Utazási betegségek

Hepatitis B

Hepatitis B

A hepatitis B fertőzés világszerte elterjedt, jelenleg a becslések szerint több mint 2 milliárd ember fertőződött meg a vírussal a Föld teljes lakosságából. Ezekből mintegy 360 millió beteg krónikus hepatitis B fertőzésben szenved, amely komoly rizikófaktor: a krónikus hepatitis B talaján ugyanis, májzsugor és májrák alakulhat ki. Évente körülbelül 500-700 ezer haláleset történik a hepatitis B vírusfertőzés következtében, holott ez a betegség védőoltással hatékonyan megelőzhető.


Hepatitis B elleni védőoltás

Fertőző májgyulladás, hepatitis B elleni védőoltás. Olvasd el, hogy milyen könnyen megelőzheted a betegséget védőoltással...


Hepatitis B


 

A hepatitis B-ről általában

 

A vírus igen magas fertőzőképességgel bír, vérrel és testnedvekkel terjed. Közvetítheti szexuális kapcsolat, vérátömlesztés, és apróbb sérülések során fertőzött olló és borotva, de meg lehet fertőződni piercing, tetoválás, pedikűr és manikűr közben is.

 

Gyakran a fertőzött terhes kismama adja át gyermekének a kórokozót a szülés folyamán.  A tünetek megjelenéséig átlagosan 75 nap telik el, de ez az idő akár 30-180 nap is lehet.

 

Globális helyzet

 

1992-ben, az Egészségügyi Világgyűlés (WHA-World Health Assembly) az összes tagországára vonatkozó határozatot fogadott el, miszerint "integrálni kell az olyan új, költséghatékony oltóanyagokat, mint például a hepatitis B elleni vakcinát, a nemzeti immunizációs programokba minden országban, ahol ez keresztülvihető.”

1992-ben a WHO fő célnak tűzte ki, hogy a hepatitis B elleni oltóanyagot a világ összes országában kötelező oltásként vezessék be. Ez a cél máig nem valósult meg. A tervek szerint 2010-re szeretnék a világ országainak 90%-ában elérni, hogy ez megtörténjen.

 

Magyarországon a hepatitis B elleni oltás 1999 óta kötelező, azóta minden évben a 14 éves korosztályt beoltják hepatitis B ellen.

 

Fontosabb tudnivalók a hepatitis B-ről

 • A hepatitis B egy olyan vírusos fertőző betegség, amely a májat támadja meg és akut valamint krónikus betegséget is okozhat.
 • A vírus vérrel és testnedvekkel terjed
 • Körülbelül kétmilliárd olyan ember él a Földön, akiket már megfertőzött a hepatitis B vírus. Körülbelül 600 ezer ember hal meg évente az akut vagy krónikus hepatitis B következményeként
 • A gyermekkorban hepatitis B vírussal fertőzöttek 25%-a felnőttkorban krónikus hepatitis következményeként kialakuló májzsugorban vagy májrákban hal meg
 • A hepatitis B vírus fertőzőképessége 10x nagyobb, mint AIDS-et okozó HIV-é
 • A hepatitis B vírus fokozott munkaköri veszélyt jelent az egészségügyi dolgozók számára
 • A hepatitis B ellen már rendelkezésre áll biztonságos és hatásos oltóanyag. A vakcina 1982 óta elérhető, és 95%-ban hatásos a hepatitis B fertőzés ellen.  
   

Tünetek

 

A hepatitis B vírus fertőzés felnőtt korban gyakran tünetmentesen zajlik, ez azonban nem jelenti azt, hogy a késői szövődmények nem jelennek meg. Ha tünetek is fellépnek, néhány héttel a fertőzés után sárga bőr és szemfehérje, sötét vizelet, erős fáradtság, levertség és hasüregi fájdalom utal a betegségre. A tünetek bizonyos esetekben akár hónapokon át is fennállhatnak.

 

A hepatitis B fertőzés krónikussá is válhat bizonyos esetekben (a tapasztalatok szerint a betegek 5 %-nál), amely májzsugorhoz és májrákhoz vezethet.

 

A krónikus hepatitis B rizikócsoportjai

 

A hepatitis B vírussal fertőzött gyermekek különösen veszélyeztetett csoportnak számítanak.  Azoknál a gyermekeknél, akik egyéves koruk előtt fertőződnek a vírussal, 90%-ban krónikussá válik a fertőzés.

 

Az egy és négyéves korosztály esetében ugyanez az arányszám 30-50% között mozog, míg az ennél idősebb fertőzött gyermekek egynegyede számolhat krónikus hepatitis B betegséggel.

 

A felnőttek nagy többsége azonban sikeresen átvészeli a hepatitis B fertőzést, körülbelül a betegek 5 százalékánál alakul ki krónikus betegség.

 

Hol a legelterjedtebb a hepatitis B vírus?

 

A hepatitis B endémiás Kínában és Ázsia más országaiban is. Az emberek többsége itt már gyermekkorában megfertőződik, az ázsiai országok populációjának 8-10%-a krónikus hepatitis B beteg. Ebben a régióban a krónikus fertőzés következtében kialakuló májrák és májzsugor a harmadik vezető halálok a férfiak körében és első a nők körében.

 

Hasonlóan elterjedt a vírus az Amazonas és Kelet-Európa bizonyos országaiban is, illetve magas a fertőzöttségi szint a Közel-Keleten és Indiában. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában a népesség kevesebb, mint egy százalékát érinti a hepatitis B fertőzés, ugyanakkor a növekvő migráció miatt egyre több fertőzött menekült hozza be a hepatitis B-t ezekbe az országokba is.

 

Megelőzés

 

A megelőzés legbiztosabb eszköze a hepatitis B elleni oltóanyag. A hepatitis B elleni vakcinából három adag szükséges ahhoz, hogy több évtizedre szóló védettség alakuljon ki, az oltások üteme: 0., 1., 6 hónap.

 

A legveszélyeztetettebb csoportok:

 • szabatos szexuális életet élők; 
 • Hepatitis B vírusfertőzöttek partnerei és családtagjai, közös háztartásban élők; 
 • intravénás kábítószerélvezők; 
 • egészségügyi dolgozók; 
 • szervtranszplantáltak; 
 • utazók


Évente 4 millió ember válik tartósan hepatitis B fertőzötté

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint kétmilliárd olyan ember él a világon, aki megfertőződött hepatitis B-vel valamikor az élete során. Ebből 350 millió betegnél krónikussá válik a betegség. Évente 4 millió ember lesz  hepatitis B vírushordozó, 25%-uk sajnos meghal a májgyulladás talaján kialakuló májzsugor és májrák következtében.

 

A hepatitis B szexuális úton, sérülésekkel, fertőzött vérkészítményekkel terjed, de ritkán nyál és izzadság útján is bekerülhet a kórokozó a szervezetbe. A vírust közvetítheti fertőzött tű, az akupunktúrás tű is, pedikűrszerszám, olló és kés.

 

A vírus veszélyeztetheti a hepatitisz B betegek családtagjait és azokat, akik közeli kontaktusba kerülnek a betegekkel, injekciós drog használókat, egészségügyi dolgozókat, veszélyes munkát végzőket (rendőrök, tűzoltók, katonák stb.)

 

A másik komoly rizikócsoportot az utazók adják, akik olyan területekre látogatnak el, ahol a hepatitis B-vel fertőzöttek száma igen magas (néhány mediterrán ország,  Horvátország, Szerbia, Szlovénia - a háború miatt, Törökország, afrikai mediterrán országok – a szűrés és a kötelező oltások hiánya miatt, afrikai és ázsiai országok, Kína – általánosan 70-90 százaléka a lakosságnak már átesett a hepatitis B fertőzésen).

 

A hepatitis B fertőzést nemcsak szexuális úton, hanem a fejlődő országok többségében véletlen baleset utáni orvosi ellátás, műtét, transzfúzió alkalmával is el lehet kapni.

 

A fertőzés megelőzése érdekében kerülni kell a szexuális kalandokat, a tetováló, pedikűr és manikűr szalonokat, különösen külföldön.

Leghatékonyabb megelőzés a védőoltás, hiszen három védőoltásból álló oltási sorozat életre szóló védettséget nyújt a veszélyes fertőzés ellen.

 

Közepes vagy magas Hepatitis B fertőzöttségi szintű országok vagy területek

 

Kapcsolódó oldalak:

 

2012. februárHepatitis B elleni védőoltás


Hepatitis B-nek,  „B” típusú májgyulladásnak hívják azt a vírusfertőzést, amit fertőzött vérrel, szennyezett eszközökkel vagy szexuális úton lehet átvinni. Vérrel szennyezett eszköz lehet a tetováló tű, a közös borotva vagy manikűr felszerelés vagy a kábítószer használók közös tűje.  Ha a kismama fertőzött, a terhesség vagy a szülés alatt átadhatja gyermekének a vírust.

 

"B" típusú májgyulladás elleni védőoltás

Kinek lehet adni?

 

 • Születéstől kezdve minden életkorban 3 adag
 • 11-15 éves kor között 2 adag elegendő a felnőtt adagból - korhoz kötött kötelező védőoltás
 • Minden felnőttnek, aki a fertőzés veszélyének van kitéve:
  • Szexuális partnerüket gyakran váltók
  • Fertőzött területre utazók
  • Férfi homoszexuálisok
  • Intravénás kábítószerhasználók
  • Egészségügyi dolgozók
  • Vírushordozók családtagjai
  • Művese kezelésben részesülők
  • Haemophiliások
  • Krónikus májbetegségben szenvedők (máj- és cukorbetegek)
  • Fertőzött személyekkel kontaktusba kerülők

  

Mennyi időre szóló védettséget biztosít?
 

Egészséges oltottak esetében a teljes oltási sorozat felvétele után (3 adag oltóanyag) emlékeztető oltás nem szükséges, a védettség életre szól.

 

Mikor nem lehet beadni az oltást?

 • Korábbi hepatitis B oltáskor kialakuló allergiás reakció esetén
 • A tervezett oltás idején fennálló lázas betegség esetén


Megjegyzés: Van olyan oltóanyag, mely mindkét (A és B) hepatitis (májgyulladás) formától megvéd. Az oltásokat 0-1-6 hónap időbeosztással kell beadni. Azonban, ha utazás előtti idő rövidebb, a külföldi tartózkodás pedig több hónap, akkor 0-7-21 nap időbeosztással is felveheti az oltást. Ezt gyorsított oltási sorozatnak nevezik. Gyorsított oltási rendnél azonban, 12 hó múlva egy emlékeztető oltás szükséges.

 

Utolsó frissítés dátuma: 2022. márciusKiemelt témák

Hasonló hírek

Így étkezzünk kánikulában következmények nélkül – óvatosan a helyi konyhával!

 Egy-egy külföldi vakáció helyszínéül a legtöbben a mediterrán vagy trópusi területeket választják. Ezekben az országokban – időszaktól függően – extrém melegre is számítani kell. A forró napok egyrészről megviselik a szervezetünket - így nem mindegy, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk -, másrészről előtérbe kerülnek azok a típusú megbetegedések is, amelyek a nem megfelelően tárolt és hűtött élelmiszerektől származhatnak. Egy hasmenés...

Tovább

Külföldre autóval – praktikus tanácsok nem csak kezdőknek

 Bár itthon már vége a nyárnak, tőlünk délebbre még gyakran kúszik harminc fok fölé a hőmérő higanyszála. Ezért sokan döntenek úgy, hogy – a tömeget elkerülve – az utószezonban autóznak a mediterrán térségbe. Cikkünkben az ő számukra gyűjtöttünk csokorba néhány praktikus tanácsot az Autóklub segítségével.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Thaiföld

Thaiföld Malájziával, Burmával, Laosszal és Kambodzsával határos. Az ország négy fő részre tagolt: a Chao Phraya folyó termékeny, középső síkságai; a 300 méter magas északkeleti fennsík szegényebb régiója; észak-Thaiföld termékeny völgyei és hegyei; és a déli félsziget esőerdei. A legmagasabb hegycsúcs a Chiang Mai provinciában található 2596 m magas Doi Inthanon.

Az ország területének negyedét monszun- és esőerdők borítják, de rengeteg gyümölcs-, bambusz- és trópusi keményfa is nő Thaiföldön. 66 nemzeti parkja és 32... Thaiföld