Sajtó pályázat

„Ügyeljünk az utazási betegségekre –
A hepatitis veszélyei!”
Sajtópályázat

Az Egészséges Ifjúságért Alapítvány és az OTP Travel pályázatot hirdet újságírók számára, amelynek célja, hogy a nagyközönség teljes és hiteles forrásból tájékozódjon az utazási betegségekkel kapcsolatban, ezen belül is kiemelt témaként, a hepatitisszel kapcsolatban. A pályázaton bármely, Magyarország területén bejegyzett, itt működő médium munkatársa részt vehet egyénileg. A pályázat főnyereménye egy kétszemélyes, egyhetes mediterrán út az OTP Travel felajánlásával.

Otp Travel Utazás előtt sajtópályázat

 

 

 

 

 

Sajtópályázat – még júniusban is lehet nevezni

 

Meghosszabbították az utazási betegségek témában kiírt sajtópályázat leadási határidejét!

Az Egészséges Ifjúságért Alapítvány és az OTP Travel által meghirdetett pályázatra június 30-ig lehet jelentkezni olyan publikációkkal, amelyek ezt megelőzően jelentek meg. A főnyeremény egy kétszemélyes, egyhetes mediterrán út az. A pályázat az Egészségtudatos Utazásért című program keretében zajlik.

A pályázatra olyan anyagokkal lehet jelentkezni, amelyek az utazással kapcsolatos veszélyekkel, azon belül is a hepatitisszel foglalkoznak. Korunk egyik legelterjedtebb betegsége a fertőző májgyulladás, amelynek több fajtája ismert. A hepatitis A vírus okozta betegség akár hónapokig is megakadályozhatja a betegeket a mindennapi munkájuk ellátásában, mivel kórházba kerülnek, és ez komoly problémákat okozhat mind egyéni, mind pedig társadalmi szinten. A fertőző májgyulladás sokkal veszélyesebb formáját okozó hepatitis B vírus pedig krónikus betegséggé is fajulhat, amely végül akár májrákhoz és májzsugorhoz vezethet. Ezzel a dohányzás után a második azon a listán, amely a rákos megbetegedések kiváltó tényezőit veszi sorra

Betegség megelőzése

A betegségek terjedésének megfékezésére egyetlen mód van, a megelőzés és az ezzel kapcsolatos felvilágosítás. A világ nagy része (Nyugat Európa, USA és Japán kivételével) hepatitis A-val és B-vel is erősen vagy közepesen fertőzött, ezért ezek a betegségek elsősorban az utazókra veszélyesek. Magyarország a kevésbé fertőzött területek közé tartozik, ugyanakkor időről időre itt is járványok törnek ki, amelyek hátterében sokszor az utazók által behurcolt vírusok állhatnak. Emiatt jött létre az Egészségtudatos Utazásért program, amelynek célja a nagyközönség informálása a hepatitisről. A program kiírói elengedhetetlennek tartják azt, hogy a média is hitelesen és megfelelően tájékoztassa a nagyközönséget hepatitis veszélyeiről, az utazási kockázatokról és a megelőzés lehetőségeiről. Ezért született meg ez a sajtópályázat, amellyel ösztönözni szeretnénk az újságírókat arra, hogy hitelesen foglalkozzanak ezzel a fontos témával.


A fődíjról, a részletes pályázati feltételekről és az elbírálás szempontjairól bővebben www.utazaselott.hu/sajtopalyazat.html weboldalon lehet tájékozódni.

A pályázat kiírói:
Egészséges Ifjúságért Alapítvány
OTP Travel

A pályázat témája (a benyújtott publikációknak nem kell ezt a címet viselniük):
Főcím: Védekezés az utazási betegségek ellen -
Alcím: A hepatitis veszélyei!
 
A pályázat formája:
A pályázaton részt vehet minden olyan publikáció, riport, cikk, amely a megadott témával foglalkozik és hitelesen, szakértő módon, a valóságnak megfelelően tájékoztatja a nagyközönséget. A pályázatra 2007. március 31. és június 30. között megjelent, a megadott témákban készült publikációkkal lehet jelentkezni. 

Pályázati időszak:
2007. március 31 – 2007. június 30.

A pályázat módja:
A pályamunkákat a megjelenésekről készített digitális másolat formájában kell leadni a sajtopalyazat@utazaselott.hu e-mailcímre, legkésőbb 2007. június 30-ig. A pályamunka mellé csatolni kell a kitöltött jelentkezési lapot.
A pályamunka az alábbi méretekben és fájlformátumokban nyújtható be a pályázatra:
-    pdf, tif vagy jpg formátumban (nyomtatott és online megjelenésekről készített képes másolat)
-    mpeg (televízióban megjelent anyag digitális verzója)
-    mp3 vagy mpeg (rádióban megjelent anyag digitális verziója)
-    A beadott anyag mérete nem haladhatja meg a 9 Mb-t!

A pályázati kategóriák:

-    nyomtatott sajtó
-    online sajtó
-    televízió
-    rádió

A pályázat elbírálási szempontjai:
A pályamunkára összesen 80 pont adható. A zsűritagok 1-10 pont között pontozhatják az adott pályaművet a pályázati kiírásban megadott szempontok szerint. A zsűritagok által adott pontokból jön ki egy átlagos pontszám, amely az adott szempontot képviseli az összesített pontszámban. A szempontok 50%-a a téma megközelítését, annak tárgyalását és a hiteles bemutatását vizsgálja, míg a zsűrizés második felében a pályamunkát médiaszakmai szempontok alapján értékelik.

Szempontok:
-    A hepatitisről közölt információk mennyire relevánsak, szakmailag mennyire helytállóak?
-    Mennyire kapcsolódik a pályamunka az utazáshoz, ezzel kapcsolatban közöl-e praktikus információkat?
-    Mennyire érdekes a téma feldolgozása:

  • megszólalnak-e nyilatkozók, hiteles médiaszemélyiségek, orvosok?
  • Külföldi alapanyagokat használt-e az újságíró?
  • Tartalmaz-e olyan információt az anyag, amely korábban a magyar médiában még nem jelent meg
  • Milyen háttéranyagot gyűjtött a megjelenéshez az újságíró?
  • Stb.

-    Mennyire járja körül a pályázó munkája az utazási betegségek és azon belül is a hepatitis témakörét? Mennyire részletes és sokoldalú a pályamű?
-    Milyen az adott pályamunka stílusa, olvasmányossága, felépítése?
-    Az adott mű mennyire illik bele a megjelenítő médium tematikus szerkezetébe, annak stílusába, mennyire releváns a téma megközelítési módja?
-    Mennyire színes a publikáció megjelenítése? (szövegírási jellemzők, felhasznált illusztrációk, fotók, vágási technika stb.)

A pályázat lebonyolítási rendje:

2007. március 31. – június 30.     pályázati időszak
2007. június 30. – július 15.     zsűrizés, kiértékelés
2007. július 17.              eredményhirdetés

A pályázat kommunikációs platformja:

www.utazaselott.hu
-    itt jelenik meg információ a pályázattal kapcsolatban
-    itt lehet érdeklődni, segítséget kérni, esetleg anyagot gyűjteni a pályamunka elkészítéséhez
-    a pályázati eredmény és a nyertes neve is ezen a weboldalon jelenik meg a megadott időtervnek megfelelően

Pályázat fődíja:
 Egy egyhetes, kétszemélyes mediterrán utazásra jogosító voucher az OTP Travel jóvoltából, amely beváltható 2007. október 31-ig a megadott desztinációra.

Kapcsolat:
Pályázattal kapcsolatos kérdések: Glázer Szilvia sajtopalyazat@utazaselott.hu

 Jelentkezési lap letölthető formátumban.

 

 

Sajtóközlemény, 2007. március 29.

Sajtópályázat – előzzük meg a hepatitis terjedését!


Az Egészséges Ifjúságért Alapítvány és az OTP Travel pályázatot hirdet újságírók számára, amelynek célja, hogy a nagyközönség teljes és hiteles forrásból tájékozódjon az utazási betegségekkel kapcsolatban, ezen belül is kiemelt témaként, a hepatitisszel kapcsolatban. A pályázaton bármely, Magyarország területén bejegyzett, itt működő médium munkatársa részt vehet egyénileg. A pályázat főnyereménye egy kétszemélyes, egyhetes mediterrán út az OTP Travel felajánlásával. A pályázat az Egészségtudatos Utazásért című program keretében zajlik.

Korunk egyik legelterjedtebb betegsége a fertőző májgyulladás, amelynek több fajtája ismert. A hepatitis A vírus okozta betegség akár hónapokig is megakadályozhatja a betegeket a mindennapi munkájuk ellátásában, mivel kórházba kerülnek, és ez komoly problémákat okozhat mind egyéni, mind pedig társadalmi szinten. A fertőző májgyulladás sokkal veszélyesebb formáját okozó hepatitis B vírus pedig krónikus betegséggé is fajulhat, amely végül akár májrákhoz és májzsugorhoz vezethet. Ezzel a dohányzás után a második azon a listán, amely a rákos megbetegedések kiváltó tényezőit veszi sorra. Az elmúlt három évben közel 3000 magyar lakos betegedett meg valamilyen hepatitis fertőzésben, a világon a hepatitis az egyik legelterjedtebb betegség és tavaly 124 ezer ember halt meg emiatt világszerte. A betegséget egyébként a magyar állam is kiemelt figyelemmel kezeli, ezért 1999 óta a hepatitis B elleni vakcinát minden 14 éves fiatal kötelező oltásként megkapja. Ráadásul egyik betegségre sem létezik olyan gyógyszer, amely a kórokozóra hat. Maguktól gyógyuló betegségek, csak tüneti kezelésük lehetséges.

A betegségek terjedésének megfékezésére egyetlen mód van, a megelőzés és az ezzel kapcsolatos felvilágosítás. A világ nagy része (Nyugat Európa, USA és Japán kivételével) hepatitis A-val és B-vel is erősen vagy közepesen fertőzött, ezért ezek a betegségek elsősorban az utazókra veszélyesek. Magyarország a kevésbé fertőzött területek közé tartozik, ugyanakkor időről időre itt is járványok törnek ki, amelyek hátterében sokszor az utazók által behurcolt vírusok állhatnak. Emiatt jött létre az Egészségtudatos Utazásért program, amelynek célja a nagyközönség informálása a hepatitisről. A program kiírói elengedhetetlennek tartják azt, hogy a média is hitelesen és megfelelően tájékoztassa a nagyközönséget hepatitis veszélyeiről, az utazási kockázatokról és a megelőzés lehetőségeiről. Ezért született meg ez a sajtópályázat, amellyel ösztönözni szeretnénk az újságírókat arra, hogy hitelesen foglalkozzanak ezzel a fontos témával.

Az elmúlt hónapokban számtalan hír felröppent a nemzetközi sajtóban a hepatitis A betegséggel kapcsolatban. Legutóbb arról tudósított a Los Angeles Times, hogy Los Angelesben is járvány kitörésétől tartanak, ezért minden konyhai cég alkalmazottját, catering és partyservice vállalkozás munkatársát szeretnék beoltani hepatitis A elleni vakcinával. Múlt év végén pedig a Medical News tudósítása szerint Rómában és környékén kellett hirtelen intézkedéssel több ezer embert beoltani hepatitis ellen, mert felmerült egy nagyobb járvány kitörésének lehetősége. A magyarországi program célja, hogy a megfelelő felvilágosítással és az utazók tájékoztatásával csökkentse a hepatitis járványok kitörésének lehetőségét itthon és ráébressze az embereket a megelőzés fontosságára.

A pályázat 2007. március 31-től május 31-ig tart! A pályázaton részt vehet minden olyan publikáció, riport, cikk, amely a megadott témával foglalkozik és hitelesen, szakértő módon, a valóságnak megfelelően tájékoztatja a nagyközönséget. A pályázatra 2007. március 31. és május 31. között, magyarországi sajtóorgánumban megjelent, a megadott témákban (utazási betegségek, a hepatitis megelőzési lehetőségei) készült publikációkkal lehet jelentkezni.  Négy kategóriában lehet nevezni az elkészült cikkeket, riportokat és publikációkat: nyomtatott sajtó, online sajtó, televízió és rádió. A fődíjról, a részletes pályázati feltételekről és az elbírálás szempontjairól bővebben az utazaselott.hu weboldalon lehet tájékozódni.

*** A program keretében segítséget nyújtunk a téma feldolgozásához is:
-    a témában jártas, elismert orvos-szakértőket biztosítunk kérés esetén a publikáció elkészítéséhez
-    lehetőség van olyan magánemberekkel is interjút készíteni, akik átestek hepatitis A betegségen és hajlandók a nagy nyilvánosság elé tárni tapasztalataikat
-    több ismert médiaszemélyiség is támogatja a programot, velük színes interjú készíthető utazási témában
-    a partner utazási iroda információkat nyújt a célországokról és az utazások alatt ránk leselkedő veszélyekről.


További információ:
Glázer Szilvia
sajtopalyazat@utazaselott.hu

 

Kommentek

Még nincsenek hozzászólások!

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Costa Rica

Északon Nicaragua és keleten Panama határolja. Costa Rica mind a Csendes-óceán, mind a Karibi-tenger felé nyitott. Az ország közepén vulkáni hegyek láncolata vonul, Nicaraguától Panamáig, két részre osztva az országot. A hegységek között magas fennsíkok, a tengerpart felé pedig a parti alacsonyan fekvő területek találhatók. A lakosság fele a termékeny, vulkáni talajjal borított parti sávban él. A karibi partvonal 212 km hosszú és növényzetére a mangrove erdők a jellemzők. A Csendes-óceáni part tagolt, sziklás, öblökkel és félszigetekkel tarkított... Costa Rica