Aktuális

Mit tegyünk, vagy ne tegyünk a bőröndbe? – gyakorlati tippek a helytakarékosság jegyében

2013-06-25


Szerző: Gódor Kitti


 A nyaralás előtti pakolás sokaknak bosszúságot okoz, amit a légitársaságok poggyászra vonatkozó súlykorlátozásai sem tesznek könnyebbé. Sajnos el kell fogadnunk a tényt, hogy nyaralásunkra nem tudjuk a ruhásszekrényünk és cipős fiókunk egész tartalmát magunkkal vinni! Az alábbi praktikák segítségével viszont egyszerűen kiválogathatjuk azokat a darabokat, amikre valóban szükségünk lesz, és azokat is, amiket jobb, ha otthon hagyunk.

 

 

 Első lépésként kezdjük a cipőkkel! Ha mediterrán vagy esetleg trópusi desztinációt választunk úti célként, mindössze háromféle lábbelire lesz szükségünk. A tapasztalatok alapján túracipőt vagy bakancsot mindenképpen vigyünk magunkkal, hiszen bárhol kedvet kaphatunk egy szervezett kiránduláshoz, ahol az egész napos gyaloglás csak egy kényelmes, zárt cipővel elviselhető. Ne feledkezzünk meg a túrazokniról sem, ami forró időben segít megőrizni lábunk épségét. (Az sem mindegy, hogy ezekre a túrákra milyen ruhában indulunk el, erről bővebben itt olvashat.) Hogy a fenti lábbeli a bőröndben se foglaljon sok helyet, a legjobb, ha már eleve ebben utazunk. A zárt cipőn kívül érdemes egy kényelmes strandpapucsot is bepakolni, amiben lesétálhatunk a partra. A fentieken kívül mindenképpen vigyünk egy kényelmes, de csinosabb darabot is, amiben elmehetünk vacsorázni, szórakozni. Fontos hangsúlyozni, hogy hölgyek esetében ez ne a tíz centis, vadonatúj magas sarkúnk legyen, hiszen a vízhólyagokból és a felhorzsolt sarkakból adódó fájdalom megkeserítheti a további pihenést. A cipők mellett egy másik fontos kérdés a különböző illat- és tisztálkodási szerek kiválasztása, bepakolása. Ezeket a legtöbb országban hasonló árakon kínálják, mint hazánkban, így azt is megtehetjük, hogy megérkezésünkkor, helyben vásároljuk meg a tusfürdőt, a sampont. Ezzel is helyet spórolhatunk bőröndünkben. Vannak azonban speciális krémekre, termékekere szoruló utazók (allergia, vagy valamilyen bőrirritáció, bőrbetegség miatt), ők mindenképpen az otthoni, jól bevált, egyedi krémeiket vigyék magukkal! Fontos viszont, hogy otthoni dolgainkat minél kisebb tárolókba töltsük át, vagy – ha tehetjük - eleve kisebb kiszerelést vásároljunk belőlük. Jó hasznát vehetjük az úgynevezett „fly pack” műanyag tubusoknak is, amik nagyon praktikusak, biztonságosak, használatukkal szintén helyet spórolhatunk táskánkban. Ha nem ilyen típusú tárolót használunk, figyeljünk arra is, hogy minden kozmetikumot alaposan zárjunk le, ha szükséges, tegyük bele zacskóba, vagy használjunk vízálló neszesszert.

 

Poggyászunk súlyát azzal is csökkenthetjük, ha hagyományos könyvek helyett könyvolvasót használunk. A készüléken több száz könyv tartalma is elfér, ráadásul nem nyom többet, mint egy notesz. Az sem lényegtelen kérdés, hogy vigyünk-e magunkkal törölközőt, vagy sem. Ha szállodában „lakunk”, az esti – és reggeli tisztálkodáshoz biztosítanak törölközőt, egyes esetekben mikor a hotelnek saját medencéje vagy tengerpartja is van, a strandra is kérhetünk egy nagyobb méretűt. Erről érdemes előre tájékozódni, hiszen a szükségtelen törölközők is rengeteg helyet foglalhatnak csomagunkban. Ha mégis vinnünk kell, akkor a bőrönd aljára és a ruhák tetejére is tegyünk egy-egy darabot, így jobban megóvhatjuk értékeinket! Érdemes előre informálódni arról is, hogy hajszárító, ágynemű vagy vasaló van-e a szálláson.

 

Most pedig térjünk rá a ruhákra! Fontos, hogy mindig az adott ország éghajlatának megfelelő ruhadarabokat pakoljunk bőröndünkbe. Mediterrán vagy trópusi utazásokra felesleges magunkkal vinni meleg holmikat, hiszen ezeket úgy sem fogjuk felvenni. Maximum egy hosszabb nadrágról valamint egy kardigánról gondoskodjunk, kabátra, pulóverre biztosan nem lesz szükség. Ajánlott kényelmes, nedvszívó ruhákat választani, amiket nem szükséges kivasalni. Ha mégis viszünk ilyen darabokat, érkezés után rögtön akasszuk őket vállfára! Aki sokat utazik, annak esetleg érdemes beruházni egy úti vasalóra. Sok helyet spórolhatunk azzal is, ha pólóinkat tekercsformába tekerjük fel, így többet is bepakolhatunk szorosan egymás mellé. Ha van kalapunk, akkor azt lefelé fektetve szállítsuk, a fejrészébe zoknit, sálat, fürdőruhát pakolhatunk. A ruhák vastagabb részét – nyakrész, nadrágok derékrésze – sose úgy hajtogassuk, hogy ezek egymás tetejére essenek, hiszen a vastagabb részek egymásra kerülve szintén több helyet foglalnak. Elegáns ruhából többet is pakolhatunk: az esti vacsora alkalmával leehetjük, leihatjuk, nem mindenhol van lehetőség mosógép használatára! Ruhát, fürdőruhát és fehérneműt ne csak a feladandó poggyászba pakoljunk, hanem a kézipoggyászunkba is! Ha másodmagunkkal utazunk, figyeljünk rá, hogy ne nemek szerint rendezzük ruhadarabjainkat a bőröndökbe, hanem vegyesen! Bár a reptereken ritkán kallódnak el a csomagok, ha mégis megtörténik, nem kell napokig ugyanabban a ruhában lennünk, hiszen párunk bőröndjét kinyitva saját ruháink is rendelkezésünkre állnak. Pakolásnál sokszor elfelejtünk olyan zacskóról, zsákról gondoskodni, amibe szennyes ruháinkat gyűjthetjük össze, ezt is tartsuk észben!

 

A megfelelő úti patika összeállítását se felejtsük el! Arról, hogy mit érdemes bepakolni, itt olvashat bővebben. A gyógyszereket ajánlott doboz nélkül szállítani, így kevesebb helyet foglalnak. Az utazás előtti egészségügyi felkészüléshez nemcsak az úti patika összeállítása, hanem a védőoltások beadatása, valamint a biztosítás megkötése is hozzátartozik. Mindig tájékozódjunk az adott célországra vonatkozó egészségügyi információkról, az ajánlott vagy kötelező oltásokról!

 

Végül, de nem utolsó sorban rendkívül fontos, hogy ne feledkezzünk meg a különböző elektronikai eszközök, tartozékok, és azok töltőinek bepakolásáról, ezek sokszor otthon maradnak, de nagy szükség lehet rájuk. Ilyen pl. a laptop, laptop töltő, telefontöltő, fényképezőgép, fényképezőgép töltő, úti átalakító (adapter). Ha lehetőség van rá, a fenti eszközöket a kézipoggyászba vagy a nagyméretű kézipoggyászba csomagoljuk. Elemekről is gondoskodjunk, mert a nyaralóhelyeken borsos áron juthatunk hozzá.

 

Ami semmiképpen sem maradhat otthon: bankkártya, pénz, beszállókártyák. Ha ezeket bepakoljuk, nagy baj már nem lehet, hiszen minden más pótolható!


Kommentek

Még nincsenek hozzászólások!

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Külföldre autóval – praktikus tanácsok nem csak kezdőknek II.

Bár itthon már vége a nyárnak, tőlünk délebbre még gyakran kúszik harminc fok fölé a hőmérő higanyszála. Ezért sokan döntenek úgy, hogy – a tömeget elkerülve – az utószezonban autóznak a mediterrán térségbe. Cikkünkben az ő számukra gyűjtöttünk csokorba néhány praktikus tanácsot az Autóklub segítségével.      

Tovább

Vigyázzunk a kutyákkal! – a veszettség megelőzéséről

 A kutyák rendszeres védőoltása lehet a kulcsa a veszettség megállításának – közölte az Egészségügyi Világszervezet szeptember végén a veszettség világnapján. A veszettség több, mint 60 000 ember halálát okozza évente, többnyire gyermekekét.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Görögország

Kék és fehér – ez a csodálatos Görögország
 
A Földközi-tenger hűsítő, kristálytiszta vize, fehér-kékben pompázó házak és a görög konyha utánozhatatlan ízei. Ezek az első dolgok, amik eszünkbe jutnak, ha az európai kultúra bölcsőjére, Görögországra gondolunk. A helyi emberek mindig őszinte mosollyal és túláradó vendégszeretettel fogadják a hozzájuk látogatókat. Minden sarkon valamilyen ókorból maradt, felbecsülhetetlen értékű műemlékbe botlunk, miközben a bouzuki hangja belengi az utcákat. A nyaralóknak főszezonban igen könnyű... Görögország

Egészségügyi információk országok szerint