KISMAMÁKNAK ÉS KÜLFÖLDÖN TANULÓ DIÁKOKNAK

kismama kulfoldon tanulo diak

Utazás a terhesség alatt

 

Utazhatunk-e terhesen?

 

A fogamzóképes, terhességet és külföldre utazást egyidejűleg tervező nőknek fontolóra kell venniük, hogy még a fogamzás előtt felvegyék a szükséges védőoltásokat, és így megelőzzék a születendő gyermek esetleges megbetegedését. A védőoltásokat ugyanis célszerűbb a fo-gamzás előtt, és nem a terhesség során alkalmazni, mert ezáltal csökkenthető a születendő gyermek károsodásának kockázata. Érdemes minden fogamzóképes felnőtt nőnek átgondolni utazási terveit, és megnézni oltási könyvét.

 

Élő vakcinával végzett (pl. kanyaró/mumpsz/rubeola, ill. sárgaláz elleni) immunizálás után legalább 28 napig védekezni kell a fogamzás ellen, mert fennáll a fertőzés magzatra történő átvitelének kockázata. A megelőzés másik lehetséges módja, ha a szülés utáni időszakban immunizálják a fertőzés veszélyének kitett nőket.


„A terhesség első trimeszterében csak a legindokoltabb esetben végezhetőek oltások, akkor, ha a fertőzés lényegesen jelentősebb veszélyt jelent, mint az oltással összefüggő - esetlegesen fokozott – oltási reakció,vagy oltási szövődmény. Élővírus-tartalmú vakcinák nem adhatók terhes nőnek, mivel e vakcina-vírusok magzatkárosító hatása még nem kellően ismert. Terhesek immunizálásakor azonos antigént tartalmazó oltóanyagok közül a kevéssé reaktogént kell választai ( pl. Hastífusz elleni poliszacharida vakcina, influenza elleni split, vagy alegység vakcinák). „ – olvasható az Országos Epidemiológiai Központ 2009. évi védőoltásokról szóló módszertani levelében.

 

A terhes nők számára a második trimeszterben (a 18-24. terhességi héten) a legbiztonságosabb az utazás – ugyanis a kismama általában ekkor érzi magát a legjobban, és ebben az időszakban fenyegeti a legkevésbé a spontán vetélés vagy a koraszülés veszélye. A harmadik trimeszterben járó terheseknek viszont nem javasolt otthonuktól távol utazniuk, mert ez megnehezítheti, hogy orvosi ellátásban részesüljenek, ha egészségi problémák (pl. magas vér-nyomás, visszérgyulladás vagy koraszülés) lépnének fel. A kisbabát váróknak mindenképpen ajánlott a kezelőorvossal konzultálni, mielőtt útra kelnének. Hasznos lehet, ha az oltóközpont szakemberei és a szülészorvosok közösen, az úti cél ismeretében figyelembevéve az ajánlott preventív és terápiás intézkedéseket mérlegelik a várható előnyöket és a lehetséges kockázatokat.

 

Mire kell felkészülnie a terhes kismamának utazás előtt?

 

A terhes nőknek az utazás előtt számos dolgot kell megfontolnia:

 • Utazás előtt ki kell zárni a méhen kívüli terhességet.
 • Az egészségbiztosításnak külföldön is érvényesnek kell lennie, és a terhesség során fellépő egészségi problémákra is ki kell terjednie. Ezen kívül nagyon fontos, hogy kiegészítő utasbiztosítást, továbbá bérmentesített mentőszállításra és sürgősségi orvosi ellátásra szóló biztosítást is kössön a terhes utazó.
 • Ellenőrizni kell a rendeltetési helyen igénybe vehető orvosi létesítményeket, melyek al-kalmasak egy esetleges terhességi szövődmény elhárítására, szükség esetén császármetszés elvégzésére.
 • Még az utazás előtt tisztázni kell, hogy vajon szükség lehet-e perinatális ellátásra, és ha igen, akkor ezt ki fogja biztosítani. A terhes utazónak arra is ügyelnie kell, hogy módja legyen megjelenni a meghatározott időpontokban esedékes terhesgondozói viziteken.
 • Elutazás előtt érdemes kideríteni, hogy vajon a úti cél helyén szűrik-e a vérkészítményeket HIV és hepatitisz B vírusokra. A terhes utazónak tanácsos ismernie a vércsoportját.

 

Általános ajánlások a terhes kismamák utazásához

 

Az a legjobb, ha a terhes kismama kísérővel utazik, ugyanakkor minden nőnek tisztában kell lennie azzal, hogy az utazás nem mindig kényelmes. A terhes utazónak rendszerint ugyanazokkal a nehézségekkel kell megküzdenie, mint minden terhes nőnek: kimerültséggel, gyomorégéssel, emésztési zavarral, székrekedéssel, hüvelyi váladékozással, lábikragörcsökkel, gyakori vizeletürítéssel és aranyeres panaszokkal. Utazás közben a várandós nők megelőző intézkedésként pl. tervezett légi utazás előtt kerülhetik a gázképződést okozó ételek vagy italok fogyasztását, és időről-időre tornáztassák vádlijuk izomzatát (a vénás pangás csökkentése céljából). A repülőgép ülésében ülve a terhes nőknek mindenkor használniuk kell a biztonsági övet. A terhesség ideje alatt kerülendő a könnyűbúvárkodás, mert a magzatot dekompressziós tünetegyüttes kockázata fenyegeti.

 

Az azonnali orvosi ellátás szükségességét jelző panaszok és tünetek: hüvelyi vérzés, szövetdarabok vagy véralvadékok távozása a hüvelyből, hasi fájdalom vagy görcsök, méhösszehúzódások, burokrepedés, nagyfokú alsó végtagi duzzanat vagy fájdalom, fejfájás, látászavarok.

 

Légi utazás a terhesség ideje alatt

 

Általában elmondható, hogy tervezett repülőutak előtt a kismama kérje ki minden esetben kezelőorvosa véleményét.

 

A polgári repülés nem jár sajátos kockázatokkal az egészséges terhes nők és magzataik számára. Ha bármiféle orvosi javallat szükségessé teszi, előre gondoskodni kell oxigén-belélegeztetés lehetőségéről! A súlyos vérszegénység, sarlósejtes anémia fennállása vagy a jelleg hordozása, a kórelőzményben szereplő tromboflebitisz a légi utazás relatív ellenjavallatát képezik. A méhlepény rendellenességei, vagy a koraszülés kockázata esetén kerülendő a légi utazás.

 

Mindegyik légitársaságnak megvan a maga eljárásrendje a terhes nők utaztatására: a legbiztonságosabb mindig az, ha a repülőjegy lefoglalásakor magával a légitársasággal egyeztetünk – némelyik ugyanis orvosi űrlapok kitöltését követeli meg. Érdemes a kismamáknak minden terhességükkel kapcsolatos, a szülés várható napját is tartalmazó orvosi feljegyzéseket maguknál tartani az utazás során.

 

A repülőgépen a válaszfalaknál, a széksorok közötti folyosó mentén található ülések biztosítják a legtágasabb helyet és a legnagyobb kényelmet, ugyanakkor a gép középső harmadában, a szárnyak magasságában lévő üléseken a leginkább zökkenőmentes az utazás. A terhes nőknek érdemes a nyugodt légi úton félóránként járni egyet, továbbá a visszérgyulladás megelőzése érdekében az ülésben ülve is gyakran lábfejtornát végezni. A biztonsági övet mindig a medencecsont szintjében kell rögzíteni. A kiszáradás csökkentheti a méhlepény véráramlását és a vér besűrűsödését okozhatja, ami fokozza a vérrögképződés kockázatát. Ennek megfelelően, a terhes nőknek a repülőút során bőségesen kell folyadékot fogyasztaniuk.

 

Élelmiszerekkel és ivóvízzel terjedő betegségek a terhesség során

 

A fejlődő országokban különösen fontos, hogy a terhes nők szigorúan betartsák az élelmiszerekkel és ivóvízzel kapcsolatos óvintézkedéseket, mert a fertőzés a hasmenésen kívül további következményekkel is járhat. A nem palackozott ivóvizet fel kell forralni . A hasmenés kezelésének alappillére a szájon át történő folyadékpótlás. A kismamák gyógyszeres terápiáját mindenképpen kezelőorvosával egyeztesse, mert bizonyos gyógyszerek ellenjavalltak a ter-esség alatt.

 

Malária a terhesség során

 

A terhesség alatt kialakult malária jelentős morbiditással és mortalitással járhat mind az anya, mind magzata számára. A terhes nőknek tanácsolni kell, hogy lehetőség szerint ne utazzanak olyan régiókba, ahol endémiás a malária. A malária sújtotta vidékekre utazó nők többféle megelőző intézkedés révén csökkenthetik a fertőződés kockázatát. Mivel azonban egyetlen prevenciós eljárás sem nyújt biztos védelmet, maláriás tünetek jelentkezésekor mihamarabb orvoshoz kell fordulni.

 

Helyes, ha a várandós utazó egészségi állapotát a trópusi régióban terhesek ellátásában megfelelő tapasztalattal rendelkező egészségügyi szolgáltató felügyeli. A malária elleni készítmények szedése kizárólag orvosi előírásra történhet. A maláriát minden terhes utazó esetében feltétlenül sürgősségi ellátást igénylő állapotként kell kezelni.

 

Egészségügyi úticsomag terhesek számára

 

A szokásos, egészségügyi úticsomagot a terhesség során ki kell egészíteni, ill. bizonyos szereket másokkal kell helyettesíteni. Tartalmaznia kell hintőport, hőmérőt, orális rehidrációra alkalmas tasakolt sókeveréket, vitaminkészítményeket, és magas faktorszámú napfényvédő krémet. A harmadik trimeszterben járó nőknek tanácsos lehet magukkal vinni egy vérnyomásmérő-mandzsettát, továbbá tesztpapírcsíkokat a vizeletben ürülő fehérje és glükóz kimuta-tására – mert proteinuria, ill. glukozuria észlelésekor mihamarabb orvosi ellátás szükséges. Az alkalmazható gyógyszereket egyenként kell kezelőorvosával egyeztetni az útiterv és az utazó orvosi kórelőzménye ismeretében. A gyógyszerek többsége lehetőleg kerülendő.


Utazás-egészségügyi tanácsok külföldön tanuló diákoknak

 

A külföldi tanulási lehetőséget biztosító programok a tanulás és más nemzetek kultúrájával való ismerkedés izgalmas elegye. Ezek a programok szélesebb körben elérhetőek, és egyre érdekesebb helyekre lehet eljutni. Éppen ezért a diákoknak fel kell készülniük egy, a sajátjuktól eltérő kultúrában és környezetben való helytállásra.

 

Számos betegség, vagy veszély hordozója lehet önmagá- ban az eltérő kultúra vagy környezet is: extrém időjárási körülmények, bizonyos rovarok jelenléte, az elégtelen higié-nia, vagy a gyér közvilágítás az utak mentén. A fejlődő régi-ókba való utazás, főképp, ha több hétre vagy hónapra megyünk, különösen nagy erőpróbát jelenthet.

 

A rossz tapasztalatok negatívan befolyásolják az utazás élményét. Az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében érdemes az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Hivatal (CDC) ajánlásait megfontolni minden külföldön tanulónak:

 

Utazás előtt:

 

1. Menjen orvoshoz!

Látogassa meg háziorvosát, vagy egy utazási betegségekkel foglalkozó szakorvost, legalább 4-6 hétel az utazás előtt, hogy megkaphassa a szükséges oltásokat, gyógyszereket és információkat ahhoz, hogy külföldön is egészséges maradhasson. Magyarországon a hepatitis oltás 1999 óta kötelező, a 24 évnél idősebbek általában nem rendelkeznek védettséggel a betegség ellen. Különösen akkor fontos konzultálni a kezelő orvossal az utazásról, ha egyébként már fennáll valamilyen betegség, amit az utazás során is orvosolni kell.

 

2. Úti patika hosszabb időre!

Készítsen egészségügyi csomagot az alábbi tartalommal:

 • egy már fennálló betegség esetén a megszokott gyógyszerek;
 • hasmenés elleni készítmény;
 • alkoholos kéztisztító gél (minimum 60% -os alkohol tartalommal);
 • antibiotikum bakteriális fertőzés kezelésére;
 • lázmérő;
 • rovarriasztó, ami legalább 30%-os DEET tartalmú, ha trópusi vagy szubtrópusi területet látogat meg;
 • a háziorvos neve és telefonszáma;
 • az oltási könyv másolata.

 

Tanulmányozza át az elsősegélynyújtást, hogy kisebb sérülések esetén el tudja látni önmagát.

 

Kössön utazási egészségbiztosítást, vagy olyan kiegészítő biztosítást, amely tartalmazza a beteg hazaszállítását is. Keresse fel a látogatni kívánt térség egészségügyi szolgáltatóit, hogy vészhelyzet esetén tudja hová kell fordulni. Ez főleg akkor fontos, ha valamilyen betegséggel az utazás során is kezelik.

 

Külföldön

 

 • A fejlődő országokban forralja fel a vizet, vagy csak palackozott vizet igyon. Figyeljen arra, hogy a csomagolás érintetlen legyen. Ne igyon csap-, vagy kútvizet és ne tegyen ezekből készített jégkockát az italába.
 • Tartózkodjon a saláták, valamint azon gyümölcsök fogyasztásától, amelyeket nem tud meghámozni. Kerülje el a pasztörizálatlan tejtermékeket is.
 • Csak a teljesen megfőzött és még melegen tálalt ételeket fogyassza, tartózkodjon az utcai árusok által kínált ételektől.
 • Ne nyúljun az állatokhoz, még a háziállatokhoz sem, kerülje a majmokat, kutyákat, és macskákat, hogy megóvja magát a harapásuktól és az állatok által terjesztett betegségektől, mint a veszettség, vagy a pestis. Ha bármilyen állat megharapja, vagy megkarmolja, azonnal kezelje a sérülést, tisztítsa meg a sebet szappannal és bő vízzel, majd kezelje valamilyen fertőtlenítő szerrel (jód).
 • Gyakran mosson kezet szappannal és meleg vízzel, különösen étkezés előtt és a mosdó használata után. Ha a szappan és víz nem áll rendelkezésre, használjon alkoholbázisú kéztisztító gélt. A gyakori szappanos kézmosás eltávolítja a fertőzőképes ágenseket a bőrről, és segít megelőzni a betegségek terjedését.
 • Ha maláriafertőzött területet látogat meg, használjon rovarriasztót és szúnyoghálót, viseljen hosszú ujjú pólót és nadrágot. Bizonyosodjon meg arról, hogy bevette a malária elleni tablettát. Ennek szedését már az utazás előtt meg kell kezdeni, és folytatni az utazás során, majd azt kövatően is, az előírásnak megfelelően.
 • Ha olyan országba látogat, ahol madárinfluenza járvány van, kerülje a baromfi farmokat, a szárnyasokat árusító piacokat, és az egyéb olyan helyeket, ahol szárnyasokat tartanak. A jelenleg is terjedő H1N1 influenza ellen prevenciós céllal alkalmazott antivirális szerekkel és a higiénés előírások fokozott betartásával védekezhet.
 • Legyen elővigyázatos a szexuális úton terjedő betegségek miatt (STD), a HIV/AIDS az egyik leginkább elterjedt fertőző megbetegedés ezek közül. A legbiztosabb módja ezen betegségek elkerülésének, ha tartózkodik a szexuális kapcsolatoktól, vagy ha hosszútávú, monogám kapcsolatot létesít. Azok, akik szexuális szokásaik miatt veszélyeztetettek, helyes és következetes óvszerhasználattal előzhetik meg a fertőzést.
 • Az autóbalesetek okozzák a legtöbb, egyébként elkerülhető halálesetet az utazók körében. Használjon biztonsági övet, és kövesse a helyi szabályokat. Ne felejtse ellenőrízni, hogy az út melyik oldalán kell vezetni, hiszen ez eltérhet a különböző országokban. Használjon bukósisakot, ha biciklivel, vagy motorral közlekedik.
 • Vezetés előtt ne fogyasszon szeszes italt. A közúti balesetek leggyakoribb oka az alkoholfogyasztás és ebből adódóan a vezető, vagy a gyalogos magasabb véralkohol szintje.
 • Jól karbantartott, megfelelően fertőtlenített medencékben ússzon, és csak akkor, ha gyakorlott úszó. A vízbefulladás szintén az egyik vezető halálozási ok az utazók körében.
 • Ha olyan területet látogat, ahol jellemzőek a víz által terjesztett betegségek, ne menjen be a tavakba, a folyókba, vagy egyéb édesvízbe.
 • Ha a szabadban tartózkodik, használjon fényvédő krémet az UV sugárzás káros hatásainak elkerülése végett. Ez különösen trópusi területek látogatása esetén fontos.
 • A HIV és a hepatitis B fertőzés elkerülése érdekében, ne készíttessen tetoválást, vagy ne tetessen be testékszert.

 

Miután hazaért

 

Ha a külföldi tanulmányútról hazatérve rosszul érzi magát, vagy megsérült, kérjen orvosi segítséget. Azonnal forduljon orvoshoz, ha lázat, kiütést, köhögést, nehéz légzést, vagy egyéb más szokatlan tünetet észlel. Ha maláriával fertőzött területről tér haza, és megbetegszik, láza van, vagy influenzaszerű tüneteket tapasztal a hazaérkezést követő 1 évben, kérjen orvosi tanácsot, és jelezze orvosának, hogy korábban maláriával fertőzött területen járt.

 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Peru

Peru maga a történelem. Kevés olyan ország van a Földön, amely olyan történelemmel büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fővárost Cuzcot, Machu Picchu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének, ahhoz hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de ez még kiegészül a varázslatos tájakkal, és az egyedülálló élővilággal is, a világ egyik legizgalmasabb... Peru