a szükséges felszerelésekkel is rendelkezésre áll.  A síterepek menedékházakkal, forró kávéval, sífelvonókkal és több pályával rendelkeznek.
Síterepekhez vezető utak:
  Karvounas - Troodos Road
  Platres - Troodos Road
  Prodromos - Dias Road
  Troodos - Sun Valley Road
  Troodos - Dias Road
  Prodromos - Sun Valley Road

Extrém sportok
Leginkább a nyári szezonban (májustól októberig) van lehetőség hasonló sportok űzésére.
Természetesen vannak bizonyos szabályok, melyek betartása kötelező, hiszen ezek az irányelvek a biztonság jegyében születtek.
Néhány extrém sport, mely kipróbálható:
- bungee rocket
- bungee jumping
- pure bungee
- rafting

Kerékpár-, evezős-, gyalogostúrák
Kerékpározás: van rá lehetőség az Akamas Nemzeti Park-ban vagy a pafosi erdőben. Tapasztalt túravezetők segítségével lehet felfedezni a ciprusi falvakat, ösvényeket és erdőségeket. Jól felszerelt kerékpár és biciklisisak kötelező.
Sziklamászás: Pafostól nem messze található egy értékes és mászásra alkalmas, 650 méter magas szikla.
Gyalogtúra / Trekking: az Akamas Nemzeti Park és Troodos területe alkalmas kisebb-nagyobb sétákra, túrákra. Egész napos túraként az Olympus javasolt, valamint a Caledonia vízesés.
Kajakozás: a Pafos környéki csendes vizek alkalmasak kajakozásra. Tengeri barlangok, lakatlan részek és sziklahidak nyújtanak nagy élményt. A látvány lenyűgöző.

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Törökország

A kétarcú ország
 
Törökország több szempontból is kétarcú. Egyrészt mert két földrészen terül el, melyből Európára 3, míg Ázsiára 97 százaléka jut ennek az államnak. De két különböző képet mutat abban a tekintetben is, hogy itt találkozik az iszlám kultúra az európaival és múlt szokásai a jelen világával. Törökország turisztikai és gazdasági szempontból egyaránt rohamosan fejlődik úgy, hogy közben megtartja saját értékeit és vigyáz a múlt emlékeire is, melyek gazdagok a római- és görög időkből származó örökségben... Törökország