Aktuális

Kiderítették mi okozza jetlag jelenséget

2013-10-31


Szerző: Molnár Barbara


 Az Oxfordi Egyetem kutatói úgy vélik, kiderítették, miért is tart olyan sokáig, míg egy hosszabb utazást követően szervezetünk alkalmazkodik az új időzónához. Azt állítják, megtalálták azokat a „molekuláris fékeket”, amelyek az ún. „jetlag”-et okozzák.

 

 A kutatók bíznak benne, hogy ez a felfedezés segít majd olyan gyógyszerek kifejlesztésében, amelyek semlegesíteni tudják az időzóna-átlépés okozta kellemetlen tüneteket. Belső óránk segít szervezetünknek, hogy az összhangban legyen a nappalok és éjszakák váltakozásával. Nem csak az alvásért, de az éhségérzetért, a hangulatunkért és a vérnyomásunkért is ez az ún. belső biológiai óránk a felelős. Az egy vagy több időzónán való átrepülés megzavarja ezt a rendszert, és testünknek időre van szüksége, hogy képes legyen alkalmazkodni az új körülményekhez.

 

Az Oxfordi Egyetem Wellcome Trust névre keresztelt kutatócsoportja azt vizsgálta, hogy szervezetünk miért is nem képes az automatikus átállásra. Kísérleteiket egereken végezték, az emlős állatok biológiai órája ugyanis sz emberekéhez hasonlóan működik. Ennek során az ún. „szuprakiazmatikus magra” fókuszáltak, az agy azon részére, mely szinkronban tartja szervezetünket. Olyan DNS-szakaszokat kerestek, melyek működése fény hatására változik. Nagyszámú olyan gént találtak, melyek fény hatására aktiválódtak, egy SIK1 nevű protein azonban inaktiválta azokat. Az SIK1 gén funkciójának mérséklésére tett kísérletek során az egerek szervezete 6 órás időeltolódás esetén rögtön alkalmazkodott az aktuális körülményekhez, ami egy az Egyesült Királyságból Indiába való repülésnek felel meg. Russel Foster professzor a BBC-nek elmondta: „50-60%-kal csökkentettük a SIK1 gének működését, mely elég sok ahhoz, hogy kézzel fogható eredményt érjünk el. Az egerek egy nap alatt, akár 6 órával is előre tudták pörgetni biológiai órájukat. Ugyanez a nem kezelt egereknek 6 napig is eltartott. Eddig is biztosak voltunk abban, hogy egy időre valami blokkolja biológiai óránkat, de nem jöttünk rá, mi okozhatja ezt a jelenséget. A kutatásaink eredményei azonban most rávilágítottak arra, hogy a „jetlag” molekuláris eredetű, új célokat kitűzve ezzel a gyógyszerfejlesztők számára.”

 

A professzor szerint néhány mentális betegséggel - mint például a skizofréniával - is együtt jár a test biológiai órájának rendszertelen működése, így kutatási eredményeit új pszichiátriai gyógyszerek fejlesztésében is felhasználhatják. Dr Akhilesh Reddy, a Cambridge-i Egyetem szakértője így fogalmazott: „Olyan gyógyszerek lesznek birtokunkban, melyekkel rögtön igazodni tudunk az aktuális időzónához, azaz meghosszabbíthatjuk vagy épp lerövidíthetjük szervezetünk belső idejét.”


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Koffer tippek - Hogyan válasszunk megfelelő bőröndöt?

 Gondolta volna, hogy különböző típusú bőröndöt érdemes választani, ha autóval, vonattal vagy repülővel utazunk? Tudta, hogy a harsány színű bőröndök használata nemcsak egy divathóbort, hanem valódi gyakorlati előnyük is van? Cikkünkben szakember segítségével adunk hasznos tanácsokat a tökéletes utazótáska kiválasztásához! 

Tovább

Utazásra nem javasolt országok – Mit kockáztatunk az utazással?

 Néhány hete a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok és térségek közé sorolta Egyiptomot. Ezzel a biztonsági kategóriával számos desztináció esetén számolnunk kell. (A teljes lista itt található.) Nagyon fontos, hogy azok az utazók, akik a felsorolt országok valamelyikébe tervezik pihenésüket, tisztában legyenek a rájuk vonatkozó útlemondási és biztosítási tudnivalókkal.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Izrael

A kellemes tengerparti klíma miatt Izrael kedvelt úticél az utazók számára. Az ország története 4000 éves múltra tekint vissza melynek főbb állomásait akár egy körutazás illetve Eilatban való nyaralásunk során különböző fakultatív kirándulások alkalmával ismerhetjük meg. Bejárhatjuk a Bibliából ismert szent helyeket, keresztülhaladhatunk az ország változatos tájain, fürödhetünk a Holt-tengerben, valamint kis ízelítőt kaphatunk a történelmi városok múltjáról és jelenéről. Jeruzsálem, Betlehem és Názáret olyan sajátos légkörrel... Izrael

Egészségügyi információk országok szerint