Utazási oltások

Immungyengeségben szenvedő utazók oltása

2010-06-28Az immungyengeségben szenvedőknek nem tanácsos élő kórokozót tartalmazó oltóanyagot adni, gyakran igényelnek kiegészítő oltásokat.

Milyen oltásokat lehet adni a csökkent védekezőképességű betegeknek?
 

Mérlegelni kell, hogy a fennálló immungyengeség (a betegségek elleni védekezőképesség gyengülése) milyen eredetű, milyen súlyos, és az utazás nem veszélyezteti-e a beteg életét, egészségét.

Súlyos állapotnak tekintendő, ha valaki különböző rosszindulatú (rákos) megbetegedésben szenved, csontvelő átültetésen esett át, vagy valamilyen szervátültetést végeztek rajta.

Erősen legyengül az ember védekezőképessége akkor is, ha olyan gyógyszereket szed, amelyeket rákos betegségben, szervátültetésben, stb. szoktak használni.

Krónikus vesebetegségek, májbetegségek, cukorbaj esetén is károsodott a beteg védekezőképessége. Vannak súlyos veleszületett immungyengeséggel járó állapotok is, és a legveszélyesebb a szerzett immungyengeség, az AIDS.

Az ilyen betegeknek nem tanácsos élő kórokozót (baktérium, vírus) tartalmazó oltóanyagot adni, gyakran igényelnek kiegészítő oltásokat, és számítani kell arra, hogy a szabályos alkalmazások esetén nem alakul ki a várható védőhatás. Az oltások alkalmazhatóságát az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

A táblázat tájékozató jellegű, a döntés mindig egyedi mérlegelés szerint történik:

Jelmagyarázat:
x= nem javasolt

 

 

Tünetmentes

AIDS beteg

Tünetes

AIDS beteg

Súlyosan immun-hiányos beteg

(nem aids-es)

Szerv transz-plantáció / immun-szup-ressziós kezelés

Lép-eltávolítás Vese-elég-telenség Krónikus máj-betegség, cirrhosis, diabetes
Élő oltóanyagot tartalmazó készítmények:
BCG x x x x szokásos szokásos szokásos
Influenza x x x x szokásos x x
MMR ajánlott megfontolandó x x szokásos szokásos szokásos
Typhus x x x x szokásos szokásos szokásos
Varicella (felnőtteknek) szokásos x x x szokásos szokásos szokásos
Sárgaláz megfontolandó x x x szokásos szokásos szokásos
Inaktivált oltóanyagok

Haemophilus influenzae (Hib)

megfontolandó megfontolandó ajánlott ajánlott ajánlott szokásos szokásos
Hepatitis A szokásos szokásos szokásos szokásos szokásos szokásos szokásos
Hepatitis B szokásos szokásos szokásos szokásos szokásos szokásos szokásos
Influenza (inaktivált) ajánlott ajánlott ajánlott ajánlott ajánlott ajánlott ajánlott
Japán B encephalitis szokásos szokásos szokásos szokásos szokásos szokásos szokásos
Meningococus szokásos szokásos szokásos szokásos ajánlott szokásos szokásos
Pneumococcus ajánlott ajánlott ajánlott ajánlott ajánlott ajánlott ajánlott
Polio (IPV) szokásos szokásos szokásos szokásos szokásos szokásos szokásos
T-D (tetanus-diphtheria) ajánlott ajánlott ajánlott ajánlott ajánlott ajánlott ajánlott

 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Így étkezzünk kánikulában következmények nélkül – óvatosan a helyi konyhával!

 Egy-egy külföldi vakáció helyszínéül a legtöbben a mediterrán vagy trópusi területeket választják. Ezekben az országokban – időszaktól függően – extrém melegre is számítani kell. A forró napok egyrészről megviselik a szervezetünket - így nem mindegy, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk -, másrészről előtérbe kerülnek azok a típusú megbetegedések is, amelyek a nem megfelelően tárolt és hűtött élelmiszerektől származhatnak. Egy hasmenés...

Tovább

Külföldre autóval – praktikus tanácsok nem csak kezdőknek

 Bár itthon már vége a nyárnak, tőlünk délebbre még gyakran kúszik harminc fok fölé a hőmérő higanyszála. Ezért sokan döntenek úgy, hogy – a tömeget elkerülve – az utószezonban autóznak a mediterrán térségbe. Cikkünkben az ő számukra gyűjtöttünk csokorba néhány praktikus tanácsot az Autóklub segítségével.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Thaiföld

Thaiföld Malájziával, Burmával, Laosszal és Kambodzsával határos. Az ország négy fő részre tagolt: a Chao Phraya folyó termékeny, középső síkságai; a 300 méter magas északkeleti fennsík szegényebb régiója; észak-Thaiföld termékeny völgyei és hegyei; és a déli félsziget esőerdei. A legmagasabb hegycsúcs a Chiang Mai provinciában található 2596 m magas Doi Inthanon.

Az ország területének negyedét monszun- és esőerdők borítják, de rengeteg gyümölcs-, bambusz- és trópusi keményfa is nő Thaiföldön. 66 nemzeti parkja és 32... Thaiföld